29 Mayıs 2024

Kütüphanemizi Bitkiliyoruz! 10 İlgi Çekici Bitki Kitabı

Tuğçe Karul

~6dk

Bitkilerle oldukça ilgili, evde kendi sebzelerini yetiştiren ya da ilgi duyan, salonda çiçeklerine gözü gibi bakanlardan mısınız? Ya da bunlardan hiçbirine sahip değilsiniz ama bitkilere merakınız mı var? İşte, size kütüphanenizde muhakkak bulunması gereken oldukça yararlı 10 bitki kitabı!

Saksı Bitkileri El Kitabı

Evde birçok saksısı olanlar ve iç mekân bitkisi yetiştirenler için kurtarıcı nitelikte bir başucu kitabı. Bu kitapta birçok bitkiyi tanıyabilir, bakımından zararlı mücadeleye ve püf noktasına dair birçok bilgi edinebilirsiniz.

Pencere Önü Bahçıvanı – Liz Marvin

Bu güzel kitap yeni başlayanlar için pratik bir şekilde nasıl çiçek yetiştirilir sorusuna cevap veriyor. Saksınız, müsait pencere önünüz ya da evinizde yeterince güneş alan bir köşeniz varsa başlamaya hazırsınız!

Bir Bahçe Kuruyorum – Gülnar Önay

Türkiye’de bahçe, bahçecilik ve çiçek denince akla gelen isimlerden Gülnar Önay bu kitabıyla bize bahçe kurma konusunda rehberlik ediyor. Özellikle çeşitli sorunlardan kaçmak istediğimizde kendimizi doğanın sıcak ellerine bırakmak isteriz. Fakat bunu nasıl yapacağımızı, nereden başlayacağımızı bilemeyiz. Bu kitap bu konuda harika bir rehber.

Az Su İsteyen Bahçeler – Gülnar Önay

Bildiğiniz gibi küresel ısınma ve kaynakların orantısız kullanımı yüzünden dünyamızı kötü günler bekliyor. Bu durum çoğu zaman toplumsal çözümler gerektirse de kişisel olarak da yapabileceklerimiz mevcut. Bu kitap bahçesi olan okurların daha az su kullanarak ve enerji tüketerek nasıl bahçe yapacaklarını anlatan nadide bir eser.

Permakültür Bahçeleri – Toby Hemenway

Sürdürülebilir tarım anlamına da gelen permakültür, insanların, bitkilerin, hayvanların (evet böcekler de dâhil) kısacası doğanın bir arada uyumlu ve sürdürülebilir bir biçimde tasarlanan ziraat uygulamalarına verilen isimdir. Bu müthiş başucu kitabıyla permakültür uygulamaları nasıl olur, nasıl olmalıdır ve ben ne yapabilirim sorularına cevaplar bulabilirsiniz.

Şehirde Kompost – Rebecca Louie

Oldukça eğlenceli ve öğretici olan bu kitap, kompost yapmak için büyük bahçelere ihtiyaç duymak zorunda olmadığımızı, şehirde de gayet güzel bir şekilde kompost yapabileceğimizi anlatıyor. Atıklarımızı sürdürülebilir bir yolla dönüştürerek gübreye çevirmek kime iyi hissettirmez ki?

Topraksız Tarım ve Bitki Besleme Teknikleri – Prof. Dr. Dilek Anaç (Editör)

Su ve besinleri toprak kullanmadan doğrudan köke verip bitkilerin yetiştirilmesi esasına dayanan bu sistem, gün geçtikçe popülerleşen bir uygulamadır. Birçok olumlu yanı da bulunan topraksız tarım hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu kitapta bulabilirsiniz.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi – Hasan Baydar

Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda oldukça geniş bir biyoçeşitliliğe sahip olan ülkemizde ne yazık ki bu durum yeterince iyi değerlendirilmemektedir. Bu kitapta tıbbi ve aromatik bitkiler nedir, nasıl işlenir, ne işe yarar gibi birçok sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları – Necati Güvenc Mamikoglu

Ülkemizde bulunan 352 ağaç ve çalı türü hakkında bilgiler veren bu kitap, oldukça iyi desteklenmiş görsellerle birlikte bizlere önemli bilgiler vermektedir. Bu kitabı okuduktan sonra etrafta gördüğünüz her ağacı ve çalıyı tanıyacaksınız!

Botanicum – Kathy Willis

Yazımızın sonuna gelirken bir de İngilizce kitaba yer verelim istedim çünkü bu kitap oldukça önemli. Kitabı ben anlatmayayım, onun yerine gelin kitabın tanıtımında ne yazıyor hep birlikte okuyalım;

Botanicum’a hoş geldiniz! Bu müze her saat açıktır.

Her yaştan konuk için, minicik alglerden seksen metre yüksekliğe ulaşan ağaçlara kadar, bitki ve mantarların yer aldığı olağanüstü bir koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.

Burada bitkilerin nasıl evrimleştiğini öğrenecek, Dünya’nın bugün gördüğümüz bitki yaşamı çeşitliliğine nasıl ulaştığını keşfedeceksiniz. Haydi, girin ve bütün görkemiyle bitkiler âlemini keşfedin.

Kapak Fotoğrafı: Photo by Hitoshi Suzuki on Unsplash

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Tuğçe Karul

Tuğçe Karul

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.