
Yol Haritanızı Belirleyin
Sınava hazırlanma sürecinde, çalışmaya başlamadan önce neyi ne zaman yapacağınızı kabataslak da olsa belirlemeniz çok önemli. Çok detaylı bir plan olmasa dahi yıllık ve aylık planlarınız mutlaka olmalı. Ayrıca her hafta ve her gün yapacaklarınızı detaylıca düzene sokup ona göre ilerlemelisiniz. Bu stres seviyenizi azaltır ve süreç boyunca önünüzü daha rahat görmenizi sağlar.
Unutmayın, düzenli ve disiplinli olmak başarının temel anahtarıdır.


Sabahın Erken Saatlerinden Faydalanın
İster okula, dershaneye ya da kütüphaneye gidin ister evde çalışın, erken kalkmanız size çok fayda sağlayacaktır.
Sabahın erken saatlerinde dinç bir zihin ile ve sakin bir ortamda çalışmak bilgilerinizi kalıcı hale getirecek, böylelikle rakipleriniz günün geç saatlerinde çalışmaya başlarken siz çoktan birkaç saat çalışıp yol almış olacaksınız. Bu da hem kendinizi iyi hissetmenize hem de çalışmalarınızda daha hızlı bir ilerleme kaydetmenize yardımcı olacaktır.

Mükemmel Olmadığınızı Unutmayın
Yapmayı düşündüğünüz şeyleri veya yaptığınız planları uygulayamadığınız zaman ilerlemekten vazgeçmeyin, hemen umutsuzluğa kapılmayın veya o planı bozup yeni bir plan yapmayın. Zaman zaman herkes bu sorunu yaşıyor. Sonuçta hepimiz insanız.
Böyle dönemlerde planlarımızın tamamını uygulayamasak dahi yapabileceğimizin en iyisini yapabiliriz. Bu soruna karşı alınabilecek en güzel önlem de planlarımızda boşluklar bırakmaktır. O boşluklarda bu zamanlarımızı telafi edebilir ve planımıza kaldığımız yerden devam edebiliriz.


Dinlenin Ama Pes Etmeyin
Yorulduğunuz ve çok sıkıldığınız zaman 15-20 dakikalık molalar veya uzun yemek molaları verebilirsiniz. Bu sizin çalışma veriminizi artıracak ve zihninizin dinlenmesini sağlayacaktır.
Yapamadığınız, anlayamadığınız kısımlarda pes edip bırakmak yerine kısa molalar vererek çabalamaya devam edin. Pes etmemeniz sizi başarıya ulaştıracak unutmayın.

Tüm Dikkat Dağıtıcılardan Arının
Okulda, dershanede veya kütüphanede çalışıyorsanız çevrenizde sizi rahatsız eden arkadaşlarınız ve diğer gürültüler olabilir. Plansız çalışmaya başlamanız sürekli diğer dersleri veya konuları düşünmenize neden olabilir. Veya aklınızı meşgul eden ders dışı başka konular yine sizi meşgul edebilir. Evde çalışırken ailenizin gürültüsü, teknolojik aletler ve konfor alanımız bizi çalışmaktan alıkoyabilir.
Bunların önlemini önceden alarak olabilecek dikkat dağınıklığını minimize edebiliriz. Odaklı ve kısa süreli çalışmak, odaklanamadan uzun süre çalışmaktan daha verimli ve kalıcıdır.


Çevreye Kulağınızı Tıkayın
Çalışırken, başarısız olduğunuz zamanlarda da başarılı olduğunuz zamanlarda da, kısacası bu sürecin her döneminde insanların can sıkıcı ve moral bozucu konuşmalarına maruz kalabilirsiniz. Mümkün olduğunca bu kişilerden uzak durmalı, duramıyorsanız söylediklerini içselleştirmeden ve moralinizi bozmalarına izin vermeden devam edebilmelisiniz. Yapıcı eleştirilere açık olmak her zaman iyidir. Fakat moral bozucu, heves kırıcı söylemleri önemsemek bizi hep bir adım geride tutarak ilerlememizi engelleyecektir. Bu sebeple kendimize güvenip diğer olumsuz söylemleri bir kenara atmalıyız.

Pozitif Olun
Olumlu düşüncelere sahip olmak, olumsuzlara kıyasla size daha çok fayda sağlar. Yaratıcılığınızı, odaklanmanızı ve özgüveninizi artırır. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir. En çok da stres dolu olan sınava hazırlanma sürecinde sizi rakiplerinizden bir adım öne geçirerek zamanınızı ve kapasitenizi maksimum seviyede kullanmanızı sağlar. Zamanla bu zihin yapısına alıştıkça yaşam kalitenizin de her yönden değiştiğini göreceksiniz.


Kendinize Güvenin
Ne kadar çok zorlukla karşılaşırsanız karşılaşın yine de kendinize olan inancınızı ve güveninizi kaybetmeyin. Söylemesi kolay yapması zor olan bu durum, başarıya bir adım daha yaklaşmanızı sağlayacaktır.
Sınava hazırlanma sürecinde ve hayatınızın her alanında kendinize güvenmek, inanmaya devam etmek sizin tüm zorluklara karşı güçlendirip her zaman bir adım ileriye taşıyacaktır.

Hobilerinizi İhmal Etmeyin
Sınav dönemi olduğu için kendinizi her şeyden soyutlayıp tüm günlerinizi ders çalışarak geçirmeniz sizi çok bunaltabilir. Bunun yerine, dengeli bir şekilde kendinize, hobilerinize ve ailenize de vakit ayırarak ders için ayırdığınız vakitlerde daha verimli ve rahat olabilirsiniz. Bu süreçte dersler her zaman birinci planda olmalıdır fakat bazı belirlediğiniz günlerde kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırmayı kesinlikle zaman kaybı olarak görmeyin. Aksine, bunlar sizi daha da ileriye taşıyacak.


Çok Ama Çok Çalışın
Okuma imkanlarının, çalışma imkanlarının gün geçtikçe geliştiği bu dönemde tembelliğe ve üşengeçliğe yer yok. Hedeflerimiz doğrultusunda planlı bir şekilde emin adımlarla ve tabii ki psikolojimizi de sağlam tutarak çok çalışmalıyız ve hiç pes etmemeliyiz. Başarısız olsak dahi onlardan ders çıkararak tekrar yolumuza devam etmeliyiz.
Büyük başarıların sahipleri küçük işleri titizlikle yapabilme sabrını gösteren kişilerdir.
Friedrich Schiller