5 Mayıs 2020

Kolayca Yapabileceğiniz 10 Pratik Yemek Tarifi

Türkü Su Kayabaş

~13dk

Belki de çoğumuzun beklediğinden uzun süren karantina günleri, hepimizin mutfağa girmesine sebep oldu. Peki, madem mutfağa girdik, o zaman az malzemeyle pratik olarak neler yapabiliriz?

Not: Aşağıdaki tarifler benim tarafından denenmiş, lezzetli ve kolay bulunmuş tariflerdir. Bazılarına, standart tarifinin dışında, kendime göre eklemeler ve çıkartmalar yaptığımı da belirtmek isterim.

Patates Salatası: Hayır, altın günü yapmanıza gerek yok!

Patatesleri kabuklarını soymadan orta ateşte haşlayın. Suyunu süzün, kabuklarını soyun ve iri parçalar halinde doğrayın. Derin bir salata kâsesine alıp, soğumaları için bekletin. Kırmızı soğanı, sarımsağı, taze soğanları doğrayın. Maydanoz, dereotu ve naneyi incecik kıyın. Kurutulmuş domatesleri uzun ince parçalar halinde doğrayın. Doğradığınız yeşillikleri salata kâsesine aktarın. Patateslerle birlikte harmanladıktan sonra sosunu ekleyin ve patateslerin ezilmemesi için yavaşça karıştırın. Bekletmeden, sevdiklerinizle paylaşın.

Salatanın sosunu hazırlamak için; zeytinyağı, limon suyu, balsamik sirke, rendelenmiş sarımsak, tuz ve kırmızı toz biberi küçük bir kapta çırpın.

Not: Tüm malzemeler sizin arzunuza göre değiştirilebilir. Bir ölçüsü yok. Ancak şahsi tavsiyem 3 orta boy patatese 1 kuru/kırmızı soğan olacaktır. Ayrıca damak tadınıza göre haşlanmış yumurta ile de servis edebilirsiniz.

patates salatası

Patates Kroket: Bayat ekmeklere kıymayın.

Poşetinde, filesinde kupkuru olmuş ekmeklere sesleniyorum: Gün, patatesin kroket olma günüdür!

Patatesleri soymadan haşlayın, patatesler soğurken kupkuru olmuş zavallı ekmeğinizi bir beze sararak veya bez bir torba içine koyarak, taşla veya ağır başka bir vasıtayla un ufak edin. Patatesleri soyun, derin bir kâseye alın ve içine tuz, karabiber, pul biber, kekik, kimyon ekleyip hamur gibi yoğurun. Ardından bir yumurtayı kâsede çırpın ve istediğiniz gibi şekillendirdiğiniz patatesleri önce yumurtaya sonra un ufak ettiğiniz ekmek kırıklarına batırıp yağda kızartın. 

Not: İsterseniz patatesi yoğururken içine ağız tadınıza göre peynir de ekleyebilirsiniz.

kroket

Eskişehirli değiliz belki ama seviyoruz: Çi Börek

Derin bir kabın içerisine unu aktarın. Sirke ve tuzu ekleyin. Azar azar suyunu ekleyerek güzelce yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bez yardımıyla kapatın. Soğanı çok ince ve minik bir şekilde doğrayın. Derin bir kabın içerisine kıymayı (peynir/lor/ıspanak/pazı), tuzu, soğanı alın ve güzelce yoğurun. Ardından suyu ilave edin ve yoğurun. Sulu bir harç elde edin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler elde edin ve unlanmış tezgâhın üzerinde orta büyüklükteki bir tabak boyutunda açın. Bir kısmına iç harçtan koyun ve kapatın. Kenarlarına güzelce bastırın. Kızartın.

Hamur: 3 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı tuz, 0.8 su bardağı sıvı yağ.

İç: 300 gr. Kıyma, 1 adet kuru soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 0.8 çay bardağı su 

Not: Orijinali kıymalı olan çi (çiğ) börek, isterseniz başka içeriklerle de yapılabilir. Denendi. Peynirlisine bayılındı.

