Dizinin Konusu
11 Eylül saldırılarının ardından, yazılım dehası Harold Finch ve ortağı Nathan Ingram bir gözetleme sistemi (makine) yaparak devlete bir Dolara satarlar.
Yeni sistem, insanları sürekli gözetleyip dinleyerek suç işleme planı olanları devlete bildirmekte ve böylece terörist faaliyetler, henüz gerçekleşmeden önlenmektedir. Yalnız makine, tüm şiddet içeren olayları ve iki insan arasındaki, sıradan sayılan suçları da bildirmektedir. Fakat bu durumlar, devletin ilgi alanına girmediğinden onlar alakasız (irrelevant) olarak sınıflandırılır ve gün sonunda silinir.
Harold Finch, hala iletişimde olduğu makine vasıtasıyla, bu alakasız numaralara ulaşmaya ve hayatını bu ölümleri engellemeye adar.
Senaryo ve Dizi Ekibi
Dizinin senaristi Jonathan Nolan. Yıldızlararası, Akıl Defteri ve Batman Kara Şövalye filmlerinin yönetmeni olarak, unutulmaz filmlere imza atmış ünlü yönetmen Christopher Nolan’ın kardeşi.
Oyuncu kadrosu:
- Michael Emerson: Harold Finch (Dahi milyarder)
- Jim Caviezel: John Reese ( Eski CIA ajanı, Finch’in yardımcısı ve koruyucusu)
- Amy Acker: Root (Hacker)
- Sarah Shahi: Sameen Shaw ( Eski CİA ajanı)
- Kevin Chapman: Dedektif Lionel Fusco (Eski kirli polis)
- Taraji P. Henson: Dedektif Joss Carter ( NYPD dedektif)
- Enrico Colantoni: Carl Elias (Şehrin aranan suç baronu)
Felsefesi ve Kurgusu
Her bölümde çözülmesi gereken bir olay, arka planda yavaş yavaş işlenen bir ana konu ve kendi kendinize sorduğunuz sorular: Gelecek yapay zekalara emanet edilebilir mi? Yapay zekayı insan neslinin daha rahat ve daha konforlu yaşaması için kullanalım derken gün gelip de biz onların hizmetkarı pozisyonuna düşebilir miyiz?
Peki, yapay zekalar evrensel ahlak ilkelerine ve insan sezgilerine sahip olarak geliştirilebilir mi?
Savaş ve Barış Arasındaki Enteresan İlişki
Yazılım dehası bir milyarder ve ölü bilinen eski bir CIA ajanı, şiddete başvurmadan suç işlenmesine engel olabilirler mi? Eğer bütün dünyayı suçtan, suçludan arındırmak ve dünyayı şiddetten uzak, yaşanabilir güvenli bir yer yapmak istiyorsak bunu silahsız ve kansız başarabilir miyiz? Person of Interest’in meşhur kötü adamı John Greer’in de dediği gibi:
‘Barış çağrıları yapan her lider bunu silahlı adamlar tarafından korunurken yapmıştır.’
Yapay Zeka
Yapay Zeka konusunun farklı bir üslupla ve felsefi argümanlarla; sıkmadan, aceleye getirmeden yavaş yavaş işlenmesi, izleyiciyi bunun üzerine düşünmeye ve tartışmalara sevk ediyor.
Dizide insan görünümlü robotlar yok, topyekun insanlığa savaş açan bir yapay zeka istilası yok, yıl beş bin bilmem kaç diye bir uzak zaman yok… Her şey günümüz koşullarında ve günümüz teknolojisiyle gerçekleşiyor.
Düşmeyen Tempo
Person of Interest, birinci sezonda iyi başlayıp yavaş yavaş düşüşe geçen ve konu bulamayıp sürekli tekrara düşen, en sonunda da bari final yapalım da bitsin diye çekilen diziler gibi değil.
Her sezon bir önceki sezonun üzerine konularak ilerliyor. Ve, daha iyisi olamaz dediğinizde daha iyisinin de olabileceğini görüyorsunuz. Aynı şey sezon finalleri için de geçerli.
İnce espriler ve onca gerilim arasında sizi rahatlatan replikler:
‘En kara kalpler bile atar.’
‘İnsanların çoğu uysaldır, söz dinler. Sorun çıkaran yalnızca birkaç yüz kişidir.’
‘Dünyaya satranç oynuyormuş gibi bakan herkes kaybetmeyi hak eder.’
Yapay Zeka ve İnsan İlişkisi
Yapay zeka ve insan ilişkisinin şimdiye kadar yapılmış bütün dizilerden ve filmlerden farklı bir boyutta işlenmiş olması diziyi farklı kılan özelliklerden biri.
İnsanlık yapay zeka için mi çalışmalıdır, yoksa yapay zekalar insanlık için mi? Evrensel ahlak ilkeleri üstün yapay zekalar için bir anlam ifade eder mi?
Gerçekçilik
Ayrıca diziyi çekici kılan bir başka özellik de, kullanılan görüntüler ve hackerların bilgisayarda yaptıkları işlemleri detaylı bir şekilde anlatmaları. Yani bir tuşa basıp, şimdi oldu, sistemlerini ele geçirdim ve benzeri bir diyalog Person of Interest izlerken asla görmeyeceğiniz bir şey.
Müzikler
Her karakterin bir müzikle bütünleştiği dizi, müzik konusunda diziyi beğenmeyenler tarafından bile tam not almayı başarmış. Dizinin müziklerini Alman besteci ve film müziği yapımcısı Ramin Djawadi üstlenmiş. Ortaya çıkan sonuç, dizi sektörüne ders verecek nitelikte.