Listemiz, grafik tasarımcı ve bilgisayar uzmanı John Maeda’nın yazdığı, Türkiye’de Mediacat tarafından yayımlanan Basitlik Kanunları (The Laws of Simplicity) kitabı kaynak alınarak hazırlanmıştır.
Maeda’nın tasarım, teknoloji, iş ve yaşamda başarı için belirlediği 10 kanun:
10 KANUN
‘İyi tasarım, hemen hissedilen aşinalık duygusu yaratır.’
Azalt
Basitliğe ulaşmak için uygulanabilecek en kolay yöntem, dikkatli ve özenli bir şekilde azaltmaya gitmektir. Ancak bu, sahip olunan önemli eşyaların ya da tasarımdaki temel unsurların azaltılması demek değildir.
Öz değeri ya da başka bir deyişle, esas olanı kaybetmeden azaltmaya gitmek ve olmasa da olabilecek ayrıntıları çıkartmak yaşamı kolaylaştırır.
Fazlalıklardan kurtulduktan sonra ise, geri kalanı gizlemek, küçültmek veya şekillendirmek yoluna gidilebilir.
Düzenle
Karmaşadan kurtulmak ve çok olanı daha az göstermek için bir sistem oluşturulmalıdır. Düzen, daha az yorulmayı, her şeyi daha net görmeyi ve böylece hayatı kolaylaştırmayı sağlar.
Öncelikle belirlenerek tasarımdaki, yaşamdaki ya da işteki unsurlar sınıflandırılmalı (kategorize edilmeli), etiketlenmeli ve mümkünse birleştirilmelidir.
Zaman
Zaman, özellikle de günümüzde, en değerli ve sınırlı kaynaklarımızdan biri. Her geçen gün yapacağımız işlerin arttığı, giderek daha fazla bölündüğümüz hayatlarımızda, daha az zaman ve emek harcayacağımız yöntemler ve tasarımlar geliştirmek, yani; zamanı verimli ve etkili kullanmak, karmaşayı azaltacak ve yaşamı basitleştirecektir.
Öğren
‘Bilgi, her şeyi daha basit kılar.’
Bir işi basitleştirmek için bilgi sahibi olmak öncelik taşır. Yapacağımız şey, ne olursa olsun, ona dair temel bilgileri ve ayrıntıları bilmediğimizde, zor ve karmaşık görünecektir. Ancak bilgi edinmek, bilgi sahibi kişilerle görüşmek ve konuyla ilgili detayları keşfetmek, yapacağımız işe hakim olmamızı sağlar.
Bir şeyi öğrenmek, büyük zaman ve emek harcamayı gerektiriyor olsa da, bilgisizlik sebebiyle büyük hatalar yapmayı ve tekrar tekrar başa dönmeyi engelleyecektir.
Farklılıklar
Basit ve karmaşık, birlikte hareket eder ve birbirine ihtiyaç duyar.
Basitleşmeyi ya da başka bir deyişle, sadeleşmeyi başarmak için, öncelikle karmaşıklığı farkında olmalıyız. Neyin karmaşık olduğunu bildiğimizde, yalın bir çözüm üretebiliriz.
Bir kez basit ile karmaşığın ritmini, dengesini keşfettiğimizde; başlangıçtaki karmaşıklık, basitliğe giden yolu görmemizi sağlayacaktır.
Bağlam / Ortam
Yapacaklarımızı veya olayları, kendi bağlamı içerisinde değerlendirmek ve ilişkilendirmek basitleşmeye yardımcı olur.
Karmaşıklıktan basitliğe geçmek için her bir adımın birbiriyle olan bağlantısını -belki de biraz olayın ya da işin dışına çıkıp, tüm resmi görerek- kurabildiğimizde, her şey daha düzenli ve kolay hale gelecektir. Aynı zamanda, bir sonraki aşamayı görmemizi ve diğer bağlantıları fark etmemizi de sağlayacaktır.
Duygu
‘Muhteşem bir sanat eseri sizi meraklandırırken,
Muhteşem bir tasarım düşüncelerinizi netleştirir.’
Az olmasındansa, daha fazla duygu, daha iyidir. Çünkü yaptıklarımız ancak duygusal bir boyut kazandığında bizim için anlamlı hale gelir. Eğer yaptığımız iş, anlamlıysa ve duygularımızı yansıtıyorsa, süslemelere ve ayrıntılara gerek kalmaz.
Bir şey anlamlıysa, ne kadar yalın olduğundan bağımsız olarak, değerlidir.
Ayrıca bir anlam bulduğumuzda, her şey kolaylaşır.
Güven
Hem özel hayatımızda, hem ilişkilerimizde, hem de iş yaşamımızda her şeyi kendimiz yapamayız. Başkalarıyla yaptığımız iş birlikleri, daha basit ve yalın bir hayata kavuşmamıza da yardımcı olur. Eşimiz, iş arkadaşlarımız veya ailemiz, hayatımızın hangi alanında, kimlerle birlikteysek onlara güvenmek ve iş birliği yapmak, hayatımızı kolaylaştıracaktır.
Başarısızlık
Bazı şeyler, asla daha fazla basitleştirilemez.
Öncelikle, deneyimin ve zaman içinde elde edilen pratikliğin bazı şeyler için gerekli olduğunu unutmamalıyız. Bunu kabul etmeli; gereksiz yere zorlamaktan ve inat etmekten vazgeçmeliyiz. Bir kez kabul ettiğimizde, en zor işlerde bile, sabır gösterip işi sürdürmeyi başarabiliriz.
Bir
‘Basitlik, bariz olanı çıkartmak ve anlamlı olanı eklemektir.’
Daha basit bir yaşama ve daha açık bir görüşe sahip olmak; gereğinden fazla olanları göz önünden akıllıca uzaklaştırmak, daha doğal ve yalın olmak, amaca uygun ve anlamlı olanları korumakla mümkündür.
Her sistemin, tasarımın veya işin, işlevine engel olmayacak fazlalıkları ortadan kaldırdığımızda; daha zarif, anlaşılır, hafif, kolay ve basit olana ulaşabiliriz.