Formula Yarışları: Formula 1
Açık tekerlekli*, tek kişilik otomobil yarışlarının en yüksek düzeyi olan Formula 1 (F1), her biri Grand Prix olarak isimlendirilen ve 5 kıtada, birçok ülkede, özel pistlerde yıl boyunca yapılan yarışlardan oluşuyor.
*Açık lastikli araç: Aracın lastikleri tamponun altında değil, araç gövdesinin dış kısmında konumlanmıştır.
Formula 1 yarışları, Formula yarışları içerisinde en üst düzeyde olanlardır. Yarışlarda teknik açıdan ileri seviyede, çok güçlü araçlar yarışır.
Bir başka ifadeyle, Formula 1 şampiyonu olmak, en iyinin iyisi, dünyanın bir numaralı pilotu olmak anlamına gelir.
F1 yarışlarında pilotlar kadar Ferrari ve BMW gibi otomobil üreticileri de büyük önem taşır.
Pilotlar, Pilotlar Şampiyonluğu için yarışırken üreticiler de Takımlar Şampiyonluğu için yarışırlar.
Formula* yarışlarında, araçların ne şekilde yapılandırılacağından yarışların nasıl yapılacağına kadar pek çok detayı içeren, yüksek seviyeli, özel kurallar vardır.
*Formula: Yarışın tüm süreç ve işleyişi ile teknikleri düzenleyen formüller (kurallar) bütünü.
- Sportif kurallar; yarışın başlangıcından bitişine kadar tüm işleyişi düzenler.
- Teknik kurallar ise; araçların ana sisteminden motor ve süspansiyonuna kadar tüm teknik özelliklerle ilgili detayları belirler.
Dünyanın en popüler motor sporu sayılabilecek Formula 1, Yaz Olimpiyatları ve Futbol Dünya Kupası’nın ardından en fazla izlenen spor organizasyonudur.
Formula Yarışları Kısa Tarihçesi
Formula yarışlarının kökeni, 1900’lü yıllarda düzenlenen Avrupa Grand Prix motor yarışlarına dayanmaktadır.
II. Dünya Savaşı öncesinde, Avrupa’da çok sayıda yarış düzenlenmiştir. Fakat Dünya Sürücüler Şampiyonası ancak 1947 yılında, savaşın ardından biçimlendirilebilmiştir.
İlk Dünya Sürücüler Şampiyonası, 1950 yılında İngiltere’de Silverstone pistinde gerçekleştirilmiştir. Yarışın şampiyonu, Alfa Romeo kullanan İtalyan Nino Farina olmuştur.
Otomobil Üreticileri Şampiyonası ise, 1958 yılında düzenlenmeye başlanmıştır.
FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası, FIA Dünya Ralli Şampiyonası ve FIA Formula 300 Uluslararası Şampiyona gibi yarışları Cenevre, Londra ve Paris’te ofisi bulunan Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) Spor Bölümü düzenlemektedir.
FIA, aynı zamanda, motor sporlarında geçerli olan Uluslararası Spor Kurallarını da belirlemektedir.
Formula Yarışları: Formula 2
Açık tekerlekli, tek kişilik araçlarla yapılan yarışlardan biridir.
Pilotlar, yarışlara, Formula 1 yarışlarında kullanılan araçlardan daha küçük ve daha az güce sahip araçlarla katılırlar.
Formula 2, 1952 yılında ortaya çıkmıştır.
1967 ile 1984 yılları arasında yalnızca Avrupa Formula 2 Şampiyonası yapılmıştır.
2009 yılından itibaren, hala düzenlenmekte olan FIA Formula 2 Şampiyonası yapılmaktadır.
Formula Yarışları: Formula 3
Açık tekerlekli, tek kişilik araçlarla yapılan Formula yarışlarından biridir.
F3, 1950 yılından itibaren düzenlenmektedir.
Formula 3 yarışlarında; monocoque şasili, düz yarış lastikli ve kanatlı araçlar kullanılır.
Formula 1 – Ek Bilgiler
- 1968 Formula 1 yarışlarında, Lotus Imperial Tobacco, amblemini araçların üzerine çizdirmiştir. Bu, sponsorluk kurumunun sporda ilk görünüşüdür.
- İlk Concorde Anlaşması, 1981 yılında imzalanmıştır. Bu anlaşmaya göre; takımlar iflas etmedikleri sürece yarışmak zorundalardır. Ayrıca takımlar, televizyon yayın haklarından elde edilen gelirden pay alırlar.
- 1999 ile 2004 yılları arasında, Ferrari ile Michael Schumacher, üst üste 5 yıl hem sürücüler hem de takımlar şampiyonluğunu kazanmıştır.
- Schumacher, bunun yanı sıra, 91 Grand Prix galibiyeti, bir sezonda 18 yarışın 13’ünü galip tamamlama ve en çok şampiyonluk gibi pek çok ilke imza atmıştır.
- Schumacher’in şampiyonluğu, Renault sürücüsü olan Fernando Alonso’nun 2005’teki galibiyetiyle sona ermiştir. Alonso, bu şampiyonlukla, Formula 1’in en genç şampiyonu olma unvanını da kazanmıştır.
- Vettel, Abu Dabi Grand Prix’i sonunda 2010 yılında pilotlar şampiyonluğuna ulaşarak ‘F1 şampiyonu olan en genç pilot’ unvanını Lewis Hamilton’ın elinden almış ve yeni bir rekorun sahibi olmuştur.