Mutfağımızdaki köfte çeşitleri saymakla bitmez elbette, ama en sevilenlerini sizin için özellikleriyle listeledik.
İzmir Köfte
Ege Bölgesinin en ünlü yemeklerinden biri olan İzmir Köfte, diğer köfte çeşitlerinde olduğu gibi tavada, mangalda ya da ızgarada pişmiyor.
Dana ve kuzu etinin birlikte kullanıldığı İzmir Köfte, güveç kaplarında patates ve domates sosuyla pişiriliyor. Köftenin içinde baharat olarak kimyon, kekik ve karabiber ekleniyor.
Tekirdağ Köftesi
Dana etinin kaburga kısmından yapılan Tekirdağ Köftesinin 1920’li yıllarda Selanik’ten bölgeye göç edenler tarafından getirildiği söyleniyor. Tekirdağ Köftesinin bir diğer özelliği ise, kırmızı biber salçasıyla servis edilmesi.
İnegöl Köfte
Dana ve kuzu etinin birlikte kullanıldığı İnegöl Köfte, Balkanlardan göç eden Türkler tarafından ülkemize gelmiştir.
Hazırlanması büyük emek isteyen ve piyazla servis edilen İnegöl Köftede baharat miktarı diğer köftelere kıyasla daha az.
Akçaabat Köftesi
Bol baharatla ve sarımsakla hazırlanan Akçaabat Köfte de İnegöl Köfte gibi piyazla ve ızgarada pişirilmiş yeşil biberle servis ediliyor.
Çiğ Köfte
Hem Gaziantep’in hem de Adıyaman’ın en sevilen yemeklerinden biri olan çiğ köfte etli ya da etsiz hazırlanabiliyor.
Etsiz çiğ köfte bulgur, soğan, sarımsak, maydonoz, biber ve domates salçası ile isot, pul biber ve toz biber gibi baharatlar kullanılarak hazırlanırken etli çiğ köftede bu malzemelere ek olarak köftelik kıyma kullanılıyor.
Satır Köfte
Başta Keşan olmak üzere tüm Trakya’da ünlü olan Satır Köftenin özelliği, kullanılan kıymanın, küçük et parçaları gibi görünecek şekilde satırla inceltilmesi.
İçli Köfte
Arap Yarımadasından mutfağımıza gelen İçli Köftenin yöreden yöreye değişen pek çok çeşidi bulunuyor.
Adana’da genellikle haşlanarak yapılan İçli Köftenin içinde patates ya da irmik ekleniyor. Hatay’da kibbeh ya da oruk olarak isimlendirilen İçli Köftenin Antakya usulü hazırlananı dövülmüş etle hazırlanıp kızartılıyor. İskenderun usulü olanı ise, kızartılıp dinlendirilen İçli Köftelerin üzerinde zeytinyağlı ve sarımsaklı bir sos gezdiriliyor.
Maraş usulü İçli Köfte, Maraş biberi ile ceviz ya da fıstıkla hazırlanıyor. Kızartılarak ya da haşlanarak tüketilebiliyor.
İçli Köfte, Malatya’da diğer yörelere kıyasla daha küçük hazırlanıyor ve genellikle haşlanarak pişiriliyor.
Odun Köfte
Meşe odunu ateşinde yanan ızgarada pişirilen Odun Köfte, Salihli’nin en meşhur yiyeceklerinden biri. Baharat eklenmeyen Odun Köftede az miktarda un kullanılıyor.
Tire Köfte
Pişirilme şekliyle diğer köftelerden ayrılan Tire Köfte, Meşe ve Erguvan ağaçlarının odununun ateşinde yanan ızgarada pişiriliyor. Uzun ve ince ızgara şişlerinde pişirildikleri için köftelerin ortaları delik oluyor.
Üzerine domates sosu dökülerek servis edilen köftenin en üstüne tereyağında kızartılmış ekmekler yerleştiriliyor.
Mercimekli Köfte
Kırmızı mercimek ve ince bulgur kullanılarak hazırlanan Mercimekli Köftenin içinde soğan, salça ve çeşitli baharat bulunuyor. Mercimekli Köfte, genellikle yeşillikler ve ayranla birlikte servis ediliyor.
BONUS
Ödemiş Köftesi
Bir okuyucumuzun önerisi üzerine listemize Ödemiş Köftesini de ekledik.
Kıyma, biraz irmik, maydanoz, tuz, karabiber ve pul biber kullanarak hazırlanan Ödemiş Köftesi, közlenmiş biber, domates ve pideyle servis ediliyor.
Not: Görsellerin bir kısmı temsilidir.