İstanbul’u anlatan, İstanbul’da geçen yüzlerce şiir, deneme, anı ve hikaye bulunuyor. Biz, İstanbul romanları arasından 10’unu sizin için seçtik. Siz de yorumlarınızla listeyi genişletebilirsiniz.
Esir Şehir Üçlemesi, Kemal Tahir
Esir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu ve Yol Ayrımı isimlerini taşıyan üçlemenin fonunda, işgal dönemi İstanbul’u bulunuyor.
Bir yanda özgürlüğün bir yanda tutsaklığın buram buram hissedildiği Esir Şehir Üçlemesi, okuyucuyu, İstanbul sokaklarında tarihsel bir yolculuğa davet ediyor.
Ağır Roman, Metin Kaçan
2013 yılında kaybettiğimiz Metin Kaçan’ın Ağır Roman’ı okuyucuyu İstanbul’un arka sokaklarıyla yüzleştiriyor.
‘Savrulurken raconun kırmızı pelerini o zarif öfkeye, zaman ki sana hasta olmuş, incelikli haytasın, nüksederken raksına mahallenin maşallahı, eyvallahı, güzelleş be oğlum şimdilik ölümüne kadar hayattasın. Şimdilik, ölümüne kadar hayattasın.’
Üç İstanbul, Mithat Cevdet Kuntay
Kuntay; istibdat, meşrutiyet ve mütareke dönemlerinin İstanbul’unu aynı kahramanların yaşamları üzerinden anlatıyor. Roman, bir yandan dönemin İstanbul’unu bir yandan da sosyal ve kültürel yaşamın dönüşümünü görmek isteyen okurlar için ilk tercih olabilir.
Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk
İstanbul romancısı olarak da anabileceğimiz Orhan Pamuk’un, neredeyse tüm eserlerine İstanbul’un kokusu sinmiştir.
Masumiyet Müzesi’nden Benim Adım Kırmızı’ya, Pamuk’un eserlerinde İstanbul bir fon değil, kahramanlardan biridir.
İstanbul’un Bir Yüzü, Refik Halit Karay
İkinci Meşrutiyet ve I. Dünya Savaşı sırasında geçen romanda; bir şehrin, ülkenin ve insanların yaşanan değişime ayak uydurma süreci anlatılıyor.
Suskunlar, İhsan Oktay Anar
Gizemli ve tarih kokan bir İstanbul öyküsü okumak istiyorsanız İhsan Oktay Anar’ın romanlarından başlayabilirsiniz.
Eserlerinin neredeyse tamamı İstanbul’da geçen ya da İstanbul’a değen Anar’ın romanlarında müzikten denizciliğe ve felsefeden resme kadar pek çok alanda etkileyici bilgiler de sunuyor.
Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk, İskender Pala
Kanuni Sultan Süleyman döneminden başlayarak 450 yıllık bir hikayeyi anlatan Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk, ana hikâyeyle birlikte farklı dönemlerin sanatsal ve kültürel özelliklerine de detaylı olarak yer veriyor.
Dersaadet’te Sabah Ezanları, Attila İlhan
1909 ile 1960 yılları arasını konu alan Aynanın İçindekiler serisinin dördüncü kitabı olan Dersaadet’te Sabah Ezanları, 1919-1920 yıllarındaki İstanbul’u ve çöken bir imparatorluğu anlatıyor.
Sayılı Fırtınalar, Refi Cevat Ulunay
Ulunay, Sayılı Fırtınalar’da, İstanbul kabadayılarının yanı sıra eski İstanbul’u, gelenekleri ve sosyal hayatı büyüleyici bir şekilde yazıya dökmüş. Artık tanımadığımız, şahit olmadığımız bir yaşamı anlatmış.
‘Takvimlerde nasıl kırlangıç fırtınası, ayandon fırtınası, çaylak fırtınası gibi sayılı fırtınalar varsa, İstanbul’da da o devirde üç sınıf fırtına vardı:
Külhanbeyleri,
Tulumbacı kabadayıları,
Efendi kabadayılar.’
İstanbul Bir Masaldı, Mario Levi
Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi olan İstanbul Bir Masaldı, 1920’li yıllardan 1980’li yıllara kadar İstanbul’u, Musevi bir ailenin gözünden anlatıyor.
BONUS
Diğer İstanbul romanları önerilerimiz:
- Konstantiniyye Oteli, Zülfü Livaneli
- Leyla’nın Evi, Zülfü Livaneli
- Huzur, Ahmet Hamdi Tanpınar
- Beyoğlu Rapsodisi, Ahmet Ümit
- Boğazkesen: Fatih’in Romanı, Nedim Gürsel
- Fatih Harbiye, Peyami Safa
- Garipler Sokağı, Oktay Akbal
- İstanbullular, Buket Uzuner
- Kadıköyü’nün Romanı, Safiye Erol
- Son Yeniçeri, Reha Çamuroğlu
- Külhani Edipler, Fazlı Necip
- İstanbul Kırmızısı, Ferzan Özpetek