6 Aralık 2022

10 Maddede Tutankhamon’un Laneti

Gülnur Gül

~3dk

MÖ 1336’da Akhenaten öldüğünde, Mısır büyük bir kaos ortamına sürüklenmişti. Yerine 9 yaşındaki Tutankhamon (Kral Tut) tahta çıktı ve 19 yaşında öldü. Tutankhamon aslında Mısır tarihindeki önemli hükümdarlardan biri değildi. Onu ünlü yapan Krallar Mezarlığındaki mezarının 1922 yılında keşfedilmesi oldu. İngiliz arkeolog Howard Carter, 1 Kasım 1922’de kızı Lady Evelyn ile birlikte içeri girdi ve mezardan çok, birlikte gömülenleri görünce gözlerine inanamadılar. Bu keşifle birlikte esrarengiz olaylar görülmeye başlandı.

Carter’ın çok sevdiği, uğurlu kanaryası nereden geldiği belli olmayan bir kobra yılanı tarafından yenildi. (Kobra yılanı Mısır hükümdarlarının simgesi olarak kabul edilmektedir.)


Kazılara finansal destek veren İngiliz Lordu Carnavron’un sağlık durumu kötüye gitmeye başladı. Kan zehirlenmesi olduğu açıklandıktan kısa bir süre sonra Lord vefat etti.

Lanete dair dedikoduların en temel dayanağı ise, Firavun’un mezarındaki hiyeroglif yazısıydı.

”Firavunun mezarına her kim dokunursa ölümün kanatları onu saracaktır.”

Amerikalı milyarder George Jay Gould, mezarı ziyaret etti ve aynı gün aniden ateşlendi ve  öldü.

Arkeolog Carter’ın yardımcılarından A.C. Mace, ateş nöbetlerine tutuldu, işi bıraktı ve 1928’de öldü.

Tutankhamon
Görsel Kaynağı

Radyolojist Archibald Reid, Tutankamon’un kaç yaşında olduğunu bulmak için X ışınları ile mumyada incelemeler yapmaya başladı. Sonrasında, İngiltere’ye döndükten kısa bir süre sonra öldü.

Arkeolog Carter’in bir diğer yardımcısı Richard Bethell, 45 yaşında kan dolaşımı yetersizliğinden öldü.

Lord Carnavron’un arkadaşı cenazeye katılmak için geldiği Mısır’da, firavunun mezarını görmeye gitti ve 12 saat sonra yüksek ateşten öldü.

Mısır Eski Eserler Bölümü Müdürü Dr. Gamaleddin Mehrez, bütün bu gizemli ölümlerin insanları tedirgin edebileceğini, ancak lanete kesinlikle inanılmaması gerektiğini söylemişti. Mehrez’in bu sözlerinin üzerinden dört hafta geçti ve 52 yaşında hayatını kaybetti.

Bu ölümlerin ardından mezarlarda zehir üreten bir tür bakterinin olabileceği iddia edildi ancak bu hiçbir zaman kanıtlanamadı.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Gülnur Gül

Gülnur Gül

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.