EFT (Emotional Freedom Technique) ya da Türkçeye çevirilmiş şekliyle, Duygusal Özgürleşme Tekniği, akupunktur noktalarına yönelerek yapılan bir psikoterapi tekniğidir. Bugün, gerekli bilgiyi edindikten veya eğitimi aldıktan sonra, kendi başınıza da uygulayabileceğiniz bu yöntemi beraber inceleyelim.
Not: Kişinin kendisine uygulayabileceği bir teknik olan EFT’yi, ilgili eğitimleri ya da bilgiyi almadan denememenizi öneririz.
Gary Craig
EFT, Stanford Üniversitesi’nden mühendis olarak mezun olan Gary Craig tarafından geliştirilmiştir. Gary Craig, TFT (Thought Field Therapy – Düşünce Alanı Terapisi) ve NLP (Neuro Linguistic Programming – Nörolinguistik Programlama) uzmanıdır.
EFT Nedir?
EFT, insan vücudundaki enerji akışının engellenmesinin, vücudumuzda ve zihnimizde hastalıkların oluşmasına neden olduğu görüşü ile oluşturulmuştur. Teknik, uygulama açısından oldukça basittir. Vücudun enerji meridyenleri üzerinde bulunan akupunktur noktalarına parmak uçları ile vurularak, oluşan engellerin aşılması sağlanmaktadır. Bu şekilde, kişinin enerji sistemi yeniden düzenlenmektedir.
Normal bir EFT aşamaları:
- Sorunun saptanması ve değerlendirme
- Kurgu
- Vuruşlar
- Gamut serisi
- Vuruşlar
Standart bir EFT ve aşamalarını örneklendirerek anlatalım.
Sorunun Saptanması ve Değerlendirme
Sorunu belirlemek, sorunun çözümü için en önemli adımdır.
Sizi rahatsız eden bir konuyu seçin. Bu seçimi yaparken konunun önemsiz veya basit gelmesi bir şey ifade etmemeli. Konuyu belirledikten sonra, o durumu düşünün. Eğer yaşanmış bir olaysa, o anı tekrar yaşıyormuş gibi detaylarıyla anımsamaya çalışın. Sizi rahatsız eden sıkıntıyı anımsadıktan sonra, vücudunuzun neresinde bir sorun hissettiğinizi tespit edin. Mesela, boğazınız düğümlenebilir.
Sorununuza 0 ile 10 arasında bir değer verin. 0, size bir etkide bulunmadığına; 10 ise, sizin dayanabileceğiniz son radde olmasını ifade eder.
Kurgu
Bu aşamada, vücudunuzun belirli bir noktasına parmak uçlarınızla vuruş yaparken kendinizi sevdiğinizi ve kendinize değer verdiğinizi hatırlamanıza yardımcı olacak cümleleri sesli olarak söyleyin ve bu cümleleri ihtiyaç duyduğunuz kadar tekrar edin.
Örneğin; bu konu yüzünden üzülüyor olabilirim, ama kendimi seviyor ve değer veriyorum.
Vuruşlar
Bu aşamada, vücudunuzun belirli noktalarına sırasıyla parmak uçlarınızla vuruş yapıyorsunuz. Her vuruşunuzda kendinizi bu durumun üstesinden gelebileceğiniz konusunda telkin edici ve yatıştırıcı cümleler kuruyorsunuz. Ve bu cümleleri ihtiyaç duyduğunuz kadar tekrar ediyorsunuz. Örneğin, üzülsem de, bu olayı kabullenebilirim. Ben güçlüyüm.
Gamut
Üçüncü aşamayı vuruşları sonlandırarak bitiriyorsunuz. Gamur aşamasında ise, vücudunuzda belirli bir noktaya odaklanıyorsunuz. Bu noktaya vuruş yapmaya başladıktan sonra aşağıdaki işlemleri her birine en az 3 saniye ayırarak uyguluyorsunuz.
- Gözlerini kapat.
- Gözlerini aç.
- Sağ aşağı bak.
- Sol aşağı bak.
- Gözlerini saat yönünde çevir.
- Gözlerini saat yönünün tersine çevir.
- Bir melodi mırıldan.
- Birden ona kadar hızlıca say.
- Aynı melodiyi tekrar mırıldan.
Bunların ardından vuruş yapmayı bırakıyorsunuz.
Vuruşlar
Bu aşamada, vücudun belirli noktalarına, sırasıyla parmak uçlarınızla vuruş yapmaya başlıyorsunuz. Bu belirli noktalara 10’ar defa vuruş yaparken, tıpkı ikinci aşamada olduğu gibi, kendinizi telkin edecek (aynı ya da farklı) cümleler kuruyorsunuz.
Bitirirken
Son olarak, alabildiğiniz kadar derin nefesler alın ve yavaş yavaş aldığınız havayı dışarı verin.
Tüm aşamalar tamamlandığında, en başta yaptığınız değerlendirmeyi tekrar edin. Eğer değerlendirme sonucunuz 0 ise ya da ilk verdiğiniz puandan daha düşükse, EFT’den olumlu yönde yanıt almışsınız demektir.
EFT bize ne kazandırır?
- Olumsuzluğun yarattığı baskıyı azaltır.
- Eyleme geçmeye yardımcı olur.
- Sakinleşmeyi sağlar.
- Zihni temizler.
- Olay ve durumları daha objektif görmeye yardımcı olur.
BONUS
Son olarak;
- EFT uygulamasından, pek çok yöntemde olduğu gibi hemen başarı beklenmemesi gerekir. Bir sorunla ilgili olumlu ilerleme kaydetmek için birkaç kez uygulama yapılabilir.
- Her konu için uygulanabilen EFT, sorunu çözmek için değil, sorunu kabullenmek, onunla yüzleşmek ve ne olursa olsun kendinize saygı duymak, değer vermek ve kendinizi sevmek için size yardımcı olur.