8 Kasım 2020

Tarihin Vahşi ve Cesur Savaşçıları: Berserkler (Berserkerler)

Burcu Tur Yüksel Akay

~3dk

Bugün çılgın ve vahşi gibi anlamlarda kullanılan Berserk ve Berserker kelimeleri, Vikinglerden geliyor ve gömleksiz, zırhsız anlamlarını taşıyor.

berserkerler berserkler

Berserkler (Berserkerler), İskandinav ve Cermen efsanelerinde karşımıza çıkan; cesaretleriyle, güçleriyle ve vahşetleriyle ünlü savaşçılardır.

Savaş meydanına her zaman giydikleri ayı veya kurt postuyla, fakat zırhsız olarak çıkan Berserklerin, savaşmak için herhangi bir korunaklı giysi giymelerine ihtiyaçları olmadığına; Odin’in Berserklere tek vuruşta zırhlı düşmanlarını öldürebilecekleri olağanüstü bir güç ve acıyı hissetmeme özellikleri bahşettiğine inanılıyordu.

Araştırmacılar ise, Berserk savaşçılarının tükenmek bilmeyen yoğun öfkelerinin, düşmanlarını acımasızca öldürmelerinin ve korkusuzluklarının sebebinin, halüsinojen ve uyarıcı etkisi olan mantar veya bitki olduğunu düşünüyorlar.

berserkerler berserk berserker
Der Berserker, 1976-79, Waldemar Grzimek, Darmstadt Pazar Meydanı

Bazı araştırmacılar, Berserklerin savaşa giderken kırmızı şapkalı amanita muscaria (sinek mantarı) tüketmiş olabileceklerini belirtiyorlar.

Sinek mantarının halüsinasyon, delirme semptomları ve baş dönmesinin yanı sıra aşırı terlemeye ve vücut ısının yükselmesine neden olabilmesi araştırmacıların savını kuvvetlendiriyor ve Berserklerin savaş meydanına zırhsız olarak çıkmalarını açıklıyor.

Bir diğer yandan, sinek mantarının kusma, titreme ve ishal gibi yan etkilerinin olabilmesi, savaş öncesinde tüketmeye uygun olmadığını da gösteriyor.

Kimi araştırmacılar ise, etkili bir ağrı kesici olan ve savaşçıların istedikleri ruh haline girmelerine yardımcı olabilecek ‘banotu’yu kullanmış olabileceklerini savunuyorlar.

Asıl yetişme bölgesi Akdeniz olsa da, banotu tohumlarına Doğu ve Kuzey Avrupa’da rastlanması ve Ortaçağ’da kullanıldığının bilinmesi, bu savı destekliyor.

Bir başka sav ise, Berserklerin, psikoloji literatüründe likantropi olarak isimlendirilen sanrı-paranoya halini yaşadıklarıdır.

Oldukça detaylı bir konu olsa da, likantropi, genel bir ifadeyle kişinin kendisini kurt adam gibi gördüğü, hissettiği ve davrandığı kişilik bozukluğudur.

Bugün hala haklarında çok az bilgiye sahip olduğumuz Berserkler’in abartılı gerçekliğini, bir dönem Roma, Polonya, Bohemya, Almanya ve Avusturya bölgesinde yaşayan halkların oluşturdukları kaynaklardan öğreniyoruz.

Berserk ya da Berserker kelimeleri günümüzde, çılgına dönme ve yoğun öfke nöbetleri için kullanılıyor.

Berserkler ile ilgili bazı eserler:

  • Berserker: Hell’s Warrior, 2004, Paul Matthews
  • Berserk: The Golden Age Arc I – The Egg of the King, 2012, Toshiyuki Kubooka
  • Berserk: The Golden Age Arc II – The Battle for Doldrey, 2012, Toshiyuki Kubooka
  • Berserk: The Golden Age Arc III – The Advent, 2013, Toshiyuki Kubooka
  • Berserk (manga), 1992-…, Yazar: Kentaro Miura
  • Berserk (anime), 1997-1998, 2002, Yaratıcı: Kentaro Miura

Kapak Görseli

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.