Motivasyon, kişinin arka arkaya gelen başarısızlıklardan sonra toparlanıp tekrar hedefine doğru yürümesini sağlayan temel unsurdur. Kazananların hepsinde olan, geri kalanın da sahip olmak istediği bir özelliktir.
Takımda kazanma motivasyonu geliştirmenin adımlarını şöyle açıklayabiliriz:
Motivasyon sorumluluğun paylaşılmasına, bir yönelime sahip olmaya ve yön vermeye ilişkindir. Motive olmak istemeyen kimseyi motive edemezsiniz. Herkes motive, ama ne için? Lider, bu amacı sağlar.
Motivasyon satıştır.
İyi motivatörler, iyi birer satıcıdırlar. Takımdakilere adanma ve hedefe ulaşmanın bedeli olan ter satılır. Gayret göstermenin gerekliliği anlatılır.
Motivasyon, varsayım olarak ele alınmamalı ve her gün yapılması gereken bir iş olmalıdır. Profesyoneller bile dış motivasyona ihtiyaç duyarlar. Motivasyon düzeyinin kişinin kendisine bağlı kaldığını düşünenler ise, hata yaparlar. Motivasyonun %90’ı planlama ve strateji toplantılarında sağlanır. Bu yapılmazsa, sahaya çıkılmadan hemen önceki çabalar işe yaramaz. Unutmayalım ki, en kötü plan bile plansızlıktan iyidir.
Motivasyonun kalbi, karşımızdaki kişiyle geliştirilen özel bir ilişkidir. İlişki geliştirmenin ilkeleri:
- Kişilere saygıyla yaklaşmak
- Kıyaslamalardan kaçınmak
- Kişilerle, bütün bir insan olarak ilgilenmek
- İyi bir dinleyici olmak
- Kişilerin değerini performansına bağlamamak
Korkularla değil, meydan okuma ile motive etmek
Bir insanı yaptığı herhangi bir işte bir üst düzeye tırmandırmak için meydan okumaya cesaretlendirmek gerekir. Meydan okumak, pozitiftir ve motivasyonu artırır.
Pozitif ve farkında olmak
Negatiflikten hiçbir iyi şey meydana gelmez. Ne olursa olsun pozitif olmak gerekir. Farkında olduğunu göstermek, en önemli motivasyon araçlarından biridir. “Çok iyi”, “güzel” gibi basit yorumlar bile kişilerin motivasyonunu olumlu yönde etkiler.
Hata ve başarısızlıkları yapıcı bir şekilde ele almak
Kişilerin başarısızlıklarının ve yanlışlarının, öğrenmenin doğal bir parçası olduğu ve bunda utanacak veya vazgeçmeyi gerektirecek bir şey olmadığı öğretilmelidir.
Bütün karşılıklı ilişkilerde bir motivasyon modeli oluşturulmalı ve büyük bir “niçin” sorusu sorulmalıdır. Eğer takımdaki kişiler yaptıkları işten haz almazsa, motivasyonu unutun. Motivasyon, öncelikle kendimizden başlar. Eğer büyük bir “niçin” sorunuz varsa, hedefe nasıl gideceğinin yanıtını da bulursunuz.
Hedef belirlemeyi bütün sezon kullanmak
Açıkça belirlenmiş hedefler, rüyaları gerçekleştirmeye yarar. Takımdaki kişiler için kısa, orta ve uzun vadeli özel, ölçülebilir ve açıkça tanımlı hedefler belirleyerek, her adımı anlamlı kılmak gerekir.
Eğlenmek ve dinlenmek çalışmanın bir parçasıdır
Eğlenceli bir çalışma atmosferi yaratmak, kişilerin daha ağır ve uzun bir şekilde çalışmaya motive olmalarını sağlar. Yeterince dinlenemeyen kişiler, en sonunda fiziksel ve zihinsel olarak tükenirler.