Blake Edwards
Pembe Panter (The Pink Panther) ilk olarak, Blake Edwards’ın senaryosunu yazdığı bir film projesi olarak ortaya çıkıyor.
Çekeceği film için David H. DePatie’den bir çizgi karakter talep eden Edwards; DePatie, Friz Freleng ve Freleng’in oluşturduğu yaratıcı bir ekip tarafından hazırlanan onlarca çizim arasından bir bakışta kendi Pembe Panter’ini buluyor: Hawley B. Pratt’ın eskizi.
‘Onunla ne yapacağım hakkında en ufak bir fikrim yok, ama böyle bir karakter istiyorum.’
Pembe Panter filmi post prodüksiyondayken Edwards, DePatie ile yeniden görüşüyor. Artık çizgi karakterle ne yapmak istediğini biliyordur: Ne kadar uzunlukta olacağına DePatie’nin karar vereceği, karakteri tanıtan bir jenerik.
Jenerikten Çizgi Filme
Filmin tanıtım sürecinde seyirci tarafından oldukça sevilen jenerik, yeniden yeniden görülmek istenir.
Eleştirmenler tarafından da olumlu tepkiler alan ve bir devrim olarak görülen bu fikrin sonunda Freleng, Pembe Panter’i bir çizgi film serisi yapmak ister ve United Artists’ten 156 bölümlük sipariş alır.
Pembe Panter Çizgi Filmi
DePatie ve Freleng tarafından yaratılan Pembe Panter çizgi filmi, 1969 ile 1978 yılları arasında, toplam 11 sezon ve yaklaşık 6-7 dakika süren 190 bölümle yayın hayatını sürdürmüştür.
Çizgi film, 1974 yılında TRT’de de yayınlanmaya başlanmıştır.
Freleng, çizgi filmin karmaşık yapısından dolayı hiçbir zaman çocuklara hitap etmeyi hedeflemediklerini, gerçek kitlelerinin yetişkinler olduğunu belirtmiştir.
Henry Mancini
Peter Gunn, Midnight Cowboy ve Breakfast at Tiffany’s gibi çok sayıda film müziğine imza atmış ve ismini tarihe altın harflerle kazımış olan besteci Henry Mancini, Pembe Panter’in de klasikleşmiş müziğinin bestecisidir.
The Pink Panther, 1963
Blake Edwards’ın Maurice Richlin ile yazdığı ve yönetmen koltuğunda oturduğu, serinin ilk filmi olan Pembe Panter, Peter Sellers’ın canlandırdığı Fransız polis müfettişi Jacques Clouseau’nun bir prensese ait olan Pembe Panter ismindeki elması aramasını konu alan bir komedi filmi olarak beyazperdeye yansımıştır.
Filmde zarif, çapkın ve zengin hırsız Sir Charles Lytton rolünü ise, David Niven canlandırmıştır.
A Shot in the Dark (Karanlıkta Bir Çığlık), 1964
İlk filmden hemen üç ay sonra piyasaya sürülen, ilkinden önce tamamlanan fakat başarılı olmadığı düşünülerek yayınlanmayan ikinci filmde seyirci, Başmüfettiş Dreyfus ve müfettişin sadık uşağı, dövüş sanatları ustası Cato ile tanışmıştır.
A Shot in the Dark, jeneriğinde çizgi Pembe Panter’in görülmediği ve Pembe Panter adını kullanmayan ilk ve tek filmdir.
Inspector Clouseau (Müfettiş Clouseau), 1968
Edwards, Sellers ve Mancini’nin yapımında katkıda bulunmadığı, serinin üçüncü filmi kabul edilen Inspector Clouseau, Bud Yorkin tarafından yönetilmiştir. Filmde Clouseau’yu Alan Arkin canlandırmıştır.
Serinin Diğer Filmleri
Peter Sellers kalp krizi geçirdikten sonra 11 yıl boyunca Pembe Panter serilerine ara verilmiştir. Ancak 1975 yılında, Sellers ve Edwards Pembe Panter’in Dönüşü (The Return of Pink Panther) filmiyle seriye devam etme kararı almıştır. Serinin bu filminde Sir Charles Lytton’u Christopher Plummer canlandırmıştır.
Sellers’ın ölümünden önce çekilen The Pink Panther Strikes Again ve Revenge of the Pink Panther (Pembe Panter’in İntikamı), 1976 ve 1978 yıllarında vizyona girmiştir.
Sellers’ın 1980 yılında hayatını kaybetmesinden sonra Edwards, 1982 yılında Trail of the Pink Panther (Pembe Panter’in İzinde) filmini, serinin tüm filmlerinden sahneleri birleştirerek oluşturmuştur. Film aynı zamanda Sellers’a veda niteliği taşımaktadır.
1983 yılında vizyona giren Curse of the Pink Panther’in (Pembe Panter’in Laneti) ardından Edwards, 1993 yılında Son of the Pink Panther (Pembe Panter’in Oğlu) filmini çekmiştir. Filmde Roberto Benigni’nin canlandırdığı Clouseau’nun oğlu Jacques Gambrelli ortaya çıkmıştır. Edwards imzalı bu son film, sinemanın en kötülerine verilen Razzie Ödülü’nü almıştır.
Müfettiş Clouseau Rolünde Steve Martin
2006 ve 2009 yıllarında, Müfettiş Clouseau’yu Steve Martin’in canlandırdığı iki filmlik yeni bir seri daha çekilmiştir.
Daha fazlası…
- Pantomim bir karakter olarak karşımıza çıkan Pembe Panter, David H. DePatie tarafından, anime bir James Dean olarak tanımlanmıştır.
- Filmlerin yanı sıra Pembe Panter hakkında çok sayıda kitap yayımlanmış ve hatta farklı yaratıcılar tarafından birçok çizgi film serisi yapılmıştır.
- The Pink Phink ile DePatie-Freleng Enterprises, piyasaya sürdüğü ilk çizgi filmle En İyi Animasyon dalında Oscar Ödülü kazanan ilk animasyon stüdyosu olmuştur. Ayrıca Mancini de film müziği ile 3 ödül kazanmıştır.
- 1964 yılında Pembe Panter, Time Dergisi kapağı olmuştur.
BONUS
Gerçek Pembe Panter
2013 yılının Kasım ayında, Cenevre’de düzenlenen bir müzayedede, kimliği açıklanmayan bir kişi tarafından, 52 milyon Euro (83 milyon Dolar) tutarındaki rekor fiyatla satın alınan Pembe Panter, bir yüzüğün üzerinde bulunan 59,60 karatlık oval biçimli pembe elmastır.
Dünyanın en büyük, kesme pembe elması olan taşın ölçüleri, 2,69 x 2,06 cm’dir.