çi börek

Kimileri Yoğurt Çorbası Diyor Ama Bence O, Yayla Çorbası

Bir yumurtayı tencerenin dibine kırın üzerine bir avuç kadar pirinci de ekleyip iyice çırpın. Üzerine yaklaşık 4-5 su bardağı (yoğun bir tat için çok koyabilirsiniz) yoğurt ekleyin. Yine çırpıp üzerine bir tutam kuru nane ekleyin, 2 diş sarımsağı bölmeden atın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynayana kadar bekleyin. Kaynadıktan 10 dakika kadar sonra altını kapatın. Servis önerisi olarak tavada yağ, salça ve pul biberi kızdırıp üzerine dökebilirsiniz.

Not: Ekşi yoğurtla kesinlikle daha güzel oluyor. Bence sarımsak şart değil, ama tavsiye ediyorum.

yayla çorbası

Fajita Deyince Daha Cool Olan ‘Soya Terbiyeli Sote’

Benim hindiyle yapmayı sevdiğim ama kuşbaşıyla da yapılabilen ve harika da olan bir yemek fajita. 

2 adet fileto hindi göğsünü jülyen doğrayıp içine piyazlık şekilde doğranmış 1 adet orta boy soğanı, ince ince doğranmış 3 diş sarımsağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağını, 2 yemek kaşığı soya sosunu, 1 çay kaşığı kekiği, 1 çay kaşığı tuzu ekleyip iyice karıştırıyor ve ağzını strech filmle kapatıp dolaba kaldırıyoruz. 1 saat dinleniyor.

2 adet orta boy kapya biber ile 2 adet orta boy yeşil biberi jülyen doğrayıp; 1 adet piyazlık doğranmış orta boy soğanı 1-2 dk kadar susuz daha sonra 1 yemek kaşığı su ekleyip, sonrada azıcık zeytinyağıyla soteliyoruz.

Ardından dinlendirdiğimiz hindimizi kısık ateşte iyice soteliyoruz ve biberleri ekleyip 10 dk kadar beraber soteliyoruz ve finito!

Not: Normalde tortilla ekmeğiyle servis ediliyor, fakat ben avam avam pilavla servis ediyorum. Ayrıca ben terbiyeyi hindi etine göre yazdım siz kullandığınız ete göre ve damak zevkinize göre terbiyeyi değiştiriniz.

fajita

Kuru Ekmeklerle İşimiz Bitmedi Daha: Etsiz Köfte

Un ufak etmiş olduğumuz kuru ekmeğimizi derince bir kaba alıyoruz (1 tam somun ekmek). 

2 su bardağı kaşar veya başka bir tür peyniri, 2 diş sarımsak ve 1 adet büyük boy soğanı rendeliyoruz. 3 adet yumurta, 3 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı kekik ekliyoruz. Yarım demet maydanozu incecik kıyıp ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Bu karışımın üstüne 3 yemek kaşığı soya sosu döküyoruz. Daha sonra bu karışımı iyice yoğurup köfte formu vererek kızgın yağda kızartıyoruz.

Not: Soya sosu kullanmak zorunda değilsiniz, ama biz çok sevdik soyalı.

köfte

Yargı Değil, Şifa Dağıtıyoruz: Terbiyeli Tavuk Çorbası

Herhangi bir tavuk parçasıyla (but, göğüs fileto, vb.) yapılabilir. Ama kemikli olursa çok daha faydalı olacaktır. Tavuğumuzu haşlayıp soğumaya bırakıyoruz. Tenceremizin dibine 2 yemek kaşığı tereyağını eritip üzerine bir yemek kaşığı un ekliyoruz. Kokusu çıkana kadar unu kavuruyoruz. Üzerine tavuk suyumuzun tamamını ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Bir avuç pirinci ve 2 diş sarımsağı ekleyip orta ateşte pirinçler yumuşayınca kadar bırakıyoruz.

