Kısaca Padaung Kabilesi
Padaung kabilesi, Myanmar (Burma) ve Tayland’da yaşayan Kızıl Karenler (Kayanlar ya da Kayah) halkının alt grubudur.
Padaung, Shan dilinde ‘uzun boyun’ anlamına gelmektedir ve kabile, tüm dünya Zürafa Boyunlu Kadınlar olarak da tanınmaktadır. En az bir defa fotoğraflarıyla karşılaşmış olabileceğiniz bu kadınların görünümü, her ne kadar ilgi çekici olsa da, ardında büyük bir trajediyi taşımaktadır.
Boyun Halkaları
Kız çocuklar, 5 yaşından itibaren, kremlerle boyunları yumuşatıldıktan sonra pirinçten yapılmış boyun halkalarını takmaya başlıyorlar. Yaş aldıkça da,takılan halkaların sayısı giderek artıyor ve 37’ye kadar çıkarılabiliyor.
Kadınlar, oldukça ağır olan bu halkaları taşıyabilmek için çenelerinin altına destek koyuyorlar. Ayrıca tahta destekli yastıklarda yan yatarak uyuyabiliyorlar.
Peki, Boyun Halkaları Neden Takılıyor?
Peki, kadınlar neden yaşamları boyunca sürecek böyle sancılı bir sürece niçin giriyorlar? Bu soruya genellikle üç cevap veriliyor.
Bunlardan ilki; başka bir evrende yaşayan varlıkların geçmişte kadınlara kızarak onları kaplanlara göndermesi. Padaunglar da, bugün geleneğe dönüşen halka takma eylemini, kaplanların onları ısırmasını engellemek için yapıyorlar.
Kaplanlardan korunmanın dışında, boyun halkaları takmanın üzücü bir yanı da var: Kadınların köle olarak alınmamak için kendilerini çirkin gösterme çabaları.
Bir başka rivayete göreyse; tam tersi, kadınlar boyun halkalarını güzel görünmek için takıyorlar.
Yukarıdaki rivayetlere ek olarak, dördüncü bir rivayete göre; kadınlar atalarına, yani ejderhalara benzemek için boyun halkaları takıyorlar.
Bu halkaların kadınların boyunlarını uzattığı söyleniyor. Oysa, böyle bir şey mümkün değil. Köprücük kemikleri bu halkalardan dolayı aşağı doğru itiliyor ve görüntü bu yüzden uzun görünüyor. Bu esnada boyun çok hassas bir hale geliyor. Eğer halkalar çıkarılırsa, risk büyüyor ve boyun kırılması ve felç gibi sağlık sorunları yaşanabiliyor.
Günümüzde Padaung kabilesi adete turist akınına uğruyor. Sanki bu kadınlar birer objeymiş sergileniyorlar. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler, bu kabileyi ve özellikle de bu kadınları görebilmek için oldukça yüksek ücretler ödüyorlar. Uzun boyunlu kadınları görebilmek için özel bölgeler oluşturulmuş ve bu bölgelere girmek dahi ücretli.
Oluşturulmuş bu turistik alanlarda, kadınların yaptıkları süs eşyaları ve aksesuarlar gibi hediyelik ürünler satılıyor. Ama kazançları, tahmin edilebileceği gibi, oldukça düşük.
Biraz daha geçmişe gidecek olursak; 1930’lu yıllarda, Birleşik Krallık’ta, sirkler ve fuarlar gibi gösteri alanlarına insan çekmek ve meraklı izleyici kitlelerinin ilgisini korumak için Padaung kadınları zürafa kadınlar olarak tanıtılıyordu.
Padaung kadınlarının yanı sıra tarih boyunca gelenekleri, sağlık sorunları veya genetik farklılıkları sebebiyle pek çok insan gösteri dünyasında sergilenmiştir.
Pek çok insan, insan haklarına aykırı olarak, şovlarda izledikleri bu kişilerin çektikleri acıyı veya içinde bulunduğu yaşam koşullarını düşünmeden yalnızca bir şov öğesi olarak değerlendirmiştir.