23 Eylül 2024

10 Maddede Sinemanın Kışkırtıcı Yönetmeni Ruben Östlund

Vahide Zeynep Güzel

~5dk

Tam adı Claes Olle Ruben Östlund olan genç yönetmen, İsveç’in Styrsö adasında dünyaya gelmiştir. “Sinemayı hayatımda oldukça geç keşfettim” diyen Östlund, gençliğinde Alpler’de kayak yapan arkadaşlarını filme alarak kariyerine başlamıştır.

The Guitar Mongoloid

Sinema alanında ilerlemek isteyen Ruben Östlund, ilk uzun metrajlı filmini 2004 yılında The Guitar Mongoloid ile yapmıştır. Diğer yönetmenlerden farklı olan yanını ortaya koymaktan çekinmeyen Östlund, ilk filminde gerçek hayattaki Göteborg’a çarpıcı biçimde benzeyen kurgusal şehir Jöteborg’da normların dışında yaşayan farklı insanları konu edinmiştir.

İsveçli yönetmen Östlund, ilk kez uluslararası beğeni toplayan kara komedi filmi Force Majeure (Turist) filminden önce bu süreçte kısa film ve belgesel filmleri çekmeye devam etmiştir.

Incident of a Bank

Sınıf savaşına ve cinsiyet rollerine hiç de alışılmış olmayan bir perspektiften yaklaşan Östlund, bunu yaparken kara mizah ögelerinden yararlanmayı da ihmal etmemektedir. Buna en iyi örnekler arasında Berlin Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Kısa Film dalında Altın Aslan ödülünü kazanmasını sağlayan Incident of a Bank (Bir Banka Olayı) filmidir. Film, Östlund’un çıkış filmlerinden birisi kabul edilmektedir.

Force Majeure

Ruben Östlund tarafından yazılan ve yönetilen 2014 yapımı kara komedi filmi Force Majeure, sinematografisiyle büyük beğeni toplayarak 2014 yılının en iyi filmlerinden biri olarak gösterilmiştir. Film ironik bir sahneyle açılmasıyla beraber Östlund bu filminde karşılıklı güvenden yola çıkarak aile kurumunun altını deşmektedir.

The Square

Östlund’un Force Majeure filminin ardından 2017 yılında çekmiş olduğu bir modern toplum taşlaması olarak nitelendirilen The Square filmi, toplumun sanat anlayışını, medyayı eleştirmekten çekinmiyor hatta film boyunca bu durumu adeta kendine görev ediniyor. Östlund’u yönetmenlik kariyerinde isminin duyulmasını sağlayan en önemli filmler arasında yer alan The Square, alt-üst tabaka ilişkisini entelektüel kitle üzerinden anlatmaya çalışmaktadır.

Triangle of Sadness

Altın Palmiye Ödülünü almasını sağlayan son filmi Triangle of Sadness’da Östlund, filmin temeline sınıflı Batı toplumunun ikiyüzlülükler üzerine inşa edilmiş düşünceyi yerleştirmiştir. İlk dakikadan itibaren çalışan ve tatil yapan sınıflar arasındaki ayırımı konu alan film, bu sırada mizansenden de oldukça yararlanmıştır. Alt-üst sınıfının çatışmasını başarılı bir şekilde seyirciye aktaran Östlund, bir kez daha sinemanın önde gelen yönetmenlerinden olduğunu kanıtlamıştır.

Ruben Östlund, kariyeri boyunca başta Triangle of Sadness (2022) filmi ile Altın Palmiye ve Altın Aslan’ı alması yanında Goya En İyi Avrupa Filmi Ödülü, En İyi Yönetmen Dalında Avrupa Ödülü ve Guldbagge En İyi Yönetmen Ödülü gibi önemli ödüllerin sahibi olmuştur.

Sinemanın kışkırtıcı yönetmeni olarak bilinen Östlund, 2004 yılında gösterime giren ilk uzun metrajlı filmi The Guitar Mongoloid’den 2022 yapımı son filmi Trangle of Sadness’a kadar her filminde farklılığını ve ilginç yönetmenlik tarzını ortaya koymaktan çekinmemiştir.

Östlund’un Yönetmenlik Kariyeri

  • Radicals / Bağımlı (1997)
  • Free Radicals 2 / Serbest Radikaller (1998)
  • Let the others deal with love (2001)
  • Family Again (2002)
  • The Guitar Mongoloid (2004)
  • Scene Number 6882 of my life / Hayatımın 6882 Numaralı Sahnesi (2005)
  • Nattbad (2006)
  • Involuntary (2008)
  • Incident of a Bank / Bir Banka Olayı (2010)
  • Play / Oyun (2011)
  • Force Majeure / Turist (2014)
  • The Square / Kare (2017)
  • Triangle of Sadness / Hüzün Üçgeni (2022)

Kapak Fotoğrafı

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Vahide Zeynep Güzel

Vahide Zeynep Güzel

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.