1956 yılında doğan İngiliz yönetmen Danny Boyle, sinemada kendi üslubu geliştiren ve ilk filminden itibaren dikkatleri üzerine toplamayı başaran yönetmenlerden biri.
1980 yılında Kuzey İrlanda’da BBC’de Mr. Wroe’s Virgins isimli diziden sorumlu prodüktör olarak çalışan Boyle’nin şov dünyasındaki kariyeri ise 1982 yılında tiyatroda çalışmasıyla başladı.
1987 yılında kadar Joint Stock Theatre Company ve Royal Court Theatre’da sanat yönetmenliği ve vekil yönetmenlik yapan Boyle, aynı yıllarda Royal Shakespeare Company için beş prodüksiyon hazırladı.
İsminin dünya çapında duyulmasını sağlayan, ilk uzun metrajlı filmi Türkçeye Mezarını Derin Kaz olarak çevrilen Shallow Grave’i, 1994 yılında çekti.
1996 yılında ise sinema dünyasına damga vuran ve Irvine Welsh’in aynı isimli romanından sinemaya uyarladığı Trainspotting’i çekti. Trainspotting, aynı zamanda Ewan McGregor ve Robert Carlyle’in tanınmasını da sağladı.
Boyle, 2000 yılında Alex Garland’in ‘The Beach’ (Kumsal) romanını aynı isimle sinemaya uyarladı. Filmin ardından ‘The Beach’den sonra Gladyatör gibi büyük filmleri sevdiğimi anladım. Fakat küçük filmlerde daha iyiyim’’ açıklamasında bulundu.
BBC için televizyon filmleri çekmeye devam ettiği sırada, 2002 yılında Garland’in romanı olan 28 Days After’ı (28 Gün Sonra) çekmeye başladı.
2004 yılında ise yönetmenin çok sayıda ödül kazanmasını sağlayan Millions vizyona girdi.
Filmlerini genellikle İskoçya’da çeken ve İskoçyalı aktör ve aktrislerle çalışan Danny Boyle, filmlerinde elektronik müziğin başarılı örneklerini kullanır.
Kamera açılarını ve ses efektlerini incelikle birleştiren Boyle, ekranda görünecek ilk sahneyi çoğunlukla filmin ortasından seçer.
Danny Boyle’nin yönetmenliğini üstlendiği filmlerden örnekler:
Trainspotting (1996),
The Beach (Kumsal, 1997),
Millions (Milyonlar, 2004)
Slumdog Millionaire (Milyoner, 2008)
127 Hours (127 Saat, 2010)
Trance (Trans, 2013),
Steve Jobs (2015).
Trainspotting bir dalda Oscar adayı ve 1’ini kazandığı 3 dalda BAFTA adayı olmuştur.
Boyle’nin en büyük başarılarından biri kabul edilen Slumdog Millionaire ise 10 dalda Oscar adayı olmuş 8’ini kazanmıştır. Aynı zamanda film, tamamını kazandığı 4 dalda Altın Küre ve 7’sini kazandığı 11 dalda BAFTA adaylığına layık görülmüştür.