Dünyamızın pandemi ile mücadelede olduğu bu dönemde, bağışıklık sistemimizin güçlü olmasının ne kadar da önemli olduğunu bir kere daha anladık. Peki, mevsimsel beslenme ile bağışıklık sistemimiz arasındaki bağlantı nedir ve mevsimsel beslenmenin iklim kriziyle ne ilgisi vardır?
Mevsimsel beslenme doğaldır
Mevsiminde üretilip hasat edilen ürünlerde hormon ve koruyuculara ihtiyaç yoktur. Yapılan araştırmalara göre; mevsiminde doğal olarak olgunlaşan yiyeceklerin besin değerleri hormon ve kimyasallar ile olgunlaştırılmış ürünlere göre çok daha yüksektir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Besin değerinin yüksek olmasının yanında, mevsim sebze ve meyveleri vücudumuzun o dönemde ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içerir. Portakal, limon gibi C vitamini bakımından zengin yiyeceklerin soğuk algınlığının arttığı kış aylarında, su ihtiyacımızın arttığı yaz aylarında ise karpuz, kavun gibi meyvelerin üretilmesi gibi…
Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi için Tüketilmesi Gereken Besinler listemiz de ilginizi çekebilir.
Ekonomiktir
Mevsiminde üretim, doğal olmasının yanında ucuzdur. Üreticinin mevsim dışında üretimi için gösterdiği ekstra çabasına ihtiyaç yoktur.
Yerel üreticiyi destekler
Doğal ve zamanında üretilip olgunlaştırılan ürünlerin çoğu yerel üreticiler tarafından üretilmektedir. Bu ürünlerin raf ömürleri düşük olduğu için genellikle birkaç gün içerisinde sofralarımızda yerlerini almaktadır.
Sera gazı salınımı oluşturmaz
Ürünleri mevsimi dışında üretmek için seralar oluşturulmakta ve üretim, bu seraların içerisinde yapılmaktadır. Seraların sıcaklığının sağlanması için fosil yakıt ya da elektrik kullanılmaktadır. Bu durum sera gazı salınımını arttırmaktadır.
Sürdürülebilirdir
Sadece bizim için değil, tarımın yapıldığı toprak için de hormon ve kimyasal uygulaması zararlıdır.
Çölleşmeyi önler
Mevsimi dışında, üretimde uygun olmayan kimyasal kullanımı nedeni ile topraktan beslenen birçok canlı yaşamını sürdürememektedir. Bu durum, toprak kalitesinin bozulmasına ve zamanla çölleşmeye neden olmaktadır.
Deniz florasının devamlılığını sağlar
Sezonda, sürdürülebilir balıkçılığın desteklenmesi ile deniz florasının devamlılığı sağlanır. Balık çeşitlerinin yumurtlama dönemlerine dikkat ederek, bu dönemlerde tüketime engel olabiliriz.
Karbon ayak izini düşürür
Mevsim dışı ürünlerin, içlerinde koruyucu kimyasallar olduğu için, raf ömürleri daha uzundur. Bu ürünler, üretim yerlerinden daha uzak mesafelere tüketim için yolculuk yaparken kullanılan nakliye ile de karbon ayak izini arttırırlar.
İklim değişikliğinin 1.5°C ile sınırlandırılmasına yardımcı olur
Sadece beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek mevsiminde ve bitkisel kaynaklı beslenmeyi arttırarak küresel iklim krizine karşı destek olabiliriz.