Trdelnik (Okunuşu: Pirecelnik)
Çek Cumhuriyeti’ne gelip “trdelník”, yani tarçınlı rulo tatlıları tatmadan gitmek olmaz.
Kokuları her yerden duyulan trdelnik dükkanına, hele ki yılbaşıysa Mustek Meydanı’nda ya da Old Town’da gezerken çokça rastgelirsiniz.
Bu tatlı, şekerli hamurun ateşte pişip dışının tarçın ve kırılmış badem/fındıkla bulanmasıyla yapılır. Ardından isteğinize göre içine Nutella, çilek, vanilya kreması ve dondurma eklenebilir.
Smažený Sýr (Okunuşu: Sımajeni sir)
Çek Cumhuriyeti’nde biranın yanında en çok tercih edilen kocaman kızarmış peynir atıştırmalığıdır. Kızarmış patates ve tartar sosu ile servis edilir.
Tatarská Omáčka (Okunuşu: Tatarska omaacka)
Ülkenin her yerinde neredeyse her şeyin içinde bulunan bu tartar sos, bir nebze ranch sosa benzer. Crocodile markasının soğuk sandviçlerinin en popülerinde bu sosu tadılabilir veya kızarmış patatesin-peynirin yanında bir şans verebilirsiniz.
Kofola (Okunuşu: Kofola)
İçerisinde meyan kökü özü bulunan Çek menşeili kola benzeri bir meşrubattır. Ülke ve sınır komşularında alkolsuz meşrubat olarak çokça tüketilir.
Kapr (Okunuşu:Kapır)
Çek Cumhuriyeti, Avrupa’nın kalbinde bulunduğu için etrafında büyük sulak alanlar yoktur, bu yüzden deniz ürünlerini diğer ülkelerden temin eder. Kapr, yani sazan balığı bu yüzden sadece yılbaşı zamanlarında komşu ülkelerden getirtilip şnitzel gibi kızartılarak tüketilir, tabi ki hep yaptıkları gibi yanında patates ile!
Vepřové Koleno (Okunuşu: Vepçıveko kolenoo)
Kızartılmış domuz dizini restoranlarda bulabileceğiniz gibi, Çek ailelerine misafir olma şansınız varsa, tam bir klasik Pazar günü yemeğidir. Genellikle yanında sebze ve ekmek dilimleriyle sunulur. Siyah biranın tatlı tadıyla et birleşince ortaya enfes bir tat çıkar.
Svíčková (Okunuşu: Siviçkova)
Svíčková, Çek mutfağının en popüler ve en çok bilinen yemeklerinden biridir. Bu lezzetli ana yemek; bonfile et, kremalı bir sos, ekmek ve yanında kızılcık sosu ile servis edilir.
Biralar
Çek biraları, bildiğiniz gibi, dünya çapında ünlüdür. En çok bilinen markalar ise Pilsner Urquell ve Budweiser Budvar‘dır. Plzen ve České Budějovice şehirleri ise, 13. yüzyıldan bu yana en çok bira üretiminin yapıldığı şehirlerdir. Kesinlike tatmanızı önerdiğim birkaç bira markası şöyle:
Pilsner Urquell – Budweiser Budvar – Kozel – Krušovice
Ayrıca duyduğunuz tüm şehir efsaneleri ve dedikodular doğrudur; bira, sudan daha ucuzdur.
Knedliky (Okunuşu: Kinedliki)
Mantıya benzerliği ile bilinen bu hamur topları da çoğu Çek yemeklerinde servis edilir. Suda haşlanarak hazırlanır. Et yemeklerinin yanında verildiği gibi ayrıca içine çilek, kayısı gibi meyvelerde konarak tatlı niyetine de yenir.
Žemlovka (Okunuşu: Jemlovka)
Bazı yerlerde ekmek pudingi olarak da geçen bu kış tatlısı, tercihe göre elmalı, kuru üzümlü, erik ve şeftalili de yapılabilir. Görüntüsüne aldanmayın, kesinlikle deneyin derim.