Ödüllü belgesel-televizyon dizisi Kozmos’un yaratıcısı, bilimin popülerleşmesi için yaptığı çalışmalarla dünya çapında tanınan bilim insanı Carl Sagan…
‘Tarihin bize öğrettiği en acı derslerden biri şudur: Eğer yeterince uzun bir süre kandırılarak bir şeye inandırılmışsak, bu kandırılmışlığın kanıtlarını reddetmeye yatkınlaşırız. Artık doğru olanı bulmakla ilgilenmez oluruz. Yapılan kandırma bizi eline geçirmiştir. Bunu kendimize bile itiraf etmek artık fazlasıyla acı verici olacaktır. Bir şarlatan böylesi bir gücü sizin üzerinizde kullanmak üzere bir kere verdiğinizde bir daha onu neredeyse hiç geri alamazsınız.’
Carl Sagan
Musevi bir ailenin çocuğu olarak 1934 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan Carl Edward Sagan, 1996 yılında ölmüştür. Gökbilimci olmasının yanı sıra astrobiyolojinin öncülerindendir.
1955 yılında Chicago Üniversitesi fizik bölümünden mezun olan Sagan, yine fizik alanında yüksek lisansını, astronomi ve astrofizik alanlarında doktorasını tamamlamıştır. Sagan, öğrenciliği süresince genetik bilimci H. J. Muller’in laboratuvarında çalışmıştır.
Çok sayıda popüler bilim kitabının yazımında yer alan Sagan, 1980 yılında yayımlanan Kozmos Evrenin ve Yaşamın Sırları isimli bilimsel kitabı ile Hugo En İyi İlgili Çalışma Ödülü’nü kazanmıştır. Kozmos Evrenin ve Yaşamın Sırları, Sagan’ın bilimi popülerleştirme çalışmalarından biri kabul edilebilir. Kitapta astronomi, astrobiyoloji ve astrofizik konuları her seviyede okurun anlayabileceği şekilde ve detaylı olarak aktarılmıştır.
Sagan’ın Kozmos’un yanı sıra Kozmik Bağlantı: Dünyamız Ötesine Heyecan Verici Bir Bakış (1973, The Cosmic Connection: An Extraterrestrial Perspective), Diğer Dünyalar (1975, Other Worlds), Cennetin Ejderleri: İnsan Zekasının Evrimi Üzerine Düşünceler (1977, The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence), Mesaj (1985, Contact) ve Kozmos’un devamı niteliğindeki Soluk Mavi Nokta (1994, Pale Blue Dot) gibi çok sayıda yayını bulunmaktadır.
1997 yılında Mesaj isimli romanı sinemaya uyarlanan Sagan, Stanley Kubrick’in 2001: A Space Odyssey filminde de danışman olarak görev almıştır.
‘Hayal gücü bizi asla var olmayan dünyalara götürecek; ama o olmadan, hiçbir yere gidemiyoruz.’
Harvard ve Cornell Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak görev yapan Sagan, Güneş Sistemi’yle ilgili çok sayıda çalışmada görev almış ve pek çok araştırmayı yönetmiştir.
Çalışmalarında bilimsel yöntemlerin uygulanmasını savunan Sagan, Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı isimli kitabında ‘sözde bilim’ ve ‘karşıt-bilim’ kavramlarını açıklayarak bilim insanlarının aşırı dogmatik davranmadıkları sürece spekülatif fikirlerinin bile bilimsel ilerlemeye katkıda bulunacağını belirtmiştir.
Dünya dışında akıllı yaşamın araştırılmasını savunan Carl Sagan, bilim dünyasını, dünya dışı yaşam formlarından gelebilecek sinyalleri dinlemek amacıyla diğer gezegenlere sondalar göndermeye ve büyük radyo-teleskoplar kullanmaya yönlendirmiştir.
Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırmasına (Search for Extra-Terrestrial Intelligence-SETI) büyük katkı sağlayan Sagan, enstitüde yönetim kurulu üyesi olarak da yer almıştır.
Sagan, bilimsel bir topluluk olan ve astronomi çalışmalarına ağırlık veren Planetary Society’nin de kurucuları arasındadır.