Sol Ayağım, Christy Brown
Genellikle gerçek veya gerçeğe dayalı hikayeler, kurgusal olanlara kıyasla daha fazla dikkatimizi çeker. Dünyanın en fazla okunan otobiyografik eserlerinden biri de, Christy Brown’un ibret alınası yaşam öyküsünü anlattığı Sol Ayağım kitabı.
Doğuştan beyin felci geçirmiş olan Brown, doktorların fazla yaşamayacağını öngörmesine rağmen hayata tutunmayı başarmış ve yalnızca sol ayağını kullanarak mucizeler yaratmış biri.
Sol Ayağım, hem hayata bakışınızı değiştirebilecek hem de gündelik hayattaki problemleri yeniden düşünmenizi sağlayacak güçte bir otobiyografik eser.
Sol Ayağım, 1989 yılında Jim Sheridan tarafından beyazperdeye de uyarlanmıştır.
Bir Dinazorun Anıları, Mina Urgan
Mina Urgan’ın 1998 yılında yayımlanan otobiyografik kitabı, Bir Dinazorun Anıları, yazarın içtenlikle ve açık yüreklilikle paylaştığı anılarından oluşuyor.
Bir Dinazorun Anıları, hem Türkiye’nin yakın tarihini gözlemlemek hem de başta edebiyat olmak üzere sanat camiasının önemli isimlerini daha iyi tanımak için, bir anlamda, belge niteliği taşıyor denilebilir.
Angela’nın Külleri, Frank McCourt
Pulitzer ve Los Angeles Times Kitap Ödüllerini alan otobiyografik eser, İrlanda kökenli bir Amerikalı olan McCourt’un çocukluk döneminde yaşadığı zorlukları, açlığı ve sefaleti edebi bir dille okuyucuya aktarıyor.
1996 yılında yayımlanan kitap, 1999 yılında Alan Parker tarafından aynı isimle beyazperdeye de uyarlanmıştır.
Anne Frank’in Hatıra Defteri, Anne Frank
Bugün tüm dünyada en fazla okunan otobiyografik eserlerden biri olan Anne Frank’in Hatıra Defteri, 15 yaşındayken bir toplama kampında yaşamını yitiren Anne Frank’in günlüğü.
Frank’in babasının yayımlattığı ve neredeyse 70 dile çevrilen günlük, bazı ülkelerin eğitim müfredatına da alınmış durumda.
Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı – Değerlerin Sorgulanması, Robert M. Pirsing
Bir otobiyografik eser olmasının yanı sıra felsefi roman kategorisinde de yer alan Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı, Pirsing’in oğlu ve iki arkadaşıyla yaptığı uzun bir motosiklet yolculuğunu anlatıyor.
Bu uzun yolculuk aynı zamanda, Pirsig’in felsefe tarihini de değerlendirdiği bir iç yolculuktur.
Kavgam, Adolf Hitler
İlk cildi 1923 yılında, ikinci cildi Adolf Hitler’in hapisten çıktığı 1926 yılında yazılan Kavgam, Hitler’in otobiyografik eseri olmasının yanı sıra siyasal bir manifesto olma özelliği de taşımaktadır.
Hitler’in ilk gençlik yıllarından başlayarak siyasi düşüncelerinin şekillenme sürecini anlattığı ve kişisel anılarının yanı sıra ideal devlet yapısı hakkındaki düşüncelerini de ifade ettiği Kavgam, dönemin sosyopolitik ve sosyoekonomik yapısının da gözlemlenmesine imkan vermektedir.
Yolda, Jack Kerouac
İlk kez 1957 yılında yayımlanan Yolda, Jack Kerouac’ın üç yıllık bir süreçte aldığı notlar ve anılarına dayanarak, yalnızca 3 haftada daktiloyla yazdığı bir otobiyografik eser.
Beat Kuşağı‘nın en ünlü isimlerinden biri olan Kerouac’ın Yolda’sı, yayımlandığı günden sonra kısa sürede kült eserler arasında yerini aldı.
Kelebek, Henri Charriere
Henri Charriere, Kelebek isimli otobiyografik eserinde, hiç işlemediği bir suçtan müebbet kürek mahkumu olduktan sonra yaşadığı zorlukları, kaçma girişimlerini ve özgürlük mücadelesini anlatıyor.
Uzun yıllar başta Fransa olmak üzere pek çok ülkede en çok satan kitaplar listesinde yer alan Kelebek, dünyanın en fazla okunan otobiyografik eserlerinden de biri.
Kelebek, 1973 yılında Franklin J. Schaffner tarafından aynı isimle sinemaya uyarlanmıştır.
Benim Kısa Tarihim, Stephen Hawking
Stephen Hawking‘in çocukluk yıllarından başlayarak yaşamını kendine özgü üslubu ve mizahi bakış açısıyla kaleme aldığı Benim Kısa Tarihim, yakın tarihte yaşamış bir bilim insanının hem gündelik hayatını hem de hayata bakışını daha yakından tanımak isteyenler için mutlaka okunması gereken otobiyografik eserler arasında yer alıyor.
Sırça Fanus, Sylvia Plath
Otobiyografik bir roman olma özelliği taşıyan Sırça Fanus, şair ve yazar Plath’ın yaşamını Esther Greenwood isimli karakter üzerinden anlatıyor.