Kapsül gardırop nedir?
Genel bir ifadeyle kapsül gardırop, modası geçmeyen temel birkaç parça kıyafet ile sezonluk parçaların yer aldığı bir kıyafet dolabını ifade ediyor.
Kapsül gardırop kavramı ilk olarak, Londra’da Wardrobe isimli küçük bir butik işleten Susie Faux tarafından, 1970’li yıllarda kullanılmıştır. Fakat kavram, Donna Karan’ın iş kadınları için hazırladığı 7 Easy Pieces koleksiyonunu duyurmasıyla popülerlik kazanmıştır.
Kapsül gardırobun amacı nedir?
Kapsül gardıroba sahip olan ve olmak isteyen herkesin farklı sebepleri olacaktır. Bunlardan bazıları;
- Ne giyeceğimize karar vermekte harcadığımız zamanı azaltmak,
- Modası geçen kıyafet ve aksesuarların yerine, zamansız her koşulda kullanılabilecek parçalara sahip olmak,
- Bizi anlatan, yaşam stilimizle uyumlu ve giydiğimizde mutlu olacağınız kıyafetlere sahip olmak,
- Daha az sayıda, ancak kaliteli parçalara sahip olmak,
- Kıyafet dolabımızda yer kaplayan, kullanmadığımız parçalardan kurtulmak,
- Hızlı tüketim kültüründen kaçınmak,
- Düzenli bir gardıroba sahip olmak,
- Minimalizmi gardırobumuza uygulamak,
- Giyinmeye harcadığımız bütçeyi azaltmak,…
Kapsül gardırop nasıl hazırlanır?
Kapsül gardırop hazırlamanın belirli kuralları yok. Herkes kendi stiline, yaşam tarzına ve beğenisine göre farklı gardıroplar oluşturacaktır. Fakat, nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, aşağıdaki önerilerimiz kapsül gardırop hazırlamaya başlamanızda faydalı olacaktır.
Not: Bir anda tüm gardırobunuzda değişiklik yapmak zor geliyorsa ya da kıyafet dolabınızı mevsim değişimlerinde düzenliyorsanız, bu işlemi sezonluk yapabilirsiniz. Ya da dilerseniz, tüm kıyafetlerinizi bir seferde ele alabilirsiniz.
Kapsül Gardırobun Kapsamı
Hazırlayacağınız gardırobu, gündelik hayatta ve iş yerinde kullanacağınız kıyafetlerle sınırlandırabilir ya da abiyeden pijamalara, iç çamaşırlarından çanta ve ayakkabılara kadar genişletebilirsiniz. Bu seçimin tamamen size bağlı olduğunu unutmayın.
Sınıflandırma
Birinci aşama, sahip olduğunuz tüm kıyafetleri sezonluk olarak sınıflandırmak. İkinci aşama ise, renklerine göre ayırmak.
Sınıflandırma işlemini tamamladıktan sonra;
- En az 1 yıldır hiç giymediğiniz,
- Sevdiğiniz ama eski ya da giyilemez durumda olduğu için kullanmadığınız,
- Vücut tipinize uymayan,
- Büyük ya da küçük gelen kıyafetleri ayıklayın.
Not: Artık dolabınızda yer almayacak kıyafetler içinde hala giyilebilir durumda ve lekesiz olanları bağışlayabilir ya da ikinci el olarak satabilirsiniz.
Giyim ve Yaşam Tarzınızı Göz Önüne Alın
Dolabınızı düzenlemeye başlamadan önce gündelik hayatınızı, en çok nerelerde bulunduğunuzu, işe giderken giymek zorunda olduğunuz tarzda kıyafetlerin neler olduğunu, en çok hangi kıyafetlerin içinde rahat hissettiğinizi, hangi kıyafetleri giymekten keyif aldığınızı düşünün.
Örneğin; iş dışında ağırlıklı olarak spor kıyafetler giyiyorsanız ya da işe giderken belirli tarzda giyinmeniz gerekmiyorsa, birden fazla kumaş takıma ihtiyacınız olmayabilir.
Renkler
Giymekten keyif aldığınız ve size yakıştığını düşündüğünüz temel renkler hangileri? Kendinize 1 ya da 2 ana renk belirleyin. Ardından ana renginizle (renklerinizle) uyumlu 2-3 adet yan renkler seçin.
