24 Haziran 2020

İç Mekanda Havayı Temizleyen Bitkiler

Burcu Tur Yüksel Akay

~7dk

Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz iç mekanların havasının, dışarıya kıyasla daha kirli olabileceğini biliyor muydunuz? Ne kadar havalandırsak da, eşyalardan ve duvarlardan yayılıp havaya karışan kimyasallar, kullandığımız temizlik ürünlerinin içindeki maddeler, fark edemediğimiz küf ve nem sağlığımızı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

İç mekanda yetiştireceğimiz havayı temizleyen bitkiler, hem hava kalitesi yükselterek daha sağlıklı ve kaliteli yaşamamızda hem de iç mekanı güzelleştirmede büyük fayda sağlayabilir.

Aloe Vera

Yanıkların, kesiklerin ve böcek ısırıklarının tedavisinde ve cilt problemlerinin çözümünde sıklıkla kullanılan Aloe Vera, havayı temizleme özelliğiyle de her evde yer alması gereken bir bitki.

İç mekandaki formaldehiti temizleyen Aloe Vera, toprağı kurudukça sulanmalıdır.

aloe vera havayı temizleyen bitkiler

Areka Palmiyesi

NASA’nın 1989 tarihli çalışmasına göre; Areka, kapalı ortamdaki formaldehitin giderilmesine yardımcı oluyor.

Açık havada daha hızıl büyüse de, ışık alan kapalı ortamlarda yetiştirmenin de kolay olduğu Areka, formaldehitin yanı sıra benzen, karbonmonoksit ve klisen gibi maddelerin temizlenmesine de destek oluyor. 

Ayrıca Areka, kedi ve köpek gibi petlerin, tükettikleri takdirde toksik etkiye maruz kalmayacağı bitkilerden biridir.

arka havayı temizleyen bitkiler

Aşk Merdiveni 

Estetik görünümüyle evinizi güzelleştirecek ve havayı temizleme özelliğiyle sağlığınıza katkıda bulunacak bitkilerden biri de, Aşk Merdiveni.

Kuru havalarda ve özellikle kış günlerinde havadaki nem oranını korumaya yardımcı olan Aşk Merdiveni, ksilen ve formaldehite karşı etkili.

Gün boyu aydınlık olan, ama direkt güneş ışığının gelmediği bir alanda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz Aşk Merdiveni’nin toprağının sürekli nemli kalması gerektiğini unutmayın.

aşk merdiveni fern

Barış Çiçeği

Kaşık Çiçeği ya da Yelken Çiçeği olarak da bilinen Barış Çiçeği, havayı temizleyen bitkiler içinde en etkililerinden biri.

Havayı amonyak, benzen, formaldehit ve trikloretilenden arındıran Barış Çiçeği, yazın büyük bölümünde çiçek açıyor ve hoş bir koku bırakıyor.

Gölge bir yerde, toprağının nemli kalmasını sağlayarak kolaylıkla yetiştirebileceğiniz Barış Çiçeği, polen yaydığı için bir odada çok sayıda olmamalıdır. Ayrıca çok miktarda tüketildiğinde zehirlenmeye sebep olabileceği için küçük çocuklarınız veya evcil hayvanınız varsa dikkatli olmalısınız.

barış çiçeği

Bambu Palmiyesi

Havadaki formaldehiti, azot oksiti, trikloroetileni ve ksileni emen Bambu Palmiyesi, bol güneş ışığı alan aydınlık ortamlarda hızlı bir şekilde büyür. Ancak az ışık alan ortamlarda da yetiştirilebilir.

bambu palmiyesi

Benjamin

Fazla bakım gerektirmeyen, dayanıklı bir birki olan Benjamin, havayı benzenden, formaldehitten ve trikloretienden arındırır.

Benjamin ne kadar büyük bir saksıda yetiştirilirse, o kadar büyük bir ağaç olacaktır.

benjamin çiçeği

Çin Herdemyeşili

Asya’nın tropikal ormanlarına özgü bir bitki olan Çin Herdemyeşili, her mevsim yeşil kalır.

Çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda bırakmamaya özen göstermeniz gereken bitki, havayı formaldehit, benzen ve karbonmonoksit gibi toksinlerden temizler.

çin herdemyeşili

Drasena (Dracena)

Havadaki benzeni, formaldehiti, trikloroetileni ve kliseni emen Drasena’nın yaklaşık kırk farklı türü bulunuyor. Yaz aylarında 10-15 gün aralıkla, kış aylarında 20 günde bir sulanması gereken Drasena, doğrudan güneş ışığına bırakılmamalıdır.

Eğer evcil hayvanınız varsa, Drasena yedikleri takdirde onları zehirleyebileceğinden doğru bir seçim olmayacaktır.

dracena

Kasımpatı (Krizantem)

Havayı amonyak, ksilen, formaldehit ve benzen gibi zararlı maddelerden arındıran Kasımpatı, hoş kokusu ve renkli çiçekleriyle evinize canlılık getirecektir. 

Kasımpatı’yı bol güneş alan, ancak doğrudan güneş ışığının gelmediği bir alanda yetiştirebilirsiniz.

kasımpatı

Kurdele Çiçeği

Bol ışık alan bir alanda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz Kurdele Çiçeği, iki gün içinde havadaki toksinlerin yaklaşık %90’ını temizleyebiliyor.

Askılı bir saksıda yetiştirmeye daha uygun olan Kurdele Çiçeği, haftada 2-3 defa sulanmalıdır.

kurdela çiçeği

BONUS I

Duvar Sarmaşığı (İngiliz Sarmaşığı) ve Salon Sarmaşığı (Patos Sarmaşığı)

Formaldehit ve benzen gibi zararlı maddelerin yanı sıra küf ve fekal gibi alerjiye sebep olan madde parçacıklarını da temizleyen Duvar Sarmaşığı, her daim yeşil kalır ve yapraklarını dökmez.

Askılı saksılarda yetiştirebileceğiniz Duvar Sarmaşığı’nı kurudukça sulamanız yeterlidir.

Benzer şekilde havadaki taksinleri temizlemeye yardımcı olan Salon Sarmaşığı, aynı zamanda kötü kokuların giderilmesini de sağlar. Salon Sarmaşığı, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalı ve çok fazla sulanmamalıdır.

ivy sarmaşık

BONUS II

Paşa Kılıcı

Kılıç Çiçeği olarak da bilinen Paşa Kılıcı, havayı benzen, formaldehit ve ksileni gibi zararlı toksinlerden arındırır.

Sıcak aylarda haftada 2, soğuk havalarda haftada 1 defa sulanması yeterlidir.

paşa kılıcı
Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.