24 Nisan 2020

Fırlatılışının Otuzuncu Yılında Hubble Uzay Teleskobu

Burak Akgün

~3dk

Hubble Uzay Teleskobu, adını ünlü gökbilimci Edwin Powell Hubble’dan almıştır.

edwin powell hubble

Teleskobun uzaya fırlatılacağı tarih, ilk olarak 1986 yılı düşünülmüştür. Ancak o yıl meydana gelen Challenger Faciası sebebiyle ertelene ertelene fırlatılması 1990 yılını bulmuştur.

Hubble 24 Nisan 1990 tarihinde Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden dünyanın yörüngesine fırlatılmıştır. Teleskobu uzaya Discovery uzay mekiği götürmüştür. Teleskop ertesi gün yörüngesine oturmuştur.

Hubble’ın yörüngesi dünyadan yaklaşık olarak 547 km yükseklikte bulunmaktadır. Bu yörüngede kalabilmesi için teleskobun sahip olması gereken hız, ortalama 27.300 km/saattir. Teleskop, dünyanın etrafındaki bir turunu 95 dakikada tamamlamaktadır.

hubble teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu, yörüngesine oturduktan kısa bir süre sonra bilim insanları teleskopta bir problem olduğunun farkına vardılar. Hubble’ın çektiği fotoğraflarda yıldızlar net olarak görünmüyorlardı. Yıldızlar bulanıktı ve bu bir teleskop için büyük bir problemdi. Normalde bu tarz bir problemle karşılaşılsa başka uzay teleskoplarının görevleri muhtemelen sona ererdi, ancak Hubble’ın kaderi başka olacaktı.

Hubble, uzayda bakım ve tamire uygun olarak tasarlandığı için, 1993 yılında Endeavour uzay mekiği yanına giderek tamir işlemini gerçekleştirmiştir.

Hubble Uzay Teleskobu, 1993 yılındaki bakımdan sonra, sonuncusu 2009 yılında Atlantis uzay mekiği tarafından gerçekleştirilmiş olan dört tane daha bakım işlemi görmüştür.

Toplamda yapılan 5 bakım ve tamir işleminden sonra Hubble Uzay Teleskobu yörüngeye oturuşundan 30 yıl sonra bile hala insanlığın evreni daha iyi anlayabilmesi adına bilime hizmet etmektedir.

Bilim insanları Hubble’ı kullanarak sadece bilimsel veriler elde etmediler. Aynı zamanda evrenin birbirinden güzel ve hayallerin ötesindeki fotoğraflarını çekme fırsatı buldular. Bugün internette, dergilerde ve kitaplarda gördüğümüz evren ile ilgili fotoğrafların büyük bir kısmı Hubble’ın eseridir.

Hubble’dan elde edilen veriler kullanılarak 15.000’den fazla bilimsel makale yazıldığı düşünmektedir. Herhalde bilime bu kadar katkı sağlamış başka bir araç daha yoktur. Bilime ve insanlığa katkıları için Hubble Uzay Teleskobuna sonsuz teşekkürler.

BONUS

Hubble tarafından çekilmiş birkaç fotoğraf:

Kartal Bulutsusu
Kartal Bulutsusu
Güney Yengeç Bulutsusu
Güney Yengeç Bulutsusu
Jüpiter'in Kuzey Işıkları
Jüpiter’in Kuzey Işıkları
M83 Spiral Galaksisi
Messier-83 (M83) Spiral Galaksisi


Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burak Akgün

Burak Akgün

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.