Renk seçiminde, birbiriyle uyumlu ve zıt renkleri de göz önünde bulundurabilirsiniz.
Örneğin; ana renkleriniz siyah ve kırmızı. Her ikisiyle de uyum içinde kullanabileceğiniz yan (ara) renkler; gri, bej ve beyaz olabilir.
Renk seçimi, kıyafetlerinizi ayırırken size büyük bir kolaylık sağlayacaktır.
İstisna birkaç parça dışında, belirlediğiniz ana ve yan renklerin dışında kalan kıyafetlerinizi eleyin.
Temel Parçaları Belirleyin
Kimimiz sıklıkla elbise giymeyi tercih ederken, kimimiz pantolonlarla kendini rahat hissediyor; bazılarımız gömlek giymekten hoşlanırken, bazılarımız tişörtlerin içinde kendini daha iyi hissediyor. Bu yüzden hepimiz için temel parçalar değişecektir.
Temel parçaları belirlerken her koşulda giyebilir ve diğer parçalarla kombinlenebilir olmalarına dikkat etmeniz önem taşıyor.
Siyah-beyaz-gri renklerin yer aldığı, yalnızca kıyafetleri içeren örnek bir liste:
- Siyah ve gri pantolon (farklı kumaşlardan üretilmiş ve farklı modellerde)
- 1 ya da 2 adet farklı renklerde kot pantolon,
- Kadınsanız siyah kalem etek,
- Cinsiyete göre; siyah elbise – siyah takım elbise
- Siyah, gri ve beyaz kazak/bluz (1-2 adet farklı renk veya desenlerde kazak/bluz eklenebilir),
- Siyah, gri ve beyaz tişört (1-2 adet farklı renk veya desenlerde tişört eklenebilir),
- Gri ve beyaz gömlek,
- Siyah ve gri hırka,
- Blazer ceket,
- Deri ceket,
- Füme rengi ya da siyah trençkot,
- Siyah palto.
Ayakkabı, Çanta ve Diğerleri
Kıyafetlerinizi düzenledikten sonra (eğer dahil edecekseniz) sırada, kıyafetlerin dışında kalan parçalar yer alıyor.
Bunları ayıklarken daha önce hiç ya da uzun süredir kullanmadığınız, kıyafetlerinizle kombinleyemeyeceğiniz, içinde kendinizi iyi ve rahat hissetmediğiniz, işlevsiz, sadece hediye olduğu için ya da sevdiğiniz için sakladığınız parçaları ayırın. Geriye kalan parçaları gönül rahatlığıyla dolaplarınıza yerleştirebilirsiniz.
Ayırdığınız parçalar içinde özel günlerde kullanabileceğiniz ya da alternatifi olmayan birkaç istisnayı elinizde tutmayı tercih edebilirsiniz. Yalnız bu istisnaların birkaç parçayı geçmemesine dikkat edin, aksi durumda başlangıç noktasından uzağa gidememiş olacaksınız.
Diğer Önemli Noktalar
- Kapsül gardırop kullanmaya başladığınızda, az sayıda parçayla çeşitli kombinler yapabildiğinize tanık olacaksınız.
- Stilinizi vurgulamak ve farklılaştırmak için takılardan, şallardan, şapka ve güneş gözlüğü gibi aksesuarlardan faydalanabileceğinizi unutmayın.
- Dolabınızda aradıklarınızı rahat bulabilmek için kıyafetlerinizi renklerine göre ayırarak askılara asabilirsiniz.
- Temel parçaları belirledikten sonra öncelikle elinizde bulunan kıyafetleri değerlendirin, eğer eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız listenize uygun olarak yalnızca bunları satın alın. Gardırobunuzu düzenledikten sonra alacağınız çeşitli parçalarla yeniden karmaşa yaratmak istemezsiniz.
- Gardırobunuzu hazırladıktan sonra; eskiyen, lekeli, yırtılmış parçaları aynı işlevi gören ve gardırobunuzdaki yeni düzene uyumlu parçalarla değiştirin.
- Son olarak; bunun alışveriş yapmamak için bir sınırlandırma veya ceza olmadığını unutmayın. Kapsül gardırop kullanmaya başlarken amacınız neydi, hatırlayın.