Halkların, medeniyetlerin ve inançların beşiği olan Hatay, her adımınızı yeni bir keşfe dönüştürecek. Tarihten bugüne getirdiği çeşitlilikle her köşesini görmenin neredeyse imkansız olduğu Hatay’ı, görebildiğiniz ve gezebildiğiniz kadar yaşamanızı önererek başlıyoruz listemize;
Arsuz
Şehrin en popüler turizm merkezlerinden biri Arsuz ilçesi. Özellikle yaz aylarında kalabalıklaşan Arsuz’da denizin, güneşin ve kumun tadını çıkartmanın yanı sıra yüzyıllar öncesinde inşa edilen Arsuz Kalesi’nin kalıntılarını da görebilirsiniz.
Hatay Kaleleri
Medeniyetlerin beşiği demiştik, Hatay’da pek çok şehre kıyasla çok sayıda kale bulunuyor. Antakya Prensliği döneminde yapıldığı düşünülen Koz Kalesi, Bakras Kalesi, bir Osmanlı kalesi olan Payas Kalesi ve Darbısak Kalesi bunların bir kısmı.
Saint Pierre Kilisesi
Dört patriklik merkezinden biri olan Hatay’da dünyanın ilk Katolik Kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi bulunuyor. Hristiyan isminin doğduğu yer olan kiliseye, Hristiyanlar 29 Haziran tarihinde hacı olmak için geliyorlar.
Saint Pierre Kilisesi’nin yanı sıra şehirde ziyaret edilebilecek diğer inanç merkezleri arasında Yayladağı Barleam Manastırı, Keldağı Barleam Manastırı, Ahmet Kuseyri Cami, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ve Ulu Cami de bulunuyor.
Samandağ
Hem yaz turizmi için önemli olan hem de çok sayıda tarihi yapıya ev sahipliği yapan Samandağ, Hatay’da görülmesi gereken yerlerden biri.
İlçede kayaya oyulmuş mezarlardan oluşan Beşikli Mağara, Saint Simeon Manastırı ve Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı Köyü yer alıyor.
Antakya Camları Müzesi
Camın ilk keşfedildiği yerlerden biri olan Antakya’da binlerce yıldır cam atölyeleri bulunuyor. Kentin ilk sabit cam atölyesi olarak kurulan Antik Cam Evi, bugün müze olarak ziyaretçilere açık.
Haron (Cehennem Kayıkçısı)
Saint Pierre Kilisesi’ne 20 metre uzaklıkta bulunan Haron, kayalara oyulmuş dev bir insan portresi. Antiochus döneminde yaşanan veba salgınını durdurmak için yapılan büstün üzerinde ölümleri önlemek için yazılan yazılar hala okunabiliyor.
Titus-Vespasianus Tüneli
1.330 metre uzunluğundaki tünelin yapımı Vespasianus döneminde başlamış ve oğlu Titus döneminde tamamlanmıştır. Şehri, dağlardan gelen sel sularından korumak için yapılan tünelin yakınında Beşikli Mağara’nın da içlerinde bulunduğu 13 kaya mezarı bulunur.
Daphne (Harbiye)
Şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Harbiye, şelaleleri ve sayfiye alanlarıyla ünlüdür. Özellikle yaz aylarında serinlemek ve doğayla iç içe olmak için Harbiye’yi ziyaret edebilirsiniz.
Habib-i Neccar Cami
Anadolu’nun ilk camisi olma özelliğini taşıyan Habib-i Neccar Cami, aynı zamanda Müslümanlığın Anadolu’da yayılmaya başladığı yerdir.
Uzun Çarşı
Antik bir çarşı olan Uzun Çarşı’da yöresel ürünlerden el sanatları ürünlerine ve baharata kadar pek çok malzemeyi bulabilirsiniz.