Yaşamı ve bilime olan katkılarıyla listelere sığması mümkün olmayan Stephen Hawking ile ilgili kısaca bilgi vermek istedik.
14 Mart 2018’de aramızdan ayrılan Stephen Hawking, 8 Ocak 1942 tarihinde Oxford, İngiltere’de doğmuştur.
Dünyanın en tanınan bilim insanlarından biri olan Hawking; fizikçi, evrenbilimci, astronom, teorisyen ve yazardı.
Stephen Hawking, sınırlı sayıda insana verilen Order of the Companions of Honour (CH)*, Order of the British Empire (CBE)** ve The Royal Society of London for the improvement of Natural Knowledge (FRS)*** unvanlarına sahiptir.
*1917 yılından itibaren, Commonwealth ülkeleri tarafından sanat, edebiyat, müzik, bilim, siyaset, sanayi ya da din alanlarında üstün başarılar gösterenlere verilmektedir.
** Britanya İmparatorluk Nişanı, 1917 yılından itibaren Birleşik Krallıkta verilmeye başlanmıştır. Sivil ve askeri olarak 5 sınıfı vardır. CBE, komutan sınıfıdır.
***1660 yılında oluşturulan topluluk, dünyanın bilim alanında uzman en eski topluluklarından biridir. Yalnızca İngiliz Milletler Topluluğu üyesi devletlerin vatandaşlarıyla İrlanda vatandaşları Royal Society üyesi olabilmektedirler.
11 yaşındayken St. Albans School’a kayıt olan Hawking, buradan mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi’nde öğrenimine devam etmiştir.
Babası tıp alanında öğrenim görmesini istemişse de Hawking, matematiğe ilgi duymuştur. Ancak Oxford’da matematik bölümü olmadığı için fizik bölümüne başlamıştır.
Lisans öğreniminin üçüncü yılında, doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyası almıştır.
Oxford’u bitirdikten sonra evrenbilim (kozmoloji) alanında çalışmak için Cambridge Üniversitesi’nde öğrenimine devam etmiştir. Burada danışman olarak Fred Hoyle’yi istemiş olsa da danışmanı olarak Dennis William Sciama atanmıştır.
Cambridge’deki ilk yıllarında, henüz 21 yaşındayken Hawking’e, bir motor nöron hastalığı olan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) teşhisi koyulmuştur. Hastalığının ilerlemesinden sonra Hawking, danışmanı Sciama’nın yardımıyla doktorası üzerinde çalışmaya başlamıştır.
Doktorların birkaç yıl ömür biçtiği Stephen Hawking, doktora öğrenimini tamamladıktan sonra önce araştırma asistanı, ardından da Gonville and Caius College’da profesör asistanı olmuştur.
1973 yılında, Gökbilim Enstitüsü’nden ayrılmış, uygulamalı matematik ve kuramsal fizik bölümüne geçmiştir.
1979 yılında ise, 1663’de Henry Lucas tarafından kurulan ve ilk olarak Isaac Barrow’a ardından da Isaac Newton’a verilen Lucasian’da matematik profesörü olmuştur.
Karadeliklere ilişkin teorileri ve kuantum fiziği alanındaki çalışmalarıyla Einstein’dan sonra, dünyanın en parlak teorik fizikçisi kabul edilen Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalışmıştır.
Hawking’in çalışmaları, genel görelilik kuramının Big Bang ile başlayıp karadeliklerle sonlandığını göstermiştir. Kuantum mekaniği ile genel görelilik kuramının birleştirilmesi gerektiğini savunan Hawking, bu birleşmenin bir sonucu olarak karadeliklerin tamamen kara olmadıklarını, fakat radyasyon yayarak buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koymuştur. Çalışmalarının bir diğer sonucu ise, evrenin sonlu ve sınırlı olduğudur.
Ayrıca Stephen Hawking, karadeliklerin kuantum fiziğinin izin verdiği ölçüde dalgalanmasıyla yarattığı enerji parçacıklarının etkileşip birbirlerini yok etmesiyle ilgili olan ‘Hawking Radyasyonu‘ olarak isimlendirilen teoriyi keşfetmiştir.
Hawking’in dünyanın dört bir yanında, on milyondan fazla satan Zamanın Kısa Tarihi isimli kitabı 1988 yılında yayımlanmıştır.
Bu kitapla birlikte popüler kültürde de yer edinen Hawking, teorilerini geliştirmeye ve yeni kitaplar yayımlamaya devam etmiştir.
Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyesi olan Stephen Hawking, eserlerinde bir yaratıcının varlığını genel olarak reddetmiştir.
Hawking, kızı Lucy Hawking ile birlikte çocuk kitapları da hazırlamıştır. Bunlar George ve Büyük Patlama, George ve Kozmik Hazine Avı ve George ve Kırılamayan Şifre isimleriyle Türkçeye de çevrilmiştir.
BONUS I
Stephen Hawking’i Barış Özcan’dan da dinleyebilirsiniz.
BONUS II
Her Şeyin Teorisi (The Theory of Everything), 2014