Her ne kadar gözümüzün önüne deniz kenarında, bir yamaçta ya da ormanın ortasında lotus pozisyonunda oturan insanlar gelse de, biz, gündelik hayatımızı kolaylaştıracak ‘evde meditasyon nasıl yapılır’ sorusuna cevap vermeye çalıştık.
Meditasyon yapmak hayatımızı nasıl etkiler?
Meditasyon, zihnimizi rahatlatmak için kullanabileceğimiz en etkili yöntemlerden biri.
Yorgunluğun, belirsizlik duygusunun, sorumlulukların ve gündelik karmaşanın sebep olduğu rahatsızlığı dindirmek; sakinleşmek, kendimize ve hayata karşı duyduğumuz güven duygusunu güçlendirmek, yaratıcılığımızı artırmak ve daha kolay organize olmak için meditasyondan faydalanabiliriz.
Araştırma sonuçlarına göre; düzenli olarak meditasyon yapmak stresi ve kaygıyı hafifletmesinin yanı sıra kan basıncını düşürüyor, uyku kalitesini artırıyor ve odaklanma becerisini geliştiriyor.
Meditasyon yapacağınız alanı seçin.
Evde meditasyon yapmak için en doğru yer neresi? Yatak odanızda ya da oturma odanızda bir bölüm mü, yoksa kullanabileceğiniz boş bir oda mı?
Meditasyon yapmak için en doğru yer; etrafınızda dikkatinizi dağıtacak fazla eşyanın bulunmadığı, sessiz, geniş, ferah ve çevreden mümkün olduğunca etkilenmeyen alandır.
Meditasyon alanınızı kurgularken Feng Shui’den yararlanabilirsiniz.
Feng Shui prensiplerine göre; her şeyin bir enerjisi vardır ve Feng Shui’nin amacı, negatif enerjiyi uzaklaştırmak, pozitif enerjiyi açığa çıkartmak ve çekmektir.
Feng Shui’den faydalanmak isterseniz meditasyon alanınıza;
- Çeşitli bitkiler yerleştirebilirsiniz,
- Heykel ya da iyi cilalanmış ahşap nesneler koyabilirsiniz,
- Simetrik olarak aynalar yerleştirebilirsiniz,
- Rüzgar çanı asabilirsiniz,
- Tütsü veya mum gibi güzel kokan şeyler koyabilirsiniz.
Dikkat dağıtıcı nesneleri ortadan kaldırın.
Meditasyon yaparken rahatlamanızı engelleyecek ve dikkatinizi dağıtacak ses çıkaran bir saat veya titreşen telefon gibi nesneleri uzak tutmanızda fayda var.
Bunun yanı sıra meditasyon alanınızla ilgili olmayan eşyaları da ortadan kaldırmalısınız. Yani bir hırkanın, terliğin, dizüstü bilgisayarınızın ya da boş bir kahve fincanının meditasyon alanınızda işi yok.
Meditasyonu günlük bir rutin haline getirin.
Her gün, sadece 5 dakika bile olsa meditasyon yapmaya zaman ayırın.
Güne başlarken ya da uyumadan önce meditasyona zaman ayırarak daha fazla enerji kazanabilir, dengenizi koruyabilir ve gündelik sorumluluklarınızın yükünü hafifletebilirsiniz.
Günden güne hem zihniniz hem de bedeniniz ne kadar süre meditasyon yapmaya ihtiyaç duyduğunuzu belirlemeye başlayacaktır.
Hiçbir şey yapmamaya hakkınız var.
Evdeki zamanını sürekli bir şeylerle ilgilenerek geçiren insanlardan olabilirsiniz. Ve evde meditasyon yapmak, hiçbir şey yapmıyormuşsunuz gibi hissetmenize sebep olabilir.
Evet, bir yandan hiçbir şey yapmıyorsunuz ama bir yandan da rahatlamak, anda kalmayı öğrenmek, motive olmak ve daha iyi hissetmek için -yani kendiniz için- bir şey yapıyorsunuz.
Size en uygun yöntemi ancak deneyerek bulabilirsiniz.
Meditasyon yapmanın tek doğru yolu yok.
Yeni başlayanlar için rehberlik yapan videoları izleyebilir, çeşitli uygulama önerilerinden faydalanabilirsiniz.
Doğa sesleri içeren ses kayıtlarını kullanarak Nada Yoga’yı (ses meditasyonu) deneyebilirsiniz.
Ayrıca çeşitli meditasyon yöntemlerini çevrimiçi kaynaklardan araştırabilir ve deneyerek kendinize en uygun meditasyon yöntemini keşfedebilirsiniz.
İstediğiniz zaman meditasyon yapabilirsiniz!
Evde meditasyon yapabileceğiniz bir alanın varlığı ve size en iyi gelen yöntemi keşfetmek, meditasyon yapmak için bir yere gitmenize ya da belirli koşulların oluşmasını beklemenize gerek olmadığı anlamına geliyor.
Bu fırsatı değerlendirmeyi unutmayın!
Evde meditasyon yapmanın dezavantajları:
Kendinize meditasyon yapmak için en uygun ortamı yaratmış olsanız da evdeki hareketlilikten ya da yapacağınız işlerden uzaklaştırmanız zaman alabilir.
Kapının ya da telefonun çalması gibi çevresel etkenlere maruz kalabilirsiniz.
Evde olma hali, disiplinli olmak konusunda zorlayıcı olabilir.
Evde meditasyon yapmanın avantajları:
Sekizinci maddede söylediğimiz gibi; kendinizi rahatsız, sıkışmış ya da kafası karışmış hissettiğinizde kısa süreliğine zihninizi dinlendirebileceğiniz bir alana sahip olmanın konforunu yaşayabilirsiniz.
Huzur ve dinginliğin giderek evinizin tüm alanlarına yayılmaya başladığını hissedeceksiniz. Kısa bir süre sonra, evinizde olduğunuz her an daha rahat ve dinlenmiş hissetmenize yardımcı olacaktır.
Düzenli olarak meditasyon yapmaya başladığınızda, zamanla evde olmanın verdiği rehaveti üzerinizden atacağınızı unutmayın.