Cevdet Bey ve Oğulları, 1982
1982 yılında yayımlanan Cevdet Bey ve Oğulları, ilk Orhan Pamuk romanı olma özelliği taşıyor.
Cevdet Işıkçı ve ailesinin 1905 ile 1970 yılları arasında yaşadıklarını anlatan roman, okuyucuya aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti tarihine de tanıklık etme şansı sunuyor.
Karanlık ve Işık ismiyle 1979 Milliyet Roman Armağanı’nı Birincilik Ödülünü Mehmet Eroğlu’nun Issızlığın Ortasında romanıyla paylaşan Cevdet Bey ve Oğulları, yayımlanmasının ardından 1983 yılında Orhan Kemal Roman Ödülü’nü de kazandı.
Sessiz Ev, 1983
Orhan Pamuk’un yayımlanan ikinci kitabı olan Sessiz Ev, üç kardeşin İstanbul yakınlarındaki Cennethisar Kasabası’nda yaşayan babaannelerini ziyaret ettikleri bir haftayı konu alıyor.
Birçok dile çevrilen ve 1984 yılında Madaralı Roman Ödülü kazanan roman, 1991 yılında Avrupa Keşif Ödülü’nü de almıştır.
Kara Kitap, 1990
Şeyh Galip’in Hüsn-ü Aşk eserinin günümüze uyarlanmış hali olan Kara Kitap’ta, İstanbul’da yaşayan bir avukat olan Galip, bir gün eşi Rüya’nın bıraktığı küçük bir notla onu terk ettiğini öğrenir. Rüya’yı aramaya başlayan Galip şehir şehir gezerken Rüya’nın bir köşe yazarı olan kardeşi Celal’le olabileceğinden şüphelenir ve böylece Celal’in de kayıp olduğunu öğrenir.
Kitapta, bu başlangıç olaylarından Celal ve Rüya’nın ölümüne ve sonrasına kadar Galip’in yaşadıklarına tanıklık ediyoruz.
Benim Adım Kırmızı, 1998
Okur romanda, Osmanlı Padişahı III. Murad’ın döneminde, İstanbul’da 9 gün süren karlı havada, padişahın emriyle hazırlanan ve Batı etkisi taşıyan resimlerin yer alacağı bir kitap için yürütülen çalışmalar sırasında sanatçıların barındığı bir eve misafir olur.
Fransa, İrlanda ve İtalya’dan prestijli ödüller kazanan Benim Adım Kırmızı, 2006 yılında Çin’de en iyi roman seçilmiştir.
Kar, 2002
Bir şair olan Ka, 12 yıldır Almanya’da sürgündür. Türkiye’ye döndükten 4 gün sonra bir söyleşi için Kars’a gider. Ka’nın bu şehirde yaşadıklarını anlatan kitapta, Türkiye’deki çeşitli ideolojileri temsil eden karakterlerle bir şehir üzerinden Türkiye’yi de gözlemlemiş oluyoruz.
Masumiyet Müzesi, 2008
On yıllık bir çalışmanın ürünü olan Masumiyet Müzesi, zengin bir ailenin oğlu olan Kemal ile uzaktan akrabaları olan Füsun’un arasındaki aşkı konu alıyor.
New York Times’ın 2009’un En İyi Kitapları listesinde yer alan Masumiyet Müzesi, çok sayıda dile çevrildi ve çevrildiği ülkelerde de büyük bir başarı yakaladı.
Kafamda Bir Tuhaflık, 2014
Boza ve yoğurt satıcısı Mevlut Karataş’ın bir düğünde görüp aşık olduğu ve yıllarca mektup yazdığı kadın yerine yanlış birini kaçırması sonrasında bu kişiyle sürdürdüğü yaşamı ve maceralarını anlatıyor.
Kırmızı Saçlı Kadın, 2016
Kırmızı Saçlı Kadın, 1980 yılında bir lise öğrencisi olan Cem’in babasının ailesini terk edişinden kendi oğlu tarafından öldürülüşüne kadar geçen zamanda inişli çıkışlı hayatını konu alıyor.
Veba Geceleri, 2021
Sedat Simavi Edebiyat Ödülü kazanan roman, II. Abdülhamit döneminde, üçüncü defa veba salgınının yaşandığı hayali bir Osmanlı adasında yaşananlar anlatılmaktadır.
Ben Bir Ağacım, 2013
Pamuk’un Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Kar, İstanbul, Öteki Renkler ve henüz yayımlanmamış Kafamda Bir Tuhaflık romanlarından seçme metinler içeren kitap, kimi okuyucular için Orhan Pamuk okumaya başlamak için iyi bir seçenek olarak belirtilirken kimi okuyucular için daha önce okunan romanlara dair bir gezinti olarak değerlendirilmiş.