Betimleme
Betimleme, bir anlamda sözcüklerle resim çizme işidir. Görme, dokunma, işitme, tatma ve koklama duyularımız aracılığıyla varlıkların niteliklerini, bu varlıkların duyularımız üzerinde uyandırdıkları izlenimleri belirtmektir.
Betimleme, varlıkların belirgin özelliklerini tanıtıp gözde canlandırmaktır.
Bunu geliştirmek için insanları, eşyaları; etrafınızdaki her şeyi gözlemleyin. Ne tarz giyiniyorlar, konuşurken mimiklerini nasıl kullanıyorlar, koltuğun deseni ve rengi nasıl, duvardaki yeşil boya nasıl duruyor,…
Kendinizi karakterin yerine koyun. Misal, hikayede karakterin arkadaşı ölüyor. Düşünün, ne hissedersiniz, ruh haliniz nasıl olur? Ve bunları kelimelere dökmeyi deneyin.
İlham
Müzik dinleyin. Araştırmalar, müzik dinlemenin bilgileri daha iyi öğrenmeye ve hatırlamaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu sizin için de bir avantaj olabilir.
Kendinize sorular sorun. Neden göz rengim yeşil? Neden bu çiçeğin böyle özellikleri var?… Kendinize sorular sorun, merak ettiğiniz her konuda araştırma yapın. Bilgi her zaman önemlidir.
İlham perilerinizi zorlayın. Düşüncenizi, hayal gücünüzü zorlayın. Kağıda dökün yazın, resim çizin…
Tür Seçimi
Korku/gerilim, bilimkurgu ve tarihi gibi roman ve hikaye türleri hakkında bilgi edinin.
Hayalinizdeki hikayeyi tanımlayın ve size en uygun türü bulun. Unutmayın, tür seçimi, hikayenin akışı ve aktarımıyla ilgili en önemli detaylardan biridir.
Yazım ve Dilbilgisi Kuralları
Yazım ve dilbilgisi kurallarını bilmek ve doğru kullanmak, hikayenizi okuyucuya doğru bir şekilde aktarabilmenize, duygu ve düşünceleri anlatabilmenize ve okunabilir bir eser ortaya koymanıza yardımcı olacaktır.
Başlık
Başlık, aceleye gelmemesi gereken bir konu. İsterse aylarınızı alsın, iyice düşünmeniz ve en doğru kararı verdiğinize emin olmanız gerekir.
Başlığa karar verme sürecinde, hikayenizle ilgili anahtar kelimeleri bir kağıda yazabilir, bu anahtar kelimeleri düşünerek hikayenize uygun bir başlık bulabilirsiniz.
Sabır
Roman ya da hikaye yazmaktan enstrüman çalmaya ve resim yapmaya kadar tüm sanatsal ve kültürel faaliyetler sabır gerektirir. Hatta sabrınızın sınırlarının zorlanmasını…
Bu yüzden zorlandığınız, sıkıştığınız zamanlarda pes etmek yerine, kendinize biraz izin verin, başka şeylerle ilgilenin ve motivasyonunuzu yeniden kazandıktan sonra çalışmaya devam edin.
Kitap Yazmak İsteyenlere Öneriler
Altın Kural: Önce, İyi Bir Okur Olun!
Hikayeni anlatacağın türe dair ve birbirinden farklı türlerde eserler okumalısın. Usta ellerden ve zihinlerden çıkmış, hiçbir zamana ait olmayan ve her zaman güncelliğini koruyan Türk ve Dünya klasikleri, hem vizyonunu hem de yazma becerini geliştirmek için iyi birer öğretici olabilirler.
Unutma, okumayan insan, yazamaz.
Günlük Tut
Günlük tutmak, gözlem gücünü arttırır, duygusal zekayı geliştirir ve stresi azaltır. Günlük tutan insanlar üzerinde yapılan araştırmalar, bu insanların daha az stres ve kaygı yaşadıklarını ortaya koymuştur.
Ayrıca günlük tutmak, hafızanın gelişmesine de yardımcı olur.
Not Al
Bölümlerin taslağını oluştur. İlham, bir anda gelip yine bir anda gidebilen bir şeydir. Düşündüklerini, geliştirilebilir yeni fikirleri, gözlemlerini not almak ve unutmamak için bir defterin olsun.
Karakterler
Karakter oluşturmak başlı başına bir iştir. Bazı büyük yazarlar, romanları için ihtiyaç duydukları sürenin daha fazlasını tutarlı karakterler oluşturmak için kullanmıştır.
Karakterleri; aileleriyle, yetiştikleri çevreyle, korkularıyla, dış görünüşleriyle bir bütün olarak oluşturun. Onları tanıyın. Tepkilerini, davranışlarını, ruh hallerini ve kendilerine özgü halleri ancak bu şekilde aktarabilirsiniz.