Antonio Stradivari Kimdir?
1644 ile 1737 yılları arasında Cremona, İtalya’da yaşayan Antonio Stradivari, dünyanın en bilinen müzik aletleri ustalarından biri.
17. ve 18. yüzyıllarda, Avrupa’nın en ünlü ustası olarak görülen Stradivari’nin, keman yapımını Nicola Amati’den öğrendiği pek çok kaynakta yer almaktadır. Ancak bu bilgi, günümüze kadar doğrulanmamıştır.
Dehası henüz 20’li yaşlarındayken keşfedilen Antonio Stradivari, kısa sürede Amati ve Guarneri Aileleriyle birlikte Cremona’nın en büyük keman üreticileri arasında yerini almıştır.
Antonio Stradivari Yapımı Enstrümanlar
Tamamen el yapımı keman, viyolonsel, viyola, ud, harp ve mandolin gibi yaylı enstrümanlar üreten Antonio Stradivari, tahminen 1100’den fazla müzik aleti yapmıştır.
Stradivari’nin elinden çıkan toplam 650 enstrüman günümüze kadar korunabilmiştir. Korunan enstrümanlardan en erken üretileni 1666, en geç üretileni ise 1737 yıllarına aittir.
Stradivari Enstrümanların Özellikleri
Stradivari’nin yaptığı keman ve çalgılar, bugüne kadar yapılanların en iyisi kabul edilmektedir.
Kemanın ses gücünü artıran yeniliklerin yanı sıra çalgının ölçülerini en uygun düzeye getiren Stradivari’nin mükemmelliğine, gelişen teknoloji ve tekniklere rağmen hala ulaşılamamıştır.
Bugün, hala Stradivari’nin geliştirdiği oranlar ve köprü yapısı standart olarak kabul edilmektedir.
Bunun yanı sıra Stradivari tarafından yapılan çalgılar biçim, ses ve güzellikte de standardı belirlemektedir.
1700 ile 1725 yılları arası, Stradivari’nin altın yılları kabul edilmektedir.
Stradivari’nin en ünlü kemanlarından ikisi 1715 Lipinski ile asla satılmamış ve verilmemiş olan 1716 Mesih’tir.
1716 Mesih, ölümüne kadar Stradivari’yle birlikte kalmıştır.
Antonio Stradivari öldükten sonra, kendisiyle çalışan oğulları Francesco ve Omobono Stradivari mesleği sürdürmüşse de babalarının kusursuzluğuna ulaşamamışlardır.
Antonio Stradivari tarafından üretilen, başta keman olmak üzere tüm enstrümanlar bugün, müzelerde ve kişisel koleksiyonlarda yer alan manevi ve maddi değeri oldukça yüksek eşyalardır.
18. yüzyıldan itibaren Stradivarius etiketine sahip binlerce keman üretilmiş olsa da bu, üretilen tüm enstrümanların orijinal Stradivarius olduğu anlamını taşımamaktadır.
Karışıklığı önlemek ve marka değerini korumak amacıyla, 1957 yılında, Stradivarius markasını kullanan tüm üreticilere, enstrümana ‘kopyasıdır’ etiketi yerleştirme zorunluluğu getirilmiştir.
Stradivarius kemanları kusursuz oranları ve usta işçiliklerinin yanı sıra zarif görünümleri ve güçlü sesleriyle, sanatçılar tarafından en fazla aranan enstrümanlardır.
Bugün hala sırrı çözülememiş olan ve Stradivari’nin, malzeme seçiminden üretimin her aşamasına kadar büyük bir özenle yaptığı kemanlar, ağaçlarından verniğin sürüldüğü zamana kadar pek çok açıdan incelenmiştir.
Günümüzde hala bir kemanın Antonio Stradivari tarafından yapılıp yapılmadığı farklı alanlardan çok sayıda uzman tarafından incelenerek belirlenebilmektedir.
Dünyanın En Pahalı Kemanları
- 2006 yılında, Chistie’s müzayede salonunda düzenlenen açık arttırmada, Antonio Stradivari’nin yaptığı Hammer isimli keman 3.54 milyon Amerikan Dolarına satılmıştır.
- 2011 yılında online yapılan bir açık arttırmada, 15.9 milyon Amerikan Dolarıyla, bugüne kadar satılan en pahalı enstrümanlardan biri yine Stradivari tarafından üretilmiştir.
- Klasik keman ustalarından David Garrett, bir konseri sırasında kırdığı Stradivarius kemanın onarımı için 100.000 Euro ödemiştir.
- Günümüzde, en yüksek değere sahip Stradivarius kemanın fiyatının ise 45 milyon Amerikan Doları olduğu tahmin edilmektedir.
BONUS
Pek çoğu koleksiyonlarda bulunan ve müzelerde sergilenen Stradivarius kemanlar, dünyanın en ünlü filarmoni ve senfoni orkestraları ile sanatçıları tarafından çok özel konserlerde kullanılmaktadır.
Ülkemizde ise, keman ustalarından Ayla Erduran, Stradivarius keman çalmış nadir sanatçılardan biridir.