Çocukluğu ve İlk Gençlik Yılları
1897’de doğan ve 1957’de hayata veda eden psikiyatrist ve psikanalist Wilhelm Reich, psikiyatri tarihinin en radikal isimlerinden biri kabul edilmektedir.
Annesinin intiharına kadar, ailesiyle birlikte amcasının çiftliğinde yaşayan Reich, bu süreçte evde özel eğitim görmüştür. Annesinin ölümünün ardındansa Latince, Yunanca ve doğa bilimleri eğitimi alması için Czernowitz Gymnasium Lisesi’ne gönderilmiştir.
1914 yılında, zatürre ve vereme yakalanan babasını da kaybeden Reich’in, ailesinden geriye yalnızca erkek kardeşi kalmıştır.
Liseden mezun olduğu 1915 yazında, Rus saldırısı sebebiyle topraklarını bırakarak kardeşiyle birlikte Viyana’ya kaçmış ve Avusturya ordusuna katılmıştır.
1918 yılına kadar orduda görev yapan Reich, savaş sona erdikten sonra Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yükseköğrenimine başlamıştır.
Tıp eğitimi sırasında Sigmund Freud’un çalışmalarını incelemiş ve 1919 yılında, seksoloji üzerine bir seminer için kaynak toplamak amacıyla Freud’a başvurmuştur.
1920 yılında, Reich’in Viyana Psikoanalitik Derneği’ne misafir üye olarak kabul edilmesinin üzerine Freud, Reich’in analitik hastaları görmesine izin vermiştir.
Viyana Yılları
Kıdemli bir asker olması sebebiyle 6 yıllık eğitim sürecinin dördüncü yılında diplomasını almaya hak kazanmış, 1922 yılının Temmuz ayında Tıp Doktoru unvanını almıştır.
1922 ile 1924 yılları arasında, hem Viyana Üniversitesi Hastanesi’nde dahiliye bölümünde çalışmış, hem de nöroloji ve psikiyatri kliniğinde nöropsikiyatri çalışmalarına devam etmiştir.
1924 yılında, psikanalist olarak görev yapmaya devam ederken, aynı zamanda Freud’un Psikoanalitik Poliklinik’inde müdür yardımcısı olarak çalışmaya başlamıştır.
Aynı yıl, Viyana Üniversitesi Psikoanalitik Enstitüsü’ne girerek nevrozun sosyal nedenleri üzerine çalışmalar yapmıştır.
1928 yılında Avusturya Komünist Partisi’ne katılan ve Sosyalist Cinsel Araştırma ve Dayanışma Derneği’ni kuran Reich, Viyana’da işçilerin yaşadığı mahallelerde ruhsal bakımevleri de açmıştır.
Berlin Yılları
1930 yılında Berlin’e taşınmış, burada bir klinik açmış ve aynı zamanda cinsellik hakkında eğitimler vermiş, broşürler hazırlamıştır.
Ayrıca Berlin’e taşındıktan sonra Alman Komünist Partisi’ne katılmıştır.
Carl Gustav Jung ve Alfred Adler‘in aksine, Freud’un cinsellikle ilgili tezlerini daha ileri götürmeye ve geliştirmeye çalışan Reich’in eserleri, 1933 yılında iktidara gelen Adolf Hitler’in taraftarları tarafından pek çok defa saldırıya uğramıştır.
İhraçlar
Wilhelm Reich, 1933’de Alman Komünist Partisi’nden; 1934 yılında ise, politik saldırganlığı sebebiyle Uluslararası Psikanaliz Birliği’nden ihraç edilmiştir.
Göçler
Wilhelm Reich, 2 Mart 1933’de Halkın Gözlemcisi isimli iktidar yanlısı gazetede yayımlanan, Ergenlerin Cinsel Mücadelesi isimli kitabıyla ilgili saldırı yazısının akabinde ülkeyi terk ederek önce Viyana’ya, ardından Danimarka’ya, İsveç’e, Norveç’e ve son olarak, 1939 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmiştir.