1 yumurta sarısı, yarım limon suyu, 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 diş ince çekilmiş sarımsağı iyice çırpıyoruz. Terbiyenizin içine tencereden birkaç kepçe çorba ekleyip terbiyenin sıcaklığının yavaş yavaş çorbaya eşitlenmesini sağlayın. Terbiye iyice ısınınca didik didik ettiğimiz tavukları içine ekleyip bir taşım daha karıştırarak kaynatıyoruz. Voila!

tavuk çorbası

Nam-ı Diğer Pırpırım Yoğurtlama

Temizlenmiş semizotlarını kalın saplarından ayırarak elinizle koparın ve büyük bir kaseye alın. İsterseniz saplarını da ince ince doğrayabilirsiniz. Üzerine yoğurdu ekleyin ve karıştırın. Sarımsağı tuzla ezin ve semizotlarının içerisine karıştırın. Bir tavada zeytinyağını kızdırın. Pul biber ve kuru naneyi yağda biraz döndürün. Hazırladığınız yoğurtlu semizotunu servis edeceğiniz tabağa alıp, üzerine biberleri ve yağı gezdirerek servis edin.

Not: Sizlerin semizotu dediğiniz bitkiye bizim yörede (Malatya-Sivas) pirpirim denir. 

soslar

Talaş Böreği: Adeta Ana Yemek

Malzemeleri çok kolay ve tavada pişebilen bir börek. Ayrıca aşırı lezzetli. Aşığıyız bu böreğin!

Tavuk/ hindi/kuşbaşı; etinizin ne olduğu fark etmez, kendi damak zevkinize göre az baharat ve yağ ile soteleyin. Üzerine garnitür ekleyin ve 10 dk kadar kısık ateşte pişirin. Artık içimiz hazır. 

Hazır yufkaları şekildeki gibi katlayıp dörde bölün ve her bir parçaya yaklaşık 1 yemek kaşığı iç koyup bohça gibi kapatın. Her bir börek bohçasının üzerine 1 şişe maden suyu ve 1 yemek kaşığı sirkeyi karıştırarak hazırladığınız sostan sürün ki güzelce kabarsın ve kıtır kıtır olsun. Hazırladığınız bohçaları yağlı pişirme kağıdı serdiğiniz ısınmış tavaya koyun ve kısık ateşte önünü ve arkasını çevirerek pişirin.

börek katlama

Not: Hazır garnitür kullanabilir veya garnitürü havuç, patates, bezelye ile kendiniz hazırlayabilirsiniz.

börek

Refika Sağ Olsun, San Sebastian Usulü Cheesecake

Yapabildiğim lezzetli her şeyi yazdım. Sıra geldi tatlıya.

600 gr krempeynir (ben 2 farklı marka kullandım, damak tadınıza göre kendiniz seçin) içine yarım çay kaşığı tuz ve 1 su bardağı toz şekeri mikserle çırpıyoruz. Mikserle olması lazım ki şeker iyice erisin peynirin içinde. 

4 yumurtayı teker teker içine kırın. Bir yumurta kırıp karıştırın ardından bir daha. 1,5 paket, takriben 300 gr kremayı ekleyip yine çırpın. 1 silme yemek kaşığı unu eleyerek ekleyin ve iyice çırpın. Cheescake karışımımız hazır. 

Benim kek kalıbım olmadığı için orta boy çelik tencerenin içine yağlı kâğıdı yerleştirdim. Karışımı ince süzgeçten süzerek (topak kalmasın diye) tencereye boşalttım ve 200 derecelik fırına koydum. Benim fırınım eski olduğu için fan yok ve tek taraflı ısıtıyor o yüzden arada çevirerek 50 dk kadar fırında tuttum. Sizin fırınınız çift taraflı ısınıyor ve fanı varsa, onları da açıp 35 dk pişirmeniz yeterli olabilir. Üzeri fırın sütlacı gibi kızarınca çıkarabilirsiniz yani. Çıkardıktan sonra iyice soğumasını bekleyin ve buzdolabına koyun, bence en az bir gece beklesin. Ama soğuduktan sonra direkt tüketebilirsiniz de.

Not: Malzemelerin oda sıcaklığında olması lazım ki kesilme yapmasınlar.

cheesecake

Yukarıdaki tariflere ek olarak 10 Dakikada Yapabileceğiniz 10 Yemek Tarifi listemize buradan ulaşabilirsiniz.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Türkü Su Kayabaş

Türkü Su Kayabaş

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.