Kazım Koyuncu Kimdir?
25 Haziran 2005’de aramızdan ayrılan Kazım Koyuncu, namıdiğer Şair Ceketli Çocuk, 7 Kasım 1971’de Hopa, Artvin’de dünyaya geldi.
Müzisyen, söz yazarı ve oyuncu olan Koyuncu, geleneksel Karadeniz müzik türleri ile Rock’n’Roll’u harmanlayarak kendine özgü bir tarz yarattı ve Karadeniz ezgilerini herkesin tanımasını, dinlemesini sağladı.
Çocukluğu ve İlk Gençlik Yılları
Çocukluğunda Kemençeci Yaşar’ın (Yaşar Turna) türkülerini dinlediğini söyleyen Koyuncu, müzikle erken yaşlarında tanıştı. Müzik hayatına ise, babasının aldığı mandolin ve amcasının Almanya’dan getirdiği gitarla adım attı.
1989 yılında köyünden çıkarak İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde lisans öğrenimine başladı.
1990 yılında, Çağdaş Sanat Atölyesi’nin etkinliklerinde yer aldı ve Çağdaş Oyuncular’ın sahneye koyduğu, Faşizmin Korku ve Sefaleti oyununun müziklerini yaptı.
Grup Dinmeyen ve Zuğaşi Berepe
1991 yılında, Ali Elver ile birlikte Grup Dinmeyen isimli bir grup kurdu. Grup, ilk albümün ardından dağıldı.
1993 yılında okulu bırakarak yalnızca müzik yapmaya karar veren Koyuncu, aynı yıl Mehmedali Barış Beşli ile birlikte Denizin Çocukları anlamına gelen, Zuğaşi Berepe isimli bir grup kurdu. Grup, Türkiye’de Lazca söyleyen ilk Rock grubu olarak müzik tarihinde yerini aldı.
Zuğaşi Berepe’nin ilk albümü olan Va Mişk’unan (Bilmiyoruz), 1995 yılında yayınlandı. Üç yıl sonra, 1998’de de, ikinci albümleri, İgzas (Gidiyor) yayınlandı.
İlk albüm, farklılığıyla olumlu tepkilere yol açmıştı, ancak ikinci albüm ilkinden daha fazla ses getirdi.
Zuğaşi Berepe, Bruxel Live isimli bir konser albümü yayınladıktan sonra, 1999 yılında yollarını ayırdı ve Koyuncu, 2000 yılında hepimizin onu tanıdığı uzun saçlı haline veda edip askere gitti.
Ben bir müzisyenim, ondan sonra bir Karadenizliyim, ama hepsinin ötesinde ben bir devrimciyim. Ve gerçekten doğru bildiğim bir şeyi en azından çok zorlanırsam ortaya koymaktan çekinmem.
Salkım Söğüt
Grup dağıldıktan sonra Koyuncu, tek başına müziğe devam etti.
2000 yılında Beyoğlu Metropol Müzik’in Salkım Söğüt isimli projelerin ikincisinde 3 şarkıyla yer alan müzisyen; Megrelce Didou Nana, Lazca Golas Empua Yulun ve Dağlarda Kar Sesi Var türkülerini seslendirdi.
İlk Solo Albüm
Askerden döndükten sonra çalışmalarına başladığı, ilk solo albümü olan Viya!, 2001 yılında piyasaya çıktı.
Daha sonra klasikleşecek şarkıların yer aldığı albüm, o yıllarda pek ses getirmedi. Fakat Kazım Koyuncu, 2002 yılında Gülbeyaz isimli dizinin müziklerini yapması için teklif aldı.
