Kısaca Antropoloji
Antropoloji kelimesi Grekçede insan anlamına gelen anthropos ile eski Yunancada söylem, bilim, inceleme anlamına gelen logos sözcüklerinden türetilmiştir.
Genel bir ifadeyle antropoloji; benzerlik ve farklılıkları anlayabilmek amacıyla insanı ve insan toplumlarını tüm yönleriyle inceleyen, bütüncül ve karşılaştırmalı bir disiplindir.
Tarihi, inceleme konusu ve araştırma teknikleriyle diğer sosyal bilimlerden ayrılan antropolojinin alt disiplinleri; biyolojik antropoloji, arkeoloji, dil antropolojisi ve sosyal-kültürel antropolojidir.
Antropoloji – İnsan Çeşitliliğinin Önemi, Conrad Phillip Kottak
Hem antropoloji öğrencileri için hem de antropolojiyle ilgilenenler için kapsamlı bir kaynak olan Antropoloji İnsan Çeşitliliğinin Önemi, antropoloji alanındaki temel kavram ve bilgilere yer vermesinin yanı sıra çeşitliliğin önemini gösteriyor ve okuyucuların kendi kültürlerini çok daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor.
İnsanın Türeyişi & Seksüel Seçme, Charles Darwin
İnsanın Türeyişi, Charles Darwin’in Türlerin Kökeni kitabının ardından insan evrimi ve seksüel seçme kuramını konu alan ikinci kitabıdır.
The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex ismiyle ilk kez 1871 yılında yayımlanan kitap, Türkçede iki kitap olarak yayımlanmıştır. İnsanın Türeyişi kitabın birinci bölümüdür. Seksüel Seçme ise, ikinci kitaptır. Bu iki kitaba ek olarak, birinci kitabın parçası niteliğindeki İnsanda ver Hayvanlarda Coşkuların Dışavurumu da okuma listenizde yerini alabilir.
Din ve İdeoloji, Şerif Mardin
Mardin’in 1969 yılında yayımlanan kitabında Türkiye’de İslamiyet’in gelişimi, dinin toplumdaki rolü ve etkileri ile siyasi ve iktisadi davranış biçimleri detaylı bir şekilde inceleniyor.
Çıplak Maymun, Desmond Morris
Zoolog Desmond Morris’in yayımlandığı dönemden bugüne pek çok tartışmaya neden olan kitabı, insan davranışlarını evrim kuramına dayalı olarak inceliyor ve açıklıyor.
Tüfek, Mikrop, Çelik: İnsan Topluluklarının Yazgıları, Jared Diamond
Coğrafya ve fizyoloji profesörü Jared Diamond, 1997 yılında yayımlanan kitabında insanlık tarihini buzul çağının sona erdiği 13000 yıl öncesinden günümüze kadar inceliyor ve toplumlar arasındaki kültürel ve gelişim farklılıklarının sebeplerini derinlemesine araştırıyor.
1998 yılında Pulitzer Ödülü kazanan kitaba bağlı kalınarak 2005 yılında National Geographic Society tarafından bir belgesel de çekilmiştir.
Büyü, Bilim ve Din, Bronislaw Malinowski
İlk kez 1920 yılında yayımlanan kitap Malinowski’nin en çok okunan üç çalışmasından oluşmaktadır: Büyü, Bilim ve Din, İlkellerin Psikolojisinde Mit ve Baloma-Trobriand Adalarında Ölülerin Ruhları.
Modern İnsanın Kökeni, Roger Lewin
Modern İnsanın Kökeni, insan nereden geldi sorusuna dair birçok tartışmayı ele alıyor ve verilen en açık cevapları okuyucuyla paylaşıyor.
İnsan Nasıl İnsan Oldu, M. İlin & E. Segal
İnsan Nasıl İnsan Oldu, ilk çağlardan itibaren insanın evrimini, insan olma sürecini ve dünyaya nasıl egemen olduğunu anlatıyor.
Kültürlerin Yorumlanması, Clifford Geertz
Kültürel antropoloji alanında en önemli düşünürlerden biri kabul edilen Clifford Geertz’in kaleme aldığı kitap, dinin kültürel bir sistem olarak işleyişinden ulusçuluğun geleceğine kadar birçok konuyu ele alıyor.
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens, Yuval Noah Harari
Son yıllarda oldukça popüler olan kitap, taş devrinden yirmi birinci yüzyıla kadar insanın evrimini konu alıyor.