28 Mart 2018

Balkan Müziği: En Renkli Melodiler, En Canlı Ritimler – II

Burcu Tur Yüksel Akay

~4dk

Goran Bregovic

Balkan müziği dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri elbette Goran Bregovic. Şarkıcı olmasının yanı sıra gitarist ve besteci de olan Bregovic, çok sayıda solo albüme ve film müziğine imzasını attı.

Sanatıyla dünyanın her yerinde ismini duyuran Bregovic, Emir Kusturica ile yaptığı çalışmalarla da Balkan müziğinin en önemli temsilcilerinden biri kabul ediliyor.

Beirut

Balkan müziğini caz, pop ve elektronik müzikle harmanlayan Beirut, Trompet sanatçısı Zach Condon tarafından ABD’de kuruldu. Condon’un kişisel bir projesi olarak hayata geçen Beirut, çok sayıda sanatçının katılımıyla bir müzik grubuna dönüştü.

Kultur Shock

1996’da kurulan Kultur Shock, Balkan folk müziği ile punk, metal ve art rock türlerini bir araya getiriyor. Amerikan, Hırvat, Bulgar, Japon ve Boşnak üyelerin bir araya geldiği grup kendini, ‘mavi-yakalı göçmenler’ olarak tanımlıyor. Grubun bu karma yapısı isminin de bir açıklaması.

Balkan Beat Box

Balkan ezgileri ile hip hop beatlerini bir araya getiren grup, 2004 yılında ABD’de kuruldu. Grubun bir üyesi, eski Gogol Bordello sanatçılarından Ori Kaplan bir diğeri ise, Gogol Bordello ile birlikte albüm çalışmaları bulunan Tamir Muskat.

Dubioza Kolektiv

Çok sayıda festivalde boy gösteren ve onlarca müzik ödülünün sahibi olan Dubioza Kolektiv; Boşnak folk müziği ile hip hop, reggae, dub, punk ve rock müzik türlerini harmanlıyor.

Boban Markovic Orkestar

İlk trompetine 5 yaşında sahip olan sanatçı ve grubu, çok sayıda müzik ödülünün sahibi. Grup, dünyanın en iyi balkan bando grubu kabul ediliyor.

Baklava

Baklava bendir, kaval ve tambur gibi etnik müzik enstrümanları ile etno-caz türünde müzik yapıyor. Avrupa’da çok sayıda festivalde yer grubun solisti Elena Hristova, Baba Zula ile yaptığı çalışmalarla da ülkemizde tanınıyor.

Oratnitza

Oratnitza, geleneksel Bulgar folk müziği ile dubstep, hip hop ve trap D’n’B gibi müzik türlerini düzensiz ritimlerde bir araya getiriyor. Geçmiş ile bugünü bir araya getiren grup, enstrüman olarak kaval, didgeridoo ve cajon kullanıyor.

Electric Balkan Jazz Club

Electric Balkan Jazz Club ile ilgili neredeyse hiç bilgi bulamamış olsak da grubun 2011 yılında çıkardığı Balkan Dogs isimli tek albümü mutlaka dinlemeniz gerektiğini düşünüyoruz.

The Balkanistas

2013 yılında kurulan The Balkanistas, üflemeli çalgıların yanı sıra vurmalı ve yaylı çalgıların da yer aldığı büyük bir grup. 2016 yılından itibaren çalışmaları bulunmasa da grubun 2014 yılında çıkardığı Parti-Zani albümünü dinlemenizi öneriyoruz.

BONUS

Luxus

2000 yılında Alper Bakıner’in sahne projesi olarak başlayan Luxus, 2005 yılında müzik grubu olarak çalışmalarına başladı.

Keman, akordeon, gitar, perküsyon, klarnet, saksafon, trompet ve davul gibi çok sayıda enstrümanın yer aldığı grup, tanınan şarkıları Balkan ezgileriyle yeniden yorumluyor.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.