Hepimizin bildiği üzere, son yıllarda geç başlayıp erken biten kış mevsimleri yaşıyoruz. Meteorolojistler bunun açık bir kuraklık örneği olduğundan dem vururken, cami imamlarımız çoktan yağmur duasına çıktı bile. Ben de, konuya entelektüel bir bakış getirip, bugüne kadar küresel ısınma ve iklim değişikliği ile ilgili gösterime girmiş en etkileyici filmlerin bir listesini yapmak istedim.
Aşağıda, izleyicisinde derin izler bırakmış, küresel ısınma ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratan 10 filmi listeledim. Umarım beğenirsiniz.
Before The Flood / Selden Önce
2016 yılında çekilen filmin IMDB puanı 8.3. Belgesel türünde karşımıza çıkan filmin yönetmeni, Fisher Stevens.
Before The Flood’u özel kılan, hiç şüphesiz başrolünde Leonardo Di Caprio’nun yer alıyor olması. Ayrıca oyuncular arasında Ki-Moon Ban ve Alejandro G. Inarritu’yu da görüyoruz. Film, hem dönemin siyasi liderlerine iklim değişikliği konusunda önemli notalar sunuyor, hem de önde gelen endüstri markalarına tatlı sert ültimatomlar veriyor. Filmde aynı zamanda Çin-ABD rekabetinin iklim koşullarında bıraktığı tahribata da değiniliyor.
Belgeselin orijinal kaydını National Geographic’ten ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.
A Plastic Ocean / Plastik Okyanus
2016 yılında gösterime giren filmin türü, belgesel ve IMBD kullanıcısından 7.2 puan almış. Bir Craig Leeson filmi olan A Plastic Ocean’ın oyuncuları arasında David Attenborough, Sylvia Earle ve Ben Fogle’yi görüyoruz.
Film, kirlenen okyanusların makus geleceğini araştırmak üzere yola çıkan bir ekibin maceralarını anlatıyor. Ekipte kahramanımız Craig, bir dalgıç olan Tanya ve bir grup bilim insanı yer alıyor. Bu kişiler amaçladıkları verilere ulaşabilmek adına 4 sene içerisinde 20 farklı ülkeyi ziyaret ediyorlar. Filmde başat anlamda okyanus kirlenmesi vurgulanmaya çalışılmış. Ayrıca benzeri hiç görülmemiş okyanus manzaralarına da rastlıyoruz ve bu doğal güzelliğe yapılan haksızlığı objektif olarak değerlendirme imkanı buluyoruz.
Filmin orijinal kaydını Netflix’ten izleyebilirsiniz.
Erin Brockovich
Erin Brockovich, 2000 yapımı bir Steven Soderbergh filmi. Erin rolünde Julia Roberts’ı gördüğümüz filmin IMDB puanı 7.4. Su kirliliğini anlatan film, biyografi-drama türünde.
Erin, iş arayan genç bir annedir. Bir vakit sonra vasat sayılabilecek bir iş bulur. Ne var ki, kendisini satış danışmanı olarak işe alan firmanın, su kirliliği ve çevre felaketleriyle adının anılmış olduğunu öğrenir. Genç danışmanın bu olayı çözmesi gerekecektir ve Erin, elini taşın altına koyar.
Chasing Coral / Mercan Kayalıkları
Chasing Coral, bol bol doğal mercan kayalıkları manzaralarını izleyebileceğiniz bir belgesel. Netflix’te yayınlanan film, 2017 yılında gösterime girmiş. IMDB kullanıcısından 8.1 puan alan filmin yapımcısı, Jeff Orlowski. Filmin başrollerinde ise, Andrew Ackerman, Pim Bongaerts ve Neal Cantin yer alıyor.
Film, mercan kayalıkların beklenmedik şekilde tahrip edildiğini fark eden gönüllü bir ekibin kolları sıvayarak işe koyulmasını anlatıyor. Bu ekipte uzman dalgıçlar, fotoğrafçılar ve farklı branşlardan bilim insanları var. Araştırmaları esnasında bir yandan benzeri görülmemiş doğal güzelliklerle karşılaşırken, bir yandan da gerilim ve gizem dolu olaylara tanık oluyorlar.
Local Hero / Yerel Kahraman
1983 yılında, Bill Forsyth’ın yönetmenliğinde çekilen filmin IMDB puanı, 7.4. Kısaca köy hayatının sakinliğini anlatan filmin türü komedi-dram.
Bir Amerikan petrol şirketi, en başarılı kurumsal organizatörü olan Felix Happer’ı, bir rafineri şubesi kurmak üzere İskoçya’ya gönderiyor. Fakat köy halkı, bölgenin dokusunu ve doğallığını bozacak olan bu rafinerinin kurulmasına karşı çıkıyor. Bu arada, Happer’ın da düşünceleri yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Olaylar bu doğrultuda gelişiyor.
Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey / Sisteki Goriller
Sisteki Goriller şeklinde Türkçeleştirilen filmin türü, biyografi-dram. 1988 yapımı filmin yönetmeni, Michael Apted. Filmin hikayesi ormanda, vahşi doğanın ortasında ve gorillerle sıkı vakit geçiren Dian’ın başından geçiyor.
Bir bilim insanı olan Dian, Afrika’nın vahşi ormanlarında goriller üzerinde bir araştırma yapar ve bu süreçte gorillerin olağanüstü dostluğuyla karşılaşır. Sanılanın aksine gorillerden ürkmeyen Dian, onların vahşi dünyasının aslında ne kadar insancıl kodlarla örüntülenmiş olduğuna şahit olur ve yer yer duygusal anlar yaşanır.
Dian rolünde Sigourney Weaver oynuyor. Diğer göze çarpan oyuncular ise, Bryan Brown ve Julie Harris.
Silkwood
1983 yılında, Mike Nichos’un yönetmenliğinde çekilen Silkwood’un IMDB puanı 7.2 ve film, biyografi-tarih türünde.
5 dalda Oscar’a aday gösterilen ve kısaca, bir plütonyum geliştirme şirketinin dünyamızı nasıl tehlikeye attığını anlatan Silkwood, Marksist bir bakış açısıyla, işçi sınıfına ciddi göndermelerde bulunuyor. Zira nükleer fabrikalardan yayılan radyasyona en fazla maruz kalan ve çaresiz olanlar işçi sınıfıdır… Yani filmden çıkardığımız mesaja göre, iklim değişikliğinin yanı sıra, bu mağduriyetten doğrudan etkilenen işçi sınıfının seslerinin kamuoyuna bir şekilde duyurulması gerekiyor.
Filmin başrol oyuncusu olarak Kurt Russell’i görüyoruz.
Wall-E / Vol-İ
Wall E, 2008 yapımı bir animasyon-macera filmi. IMDB puanı 8.4 olan filmin yönetmeni, Andrew Stanton ve filmin kahramanı, bir robot olan Wall E.
Film, gelecekte teknolojik bir çöp yığını haline dönüşmek üzere olan dünyamızda ‘çevreci bir robot’un insanları bilinçlendirmeye çalışma girişimini anlatıyor. Wall-E robotunun yüzü olarak Ben Burtt’un siması belirlenmiş. Ayrıca Eve olarak Elissa Knight ve Kaptan rolünde Jeff Garlin’i görüyoruz.
Princess Mononoke / Prenses Mononoke
1997, Japon yapımı film, Hayao Miyazaki’nin kurgusuyla hayat bulmuş bir anime. Filmi aynı zamanda yeni kurgu ve profesyonel çekimleriyle Netflix’te de görüyoruz. Prenses Mononoke, IMDB kullanıcısından 8.4 puan almış.
Film, basitçe, orman ve vahşi hayatın tam ortasında yetişen bir kızın maceralarını anlatıyor. Mononoke Ormanı’nda yetişen bu küçük kız “Mononoke Prensesi” olarak adlandırılıyor. Onu kurtlar yetiştirmiş ve kendisi diğer insanlarda körelmiş bazı yeteneklere sahip. Önsezisi ve altıncı hissi şehir hayatında yetişen birine nazaran oldukça yüksek. İçerisinde mistik olayları da barındıran filmde, Mononoke Prensesi’nin, doğal ortamını koruma ve doğaya sahip çıkma mücadelesi anlatılıyor.
Dersu Uzala
1975 yapımı bir macera filmi olan Dersu Uzala, 1977 yılında üç farklı dalda ödül almış. IMDB puanı 8.3 olan film, vahşi doğada yetişen Dersu Uzala’nın hikayesini anlatıyor. Bu eşsiz yapımın yönetmeni Oscar Ödüllü Akira Kurosawa. Yani Dersu Uzala, her anlamda izlediğinize değecek bir film.
Filmde Dersu Uzala’yı Maksim Munzuk canlandırırken; Yuriy Solomin, Mikhail Bychkov göze çarpan diğer isimler.
Konusu ise şöyle; Soğuk Savaş’ın en şiddetli zamanlarında, stratejik istihbarat toplayan bir Rus ordusu vahşi doğada yaptıkları araştırmaları esnasında bilge Dersu Uzala ile tanışır. Uzala, ormanda yetişmiştir ve altıncı hissi, alelade bir insana göre oldukça yüksektir. Yani, hiç şüphesiz, söz konusu Rus ekibinin Uzala’dan alacakları dersler vardır ve film bu olaylar üzerine gelişir.