Vejetaryenliğin Yararları
Vegan vejetaryen beslenme ile ilgili olarak; türcülüğe karşı ilk büyük tepkilerden biri olarak görülen kitapta Sadık Hidayet, insan bedeninin et yemek için uygun olmadığını bilimsel olarak açıklıyor. Vejetaryenliği merak edenler için bir kılavuz olmasının yanı sıra kitapta dikkatle hazırlanmış bir vegan beslenme tablosu da yer alıyor.
Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve Mücadelesi
Zülal Kalkandelen ve Can Başkent tarafından söyleşi biçiminde hazırlanan kitap, veganlık hakkında yazılmış ilk Türkçe kitap olma özelliğini taşıyor. Veganlığın felsefesini, siyasetini ve mücadelesini anlatan kitap, hem veganlar için hem de veganizmi anlamak ve öğrenmek isteyenler için geniş kapsamlı bir kaynak. Kitapta veganizmin beslenme boyutunun yanı sıra etik, ekonomik ve politik boyutlarına da değiniliyor.
Hayvan Yemek
Jonathan Safran Foer’in vejetaryen olma sürecinde yazdığı kitap, yazarın yaşam biçiminin değişimiyle birlikte et tüketimini sorgulamaya başlamasını anlatıyor. Yazar, tabağımızdakilerin et değil, hayvan olduğunu fark etmemizi sağlıyor.
Etin Cinsel Politikası
Carol J. Adams’ın yazmış olduğu Etin Cinsel Politikası, kadınların etten daha kolay vazgeçebilmeleri; ancak erkeklerin büyük bir kısmının etsiz bir hayat düşünememeleri üzerinde durarak feminizm ve vejetaryenlik, et tüketimi ve ataerki arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor.
Hayvan Hakları ve Veganizm
Zülal Kalkandelen’in önsözü ile başlayan kitap, konuya dair kaleme alınmış metinlerden oluşan bir seçki. Plutarch, Wagner, Singer, Reclus, Alcott gibi önemli yazarların hayvan hakları ve veganizm konusuna dair yazdıkları yazıları bir araya getiren Hacer Kılıçaslan, Hayvan Hakları ve Veganizm ile Türkçe kaynaklara büyük bir katkı sağlıyor.
Hayvan Haklarına Giriş
Hayvan hakları kuramcılarından Gary L. Francione, hayvanları koruma kanunlarında temel alınacak kadar yaygınlaşan “insanca muamele” ilkesinin pratikte hiçbir hükmünün olmadığını savunuyor. Yazar, hayvanlarla ilgili görülen davalardan örnekler vererek, hayvanlara yönelik bariz işkencelerin bile mevcut hukuk sistemlerinde nasıl meşrulaştırıldığını gösteriyor.
Hayvan Özgürleşmesi
Peter Singer tarafından kaleme alının Hayvan Özgürleşmesi; sürekli ahlâk, adalet ve eşitlik gibi kavramlardan söz etmemize rağmen hayvanlar söz konusu olduğunda farklı bir ahlak anlayışına sahip olduğumuzu anlatıyor. Özellikle yüzyıllardır hayvanlar üzerinde yapılmaya devam eden deneylerin, somut bir fayda beklentisi olmadan hayvanların acı çekmesine ve ölmesine sebep olduğunu çarpıcı ve bir o kadar da gerçek örneklerle açıklıyor. İlk baskısı 1975’de yayımlanan ve büyük yankı uyandıran kitap, aynı zamanda hayvan hakları derneğinin kurulmasını sağlaması, milyonlarca insanın vejetaryenliği seçmesine yol açması, birçok kişi tarafından “modern hayvan hakları hareketinin kutsal kitabı” olarak nitelendirilmesi açısından literatürde önemli bir yere sahip.
İnsan Neden Vegan Olur?
Gary L. Francione ve Anna Charlton tarafından yazılan kitap, hayvanlara davranış biçimimiz ile hayvanlara dair duygu ve düşüncelerimizin nasıl ve neden çeliştiğini anlatıyorlar. Vegan beslenme söz konusu olduğunda ortaya çıkan karşıt tepkileri tek tek tartışan Francione ve Charlton hayvanlar konusundaki ikiyüzlülüğümüzle yüzleşmemizi sağlıyorlar.
Kafesler Boşalsın
Hayvan hakları hareketinin önde gelen entelektüellerinden Tom Regan, insan türünün hayvanlar üzerindeki tahakkümünün örneklerinden bahsederek insanlardan, hayvanlara korkunç şeyler yapmaktan vazgeçmelerini talep eden hayvan hakları savunucularının teorilerini ve eylemlerini hangi düşünce ve değerlere dayandırdıklarını, mücadelelerini hangi felsefî nedenlerden yola çıkarak ördüklerini açıklıyor.
Tabağındaki Yüz
Jeffrey Moussaieff Masson yediklerimizin sağlığımızı, ahlaki benliğimizi ve gezegenimizi nasıl etkilediğini gösterirken ağzımıza aldığımız her lokmanın arkasındaki kararların farkına varmamızı sağlayacak sorular soruyor. Aynı zamanda bir psikanalist olan Masson, inkârın bizi çatalımızın ucundaki hayvanı düşünmekten nasıl alıkoyduğunu gösterirken bir yandan da tabağımızdaki etin bir zamanlar duyguları olan bir canlı olduğunu ve tabağımıza gelmeden önce büyük eziyete maruz kaldığını hatırlatıyor ve beslenme şeklimizdeki ahlaki çelişkileri ortaya koyuyor.
BONUS: Vegan Beslenme
Dr.Murat Kınıkoğlu tarafından yazılan kitapta kahvaltıdan, çorbalara ve soslara kadar çok sayıda vegan yemek tarifi yer alıyor.
‘Vegan Beslenme diğer canlıların yaşama arzularına saygılı olmak adına, kendini değiştirme yoluna gitmenin ilk adımıdır. Her gün modern dünyadaki ilerlemelerden, uygarlıktan, özgürlüklerin gelişmesinden, bahsedip duruyoruz; dünya gerçekten değişiyorsa, gerçekten özgürleşiyorsa, kendi çıkarlarımız için başka canlıları öldürmeye son vermemiz gerekmez mi? İnsanlığın bugüne kadar tüm savaşlarda öldürdüğü insan sayısından daha fazla hayvanı bir haftada öldürüyoruz.’
BONUS: Yoga ve Vejetaryenlik
Spiritüel uygulama geleneğinden gelen Sharon Gannon, bu uygulamaların modern yaşam tarzlarına nasıl uyarlanacağını açıklıyor.
‘Yoga uygulamasının en önemli kısmı, vejetaryen beslenmeye, yani gereksiz zalimlikten, zarar vermekten ve adaletsizlikten uzak bir diyete katı bir şekilde bağlı olmaktır.’