4 Aralık 2019

Kintsugi: Kusurların Değerini ve Mükemmelliğini Ortaya Çıkarmaya Sanatı

Burcu Tur Yüksel Akay

~4dk

Kintsugi veya Kintsukuroi

Japoncada kin, altın; tsugi, birleştirmek ve tsukuroi, tamir etmek anlamına geliyor. Kintsugi ve Kintsukuroi ise, sırasıyla altın doğrama ve altın onarımı anlamlarını taşıyor.

kintsugi

Toz altın (günümüzde gümüş veya platin de kullanılıyor), ile reçinenin karıştırılarak kırılmış çömleklerin onarılması sanatı olan Kintsugi, eşyaların bu yolla daha değerli hale gelmesini sağlıyor.

Felsefesi

Bir felsefe olarak değerlendirildiğinde ise, nesnenin, kendi tarihinin bir parçası olarak kırılmasını ve onarılmasını, yenilenmesini ve yeniden değer kazanmasını ifade ediyor.

Bunun yanı sıra eskime, yıpranma ve kırılmanın bir yok oluşa gidiş değil; yeni bir varoluş biçimi olduğunu savunuyor.

kintsugi

Wabi-Sabi

500 yıldan uzun süredir Japonya’da uygulanan altınla birleştirme veya altınla onarma sanatının temeli, 1500’lü yıllarda ortaya çıkan Wabi-Sabi dünya görüşüne dayanıyor.

Budizm’in ‘varoluşun 3 işareti’ (özgüven, ıstırap ve boşluk/anlamsızlık) öğretisinden türetilen Wabi-Sabi; kusurlu, kalıcı ve eksik bir güzellik olarak tanımlanıyor.

Kusurların kabulü üzerine odaklanan ve Zen Budizmi’ne dayanan Wabi-Sabi kavramı, kusurlu güzelliğin daha estetik olduğunu savunuyor ve gösterişsiz, yalın bir yaşam tarzının benimsenmesini ifade ediyor.

kintsugi

Kintsugi’nin Amacı

Kintsugi ile; kırılan, hasar gören ya da eskiyen eşyaların onarılarak güzelliklerinin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Aynı zamanda bu eşyalara, yeni bir yaşam ve amaç da kazandırılıyor.

Kintsugi’de ana amaç, kırığı onarmak değil, nesnenin değerini göstermektir.

Hayatımıza Etkisi

Kintsugi, bir sanat olmasının yanı sıra bir yaşama felsefesi olarak da karşımıza çıkıyor:

Olumlu ve olumsuz, yaşadığımız her şey karakterimize ve düşünme şeklimize etki eder. Özellikle yaşadığımız olumsuz deneyimleri doğru bir şekilde analiz edebilir ve kırgınlıklarımızı, hasarlarımızı yine bizim için doğru olan bir şekilde tamir edebilirsek hayatımıza daha derin bir anlam ve değer katabiliriz.

kintsugi

Kintsugi’nin Uygulama Biçimleri

Çatlak Metodu

Çatlak metodunda, kırılan parçalar, herhangi bir ek parça olmadan ya da üst üste getirilmeden, altın tozu ve reçine kullanılarak birleştirilir. Böylece nesnede damarlı bir görünüm oluşur.

Ayrıca Kintsugi’de yapıştırıcı malzeme yerine, sadece az miktarda reçine kullanılır.

Parça Metodu

Parça metodu, kırılan nesnenin eksik parçaları olduğu durumda kullanılır. Eksik olan bölümler Makienaoshi tekniği kullanılarak tamamen altınla ya da altın reçine karışımıyla doldurulur.

Ortak Çağrı Metodu

Ortak çağrı metodunda, nesnenin kendisiyle eşleşmeyen ancak benzer görünüme sahip bir parça eksik parça yerine kullanılır. Bu bir anlamda, patchwork olarak isimlendirilebilir.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.