Bu altı yıllık dönemde çalışmalarına aralıksız devam etmiş, üretken bir akademisyen ve yazar olarak isminin sürekli gündemde kalmasını sağlamıştır.
Başta Norveç olmak üzere Avrupa’da çok sayıda bilim insanı Reich’in görüşlerine karşı çıkmış, dergi ve gazetelerde aleyhinde pek çok makale yayımlanmış ve hakkında karalama kampanyası başlatılmıştır. Reich’in Norveç’ten ayrılmasına sebep olan da, vizesinin yenilenmesine karşı çıkan bilim insanlarının konuyu hükümete kadar taşımaları olmuştur.
ABD Yılları
Reich, vizesi yenilenmediği için savaşın başlamasından hemen önce, ABD’ye giden son gemiyle Norveç’ten ayrılmıştır.
1940 yılının son günlerinde Albert Einstein’e, bilimsel bir keşif yaptığını ve konuyu tartışmak istediğini belirten bir mektup göndermiştir. İki defa görüşen ve mektuplaşan iki bilim insanının mektupları, 1953 yılında The Einstein Affair (Einstein Meselesi) ismiyle yayımlanmıştır.
12 Aralık 1941 tarihinde, Pearl Harbor’dan 5 gün sonra, komünist geçmişe sahip bir göçmen olduğu gerekçesiyle FBI tarafından tutuklanarak Ellis Island’a götürülmüştür. Hastalıklarının yeniden baş göstermesi üzerine birkaç hafta sonra hastane gözetiminde tutuklu kalan Reich, yetkilileri açlık grevine girmekle tehdit ettikten sonra serbest bırakılmıştır.
1942 yılında orman ve tepelerden oluşan bir arazi (Orgonon) satın alan Wilhelm Reich, 1945 yılında burada bir laboratuvar kurmuş ve 1948’de Orgon Enerji Gözlemevi’nin inşasına başlamıştır.
Neredeyse hiç olumsuz eleştiri almadan çalışmalarına büyük bir hızla devam eden Reich’in düşüşü, 26 Mayıs 1947 tarihinde, Mildred Edie Brady’nin Wilhelm Reich’in Tuhaf Durumu başlıklı yazısının yayımlanmasının ardından gerçekleşmiştir.
1952’de, FDA tarafından Orgonon’a habersiz bir denetim yapılmış ve denetimin ardından yaşananlardan sonra, 19 Mart 1954 tarihinde tartışmalı psikiyatristin akümülatörlerinin satışıyla ilgili yasaklama emri çıkmıştır.
Yasak, akümülatörlerin yanı sıra tüm materyalleri ve Reich’in orgon enerjisi hakkında yazdığı 10 kitap ile referansları da kapsamıştır.
Son Yılları ve Ölümü
1954’den itibaren mahkemeler, hapis cezası; akümülatörlerin, makalelerinin ve kitaplarının imha edilmesi gibi pek çok olumsuz olayla karşı karşıya kalan Reich, 3 Kasım 1957’de hapisanede ölmüştür.
Ölümünün ardından hiçbir psikiyatrik veya bilimsel gazetede anma yazısı veya ölüm ilanı yayımlanmamıştır. Yalnızca Time Dergisi, 18 Kasım’da hakkında kısa bir anma yazısı basmıştır.
Bugün Reich’in laboratuvarının da bulunduğu evi, Wilhelm Reich Müzesi’dir ve ünlü bilim insanının mezarının yanında Bulut Dağıtan (Cloudbuster) cihazının bir kopyası bulunmaktadır.
Reich’in yayımlanmamış pek çok makalesini ve araştırmalarını 2007 yılına kadar, bilim insanları da dahil, kimse görememiştir. İlk baskılarına ulaşılamayan pek çok eseri ve tüm çalışmaları, 1960’lı yıllardan itibaren tekrar basılmıştır.