Bu arada; hiç başımızdan eksik olmayan gökyüzüne, günün karanlık saatlerine, ara sıra kopsa da fırtınalara, bir gün boğulacağımız denizlere, eski günlere, neler olacağını bilmesek de geleceğe, kötülüklerle dolu olsa bile tarihe, tarihin akışını düze çıkarmaya çalışan tüm güzel yüzlü çocuklara, Donkişotlar’a, ateş hırsızlarına, Ernesto Che Guevara’ya, yollara-yolculuklara, sevgililere, sevişmelere, sadece düşleyebildiğimiz olamamazlıklara, üşürken ısınmalara, her şeyden sıcak annelere, babalara ve tadını bütün bunlardan alan şarkılara kendi sıcaklığımızı gönderiyoruz. Kötü şeyler gördük. Savaşlar, katliamlar, ölen-öldürülen çocuklar gördük. Kendi dilini, kendi kültürünü, kendisini kaybeden insanlar, topluluklar gördük. Yanan köyler, kentler, ormanlar, hayvanlar gördük. Yoksul insanlar, ağlayan anneler, babalar, her gün bile bile sokaklarda ölüme koşan tinerci çocuklar gördük. Biz de öldük. Ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya!
Gülbeyaz
Teklifi kabul eden Koyuncu, Gökhan Birben ile birlikte dizinin müziklerine imza attı ve dizinin bazı bölümlerinde oyuncu olarak yer aldı.
Reyting rekorları kıran diziyle birlikte, Koyuncu’nun ismini duymayan kimse kalmadı.
Hem hikayesi hem de müzikleri çok sevilen diziyle birlikte Koyuncu’nun konser programı yoğunlaştı ve konserleri giderek daha da kalabalıklaştı.
İkinci Solo Albüm
Gülbeyaz’ın ardından Kemal Sahir Gürel ile birlikte Sultan Makamı isimli dizinin müziklerine de imza atan Koyuncu, 2003 yılında ikinci solo albümünün çalışmalarına başladı.
Hayde, 2004 yılında piyasaya çıktı. Satış rekorları kıran Hayde ile birlikte, yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da konserler vermeye başladı.
Arkadaşları
Başarısını hiçbir zaman yalnız kendisine mal etmeyen Koyuncu ile birlikte; Metin Kalaç, Cafer İşleyen, Murat Dilek, Gürsoy Tanç, Selim Bölükbaşı, Metin Turan, İsmail Avcı, Harun Topaloğlu ve geri vokaller konserleri, etkileyici sahne şovlarına dönüştürüyorlardı.
Hey Gidi Karadeniz
Kazım Koyuncu, Karadeniz müziğinin en önemli temsilcilerinden Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin ile birlikte Hey Gidi Karadeniz konser serisinin öncülüğünü yaptı.
Hastalığı ve Ölümü
2003-2004 yıllarında şiddetli öksürük nöbetleri geçiren Koyuncu, kanser olduğunu arkadaşlarının ısrarı üzerine 2004 yılında hastaneye gittiğinde öğrendi.
Doktorlar kendisini yormamasını söylemişse de Koyuncu, hem konserlerine hem de bir devrimci olarak arkasında durduğu eylemlerde yer almaya devam etti.
Son konserini Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde veren Şair Ceketli Çocuk, 25 Haziran 2005 günü hayatını kaybetti.
BONUS
Dünyada Bir Yerdeyim
Ölümünden bir yıl sonra, 18 Aralık 2006’da Koyuncu’nun stüdyo ve konser kayıtlarından derlenen Dünyada Bir Yerdeyim albümü yayınlandı.
Albümün geliriyle, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi çalışmaları başladı ve 20 Eylül 2007’de, Kadıköy İstanbul’da Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Derneği kuruldu. Sonraki yıllarda, Samsun Kazım Koyuncu Gençlik Kültür Merkezi de faaliyete geçti.
2008 yılında, Ümit Kıvanç’ın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış görüntülerle hazırladığı Şarkılarla Geçtim Aranızdan belgeseli yayınladı.
Kazım Koyuncu ile ilgili yapılmış diğer belgeseller:
- Keşke Olmasaydı – Kazım Koyuncu Belgeseli, 2008
- Portreler (Kazım Koyuncu), Cine5, 2012
- 5n1k Kazım Koyuncu Belgeseli, CNN Türk, 2012
- En Sevdalı Yanımız: Kazım’ın Trabzonspor’u, 2016