Henry & June, 1990
Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği (The Unbearable Lightness of Being), Düşlerin Efendisi (Quills) ve Hemingway & Gellhorn filmlerinin de yönetmeni olan Philip Kaufman imzalı Henry & June, 1930’lu yılların Paris’inde geçiyor.
Anais Nin, eşi Hugo ve çiftin tanıştıkları yazar Henry Miller ve eşi June, filmin ana karakterleri. Nin ve Hugo, Henry’nin kitabını finanse etmelerinin yanı sıra Nin, hem yeni tanıştığı çiftin bohem hayatının cezbediciliğine kapılıyor hem de cinselliğini yeniden keşfediyor.
Masamdaki Melek (An Angel at My Table), 1990
Jane Campion’un yönettiği Masamdaki Melek; yoksulluk içinde büyümüş, zorlu çocukluk ve ilk gençlik yıllarının ardından Yeni Zelanda’nın en ünlü yazarlarından biri haline gelmiş Janet Frame’nin otobiyografisinden uyarlanmıştır.
Barton Fink, 1991
Fargo, İhtiyarlara Yer Yok (No Country for Old Men), Orada Olmayan Adam (The Man Who Wasn’t There) ve Büyük Lebowski (The Big Lebowski) gibi filmlerle tanıdığımız Joel ve Ethan Coel kardeşlerin imzasını taşıyan Barton Fink, 1940’lı yıllarda New York’ta geçiyor.
Sosyalist bir yazar olan Barton Fink’in, Los Angeles’a gidip film senaryosu yazmaya başlamasını ve bu süreçte yaşadıklarını konu alıyor.
Hamsun, 1996
Jan Troell imzalı film, Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Knut Hamsun’un II. Dünya Savaşı sırasında Nazi rejimine verdiği desteği ve savaş sonrasında Hamsun ailesinin yaşadıklarını konu alıyor.
Sonsuzluk ve Bir Gün (Eternity and a Day), 1998
Theo Angelopoulos’un yönettiği film, ölümcül bir hastalığa yakalanmış olan yazar Alexander’ın hastaneye yatmadan önceki son gününü anlatıyor.
Forrester’i Bulmak (Finding Forrester), 2000
Şehrin en ünlü okullarından birinde burs kazanan Jamal, sınıf farkı sebebiyle okulda zorluk yaşasa da, spordaki başarısı ve yazdığı yazılarla dikkat çekmeyi ve kendisini kabul ettirmeyi başarır.
Bir gün bir iddia sonucunda, bir şey çalmak için yazar William Forrester’in evine girer ve evden kaçarken sırt çantasını düşürür. Bu olay sonrasında Jamal ve Forrester arasında tahmin edilemeyen bir dostluk başlar.
Tersyüz (Adaptation), 2002
Spike Jonze’nin yönetmen koltuğunda oturduğu Tersyüz, filmin senaryo yazarları arasında da yer alan Charlie Kaufman’ı merkeze alıyor. Senaristin Susan Orlean’ın Orkide Hırsızı kitabını beyazperdeye uyarlama sürecini ve aynı zamanda ikiz kardeşinin de bir senaryo üzerinde çalışmasını konu alıyor.
Capote, 2005
Film, Truman Capote’nin 1959 yılında New Yorker dergisi için çalıştığı yıllarda, New York Times gazetesinde gördüğü, bir ailenin katledilişine dair, onu oldukça etkileyen bir haberin peşine düşüşünü ve bu süreçte yaşadıklarını konu alıyor.
Başkalarının Hayatı (The Lives of Others), 2006
Demokratik Almanya Cumhuriyeti (Doğu Almanya) tarafından yetkilendirilmiş bir gizli polis, bir yazarı ve sevgilisini gözetlemektedir. Stasi isimli gizli polis servisine bağlı olan binlerce muhbirden biri olan ajan, kendisini giderek başkalarının hayatları tarafından emilir halde bulunur.
Hayalet Yazar (The Ghost Writer), 2010
Yönetmen koltuğunda Roman Polanski‘nin oturduğu Hayalet Yazar, İngiltere başbakanlığı da yapmış eski bir politikacının anılarını yazması için bir yazarla anlaşmasını konu alıyor.