20 Mart 2018

Balkan Müziği: En Renkli Melodiler, En Canlı Ritimler – I

Burcu Tur Yüksel Akay

~4dk

Balkan müziği, Yunanistan’dan Sırbistan’a, Çek Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye kadar, pek çok ülkeyi içinde alan bölgenin ortak değeri.

Çok kültürlülüğün getirdiği armoni zenginliğini ve karmaşık ritimlerin hareketliliğini taşıyan melodileriyle Balkan müziğinin mutlaka tanımanız gereken isimleri:

Esma Redzepova

2016 yılında kaybettiğimiz Esma Redzepova Teodosievska’nın 20 albüm ve 6 filmde imzası var. Makedon şarkıcı ve söz yazarı, dünya çapında tanınan bir sanatçı olmasının yanı sıra bir insan hakları aktivistiydi.

Redzepova, 2004 ve 2013 yıllarında, Eurovision Şarkı Yarışmasında ülkesini temsil etti.

Dino Merlin

Edin Dervishalidovic ya da bilinen ismiyle Dino Merlin, müzik hayatına 1983 yılında kurduğu Merlin isimli grupla başladı. Şarkıcı olmasının yanı sıra söz yazarı ve besteci olan Dino Merlin, grubuyla birlikte çıkardığı 5 albümün ardından 1991 yılında solo kariyerine başladı.

Savaş yıllarında Bosna Hersek’i terk etmeyen sanatçının, ülkenin milli marşında da imzası bulunuyor.

Ayıca Merlin, 1999 ve 2011 yıllarında Eurovision Şarkı Yarışmasında ülkesini temsil etti.

Mostar Sevdah Reunion

1998 yılında kurulan grup, sevdalinka ve çingene müziğini harmanlıyor. Bugüne kadar dünyanın pek çok yerinde, 200’ün üzerinde konser veren grup, pek çok festivalde de boy gösterdi.

2002, 2003 ve 2004 yıllarında art arda üç defa Davroin Müzik Ödülü’nü alan Mostar Sevdah Reunion hakkında MSR ve Sevdah the Bridge that Survived isimlerini taşıyan iki belgesel çekildi.

https://youtu.be/ieVuEUSdrzI

Gogol Bordello

Tüm dünyanın severek dinlediği Gogol Bordello’suz bir liste düşünmek elbette imkansız.

1999 yılında ABD’de kurulan grup, ismini Rus yazar Nikolay Vasilyebiç Gogol’dan alıyor.

Gothart

1993 yılında Çek Cumhuriyeti’nde kurulan Gothart, Balkan müziğinin yanı sıra Ortaçağ ve Çek folk müziği türünde de eserlere sahip.

İmam Baildi

2005 yılında kurulan ve Atinalı müzisyenlerden oluşan grup, ağırlıklı olarak, eski şarkıları modern bir şekilde yorumluyor. Elektronik balkan müziği yapan grubun eserlerinde Latin ezgilerini de duymak mümkün.

https://youtu.be/G2tHfk2yPMo

Forty Thieves Orkestar

Forty Thieves Orkestar, 2004 yılında İngiltere’de kuruldu. Grup klezmer, hip hop ve reggae gibi pek çok müzik türünü harmanlayarak müzik yapıyor.

Koçani Orkestar

Naat Veliov tarafından kurulan grup ismini, Makedonya’nın Koçana şehrinden alıyor. Zengin bir altyapıya sahip olan grupta trompet, saksafon, klarnet ve perküsyon gibi çok sayıda enstrüman yer alıyor.

Koçani Orkestar, Emir Kusturica’nın Çingeneler Zamanı filminin ardından daha geniş bir kitle tarafından tanınmaya başladı.

Opa Cupa

Çok sayıda nefesli çalgı ile kemanın bulunduğu grupla ilgili pek fazla bilgiye ulaşamamış olsak da isimlerinin ‘Opa Cupa’ isimli şarkıdan geldiğini düşünüyoruz.

Fanfare Ciocarlia

1998 yılında kurulan Romanyalı grup, 12 nefesli çalgıdan oluşuyor.

Listenin ikinci bölümü için buradan lütfen. 🙂

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.