Güneş Sistemi’nde bulunan dört kayasal gezegenden biri olan Mars, adını Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars’tan almıştır.
Mars’a kızıl gezegen denmesinin sebebi, yüzeyinde bol miktarda demir oksit bulunması ve bu yüzden de renginin kızıl görünmesidir.
Mars, Phobos ve Deimos adında iki doğal uyduya sahiptir. Bu uydular çok küçüktür ve şekillerinin eğri büğrü olmalarından dolayı patatese benzetilmektedir.
Güneş Sistemi’ndeki en yüksek dağ olan Olympus Mons, Mars’ta bulunmaktadır. Yüksekliği yaklaşık 25 km olan bu dağ, sönmüş bir volkandır.
Mars kendi ekseni etrafında 24,7 saatte dönerken, Güneş’in etrafını 687 günde dolaşmaktadır.
Mars’ın yüzeyinde sıcaklık farkları bir hayli yüksektir. Sıcaklıklar -140 ile 30 derece arasında değişebilmektedir.
Mars’ın kutuplarında buz olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda Mars’ın hem Kuzey hem de Güney yarı kürelerinde buzul kuşakları tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar bu buzul kuşaklarının sudan oluştuğunu göstermiştir.
Mars’ın ekvator bölgesinde Valles Marineris adı verilen bir kanyon sistemi vardır. Derinliği yaklaşık 7 km, genişliği 200 km, uzunluğu 4000 km olan bu kanyon sistemi Güneş Sistemi’nin en büyüğüdür.
Bir uzay aracının Mars’a ulaşması ortalama 7 ay sürmektedir.
Mars’ta yer çekimi Dünya’dakinin yaklaşık %37,5’i kadardır. Bu da demek oluyor ki; Mars’ta Dünya’dakinden üç kat daha yükseğe sıçrayabiliriz.