12 Kasım 2019

Dünyanın En Büyük Kütüphaneleri

Enis Harbalıoğlu

~5dk

Kongre Kütüphanesi, ABD

Dünyanın en büyük kütüphaneleri listemizin ilk sırasında Kongre Kütüphanesi bulunuyor.

1800 yılında kurulan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin en eski federal kurumu olan Kongre Kütüphanesi’nin koleksiyonunda; 470 dilde 29 milyondan fazla kitap, 58 milyondan fazla el yazması, Gutenberg İncilinin bulunduğu Kuzey Amerika’nın en büyük kitap koleksiyonu, 1 milyonun üzerinde hükümet belgesi, son 300 yılda dünyada yayımlanan 1 milyon gazete sayısı, 33 bin ciltlenmiş gazete, 500 bin mikrofilm, 6 binin üzerinde karikatür dergisi; 4,8 milyon harita, müzik notaları, filmler ve 2,7 milyon dinleti bulunuyor.

kongre kütüphanesi

Britanya Kütüphanesi, İngiltere

Önemli bir araştırma kütüphanesi olan Britanya Kütüphanesi; farklı ülkelere ve dillere ait basılı ve dijital kitaplar, el yazmaları, dergiler, gazeteler, ses ve müzik kayıtları, videolar, patentler, veri tabanları, haritalar, mühürler ve çizimler gibi 170 milyondan fazla ögeye ev sahipliği yapıyor. Koleksiyonunda 14 milyondan fazla kitap ve milattan önce iki binlere uzanan birçok el yazması var.

britanya kütüphanesi

New York Halk Kütüphanesi, ABD

Dünyanın en büyük şehir kütüphanesi olan ve 1985 yılında kurulan New York Halk Kütüphanesi; 55 milyon kitap koleksiyonunu içinde barındırıyor. Binada, 3 araştırma merkezi ve 88 mahalle şubesi bulunuyor. Ayrıca kütüphane, yılda 17 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

NY halk kütüphanesi

Kanada Kütüphane ve Arşivleri, Kanada

Kanada’nın, Birleşik Krallığın himayesinde olduğu 1872 yılında, Dominyon Arşivleri adıyla kurulan ve sonradan adı değişen bu kütüphane; 54 milyon parçalık koleksiyonu içinde barındırıyor. Aynı zamanda, ‘şimdiki ve gelecek kuşaklar için Kanada’nın belge mirasının korunması’ misyonunu benimseyen tarihi bir yapıdır.

kitap old books

Lenin Kütüphanesi (Leninka), Rusya

Moskova’da yer alan ve Rus Devlet Kütüphanesi olarak da bilinen kurum, 43 milyon parça kitap ve arşiv malzemesini kucaklıyor. Rusça dili haricinde 247 farklı dilde belge içeren bu kütüphane 1862 yılında kuruldu. Ayrıca, özel harita, müzik, ses kaydı, nadir eser ve bilimsel tez gibi belge ve eşyaları da muhafaza ediyor.

lenin kütüphanesi

Milli Diet Kütüphanesi, Japonya

Japon İmparatorluk Kütüphanesi’nin mirasçısı olarak 1948 yılında kurulan bu kurum, 41 milyondan fazla esere yer veriyor. Kütüphanenin giriş duvarında Yunanca ve Japonca dillerinde “Hakikat özgürleştirir” cümlesi bulunuyor.

milli diet kütüphanesi

Fransa Milli Kütüphanesi, Fransa

14. yüzyılda Kral V. George’un Louvre Müzesi’nde kurduğu bir yazma eserleri koleksiyonu olan bu kütüphane, 40 milyondan fazla eserle ziyaretçilerini ağırlıyor. Orta çağ divanlarından şövalye romanlarına, doğu edebiyatından dini yazmalara, antik tarihten bilim tarihine, Pascal, Diderot, Apollinaire, Proust, Colette ve Sartre gibi ses getirmiş edebiyatçıların defter ve el yazması notlarına, yaklaşık 5 bin Antik Yunan’ın el yazmalarına uzanan bir koleksiyonu var.

fransa milli kütüphanesi

Çin Milli Kütüphanesi, Çin Halk Cumhuriyeti

1909 yılında, reform hareketleri sırasında Pekin İmparatorluk Kütüphanesi adıyla kurulan bu yapı, Çing Hanedanı’nın 1911 yılında devrilmesi ve Çin Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte 1912’de kapılarını açtı.

Çince antika kitaplar ve el yazmaları, Şang Hanedanı’ndan kalma kemik ve kabuk parçaları gibi mistik bir dünyayı andıran nadir parçalara ev sahipliği yapıyor.

çin halk kütüphanesi

İspanya Milli Kütüphanesi, İspanya

İspanya ve Latin Amerika’dan, Hint Okyanusu’na uzanan büyük bir coğrafyanın el yazmalarına, basılı eserlerine ve diğer türden kayıtlarına ev sahipliği yapan bu kütüphanede 33 milyondan fazla eser bulunuyor.

cervantes ispanya milli kütüphanesi

Rusya Ulusal Kütüphanesi, Rusya

​​Rusya’nın St. Petersburg kentinde, 36 milyondan fazla esere kapılarını açan bu kütüphane, Rus Devlet Kütüphanesi’nin ardından ülkenin en büyük ikinci kütüphanesidir. Kütüphane, 1795’te Çariçe Katerina tarafından kurulmuş ve Avrupa dillerindeki temel eserleri içeren 420 bin parçalık koleksiyon 19. yüzyıldaki Rus aydınlanmasına zemin hazırlamıştır.

rusya ulusal kütüphanesi
Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Enis Harbalıoğlu

Enis Harbalıoğlu

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.