Feng Shui’nin ne olduğuna ve temel ilkelerine değindiğimiz birinci listemizden sonra, yazı dizimize Feng Shui uygulamaları ile devam ediyoruz.
Başlarken
Feng Shui temelde bir dekorasyon stili olmadığı için özellikle apartman yaşantısında uygulamak konusunda bazı zorlukları olabiliyor.
Modern yaşantımızda Feng Shui’nin tüm ilkelerini yerine getirmek mümkün olmasa da küçük değişikliklerle yaşadığımız alanları negatif enerjiden arındırarak Chi’nin engellere takılmadan akmasına yardımcı olabiliriz.
Evinizi Gereksiz Eşyalardan Arındırın
- Evinizi Feng Shui’ye uygun olarak dekore etmeden önce başlangıç noktanız, gereksiz her şeyi evinizden çıkartmak olmalı.
- Artık kullanmadığınız, ihtiyacınız olmayan, kırık ve bozuk eşyaların yanı sıra sevmediğiniz eşyaları da evinizden çıkartın.
- Eskiden vazgeçin ki yeniler için yeriniz olsun.
- Bu aşamada ikinci adımsa, evinizdeki tüm eşyaları tozdan ve kirden arındırmak.
Giriş Kapısı
- Evinizin girişi, hem sizin hem de misafirlerinizin karşılaştığı ilk yer. Sizinle ve yaşam alanınızla ilgili ilk izlenimi yaratan alan. Bu yüzden Feng Shui’de önemli bir yere sahip.
- Evinize, mümkün olduğunca geniş ve sağlam bir kapıdan engelsiz bir şekilde girebilmelisiniz.
- Feng Shui’ye göre; açık renkli giriş kapınız temiz, düzenli, davetkar ve huzur verici bir alana açılmalı.
- Giriş kapısı, yaşam alanına girme isteği uyandırmalı.
- Eve gelen enerjinin geri dönmemesi için kapının karşısında cam ya da ayna bulunmamalı. Aynı zamanda huzursuzluk verdiğine inanıldığı için saat de evin girişinde olmamalı.
- Yatak odası ve banyo gibi, kişisel alanlar evin girişinden görülmemeli.
- Kapıdan girildiğinde görülecek bir yerde ‘koruyucu’ bir tılsım olarak da düşünülebileceğiniz, olumlu duygular uyandıran nazar boncuğu, fil figürü gibi dekoratif bir nesne asabilirsiniz.
Işığın Gücü
Elbette gün ışığının sıcaklığı ve samimiyeti tartışılmaz. Fakat günün büyük bir bölümünü dışarıda geçiriyorsanız ya da eviniz yeterince gün ışığı almıyorsa ayaklı lambalar ve mumlar gibi diğer ışık kaynaklarından faydalanabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken tek konu, uykunuzun kalitesini etkilememesi için yatak odanızda mümkün olduğunca az ışık kaynağı bulunması.
Evin En Önemli Bölümü: Mutfak
- Feng Shui’ye göre bolluğun ve bereketin sembolü olan mutfak, evin güneydoğusunda olmalıdır. Değilse, mutfağınızın güneydoğusuna bir bardak su ya da akvaryum koyarak dengeyi sağlayabilirsiniz.
- Mutfağınızın her zaman temiz, düzenli ve ferah olmasına dikkat etmelisiniz.
- Mutfağınıza gereksiz, ihtiyacınız olmayan yiyecekler depolamamalısınız.
- Enerjinin engellere takılmadan akabilmesi için mutfağınızda ihtiyacınız olandan daha fazla eşyaya da yer vermemelisiniz.
- Bolluk ve bereket için masanıza ya da tezgahınıza nar ve ayva gibi meyveler ya da kuruyemiş gibi hızlı bozulmayacak gıdalar koyabilirsiniz.
- Ayrıca mutfağınıza taze çiçekler de koyabilirsiniz.
- Mutfakta yemek yapan kişinin sırtı kapıya dönük olmamalıdır.
- Mutfak düzeniyle ilgili en önemli noktalardan bir diğeriyse; ateş ve suyun yan yana gelmemesi. Yani; ocak ve lavabo, buzdolabı ve fırın ya da lavabo ve fırın gibi suyu ve ateşi temsil eden iki eşya yan yana bulunmamalı. Eğer mutfak düzeni buna uygun değilse, bu iki eşya arasına ahşap bir obje ya da bölücü nesne yerleştirmelisiniz.
Yatak Odası: Dinlenin, Yenilenin ve Sevin!
- Apartman yaşantısında pek mümkün olmasa da Feng Shui’ye göre yatak odasında, sadece yatak ve belki komodin yer almalıdır.
- Eğer yatak odanızda kıyafet dolabı ve makyaj masası gibi eşyalara da yer vermek durumundaysanız, bunların direkt yatağın karşısında olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Yatak odanızda mümkün olduğunca pastel ve yumuşak renkler kullanmalısınız.
- Siyah ve mavi soğukluk getirebileceği için yatak odanızda yer vermemeniz gereken renkler arasında yer alıyor.
- Kırmızı ve turuncu gibi canlı renklere ise, sadece sınırlı bir alanda yer vermelisiniz.
- Yatak odanızda kullandığınız materyallerin mümkün olduğunca doğal olmasına özen göstermelisiniz.
- Yatak odasındaki eşyalar keskin değil, yuvarlak-yumuşak çizgilere sahip olmalıdır.
- Yatağınızın baş kısmı kuzeyi ya da doğuyu göstermelidir.
- Yatak direkt kapının karşısında yer almamalı, yatağın başı sağlam bir duvara yaslanmalıdır. Pencere önüne yerleştirilmemeli ya da odanın ortasında boşlukta durmamalıdır.
- Alanı daha verimli kullanmak için genellikle yataklarımızın altına bazı eşyalar yerleştiririz. Eğer siz de yatağınızın altını kullanıyorsanız, bu alanın mümkün olduğunca ferah ve düzenli olmasına özen göstermelisiniz.
- Yatak odasında ayna ve saatin yanı sıra televizyon gibi elektronik aletlere yer vermemelisiniz.
Oturma Odası
- Feng Shui’ye göre oturma odası ya da salon olarak isimlendirdiğimiz alan evin merkezini, kallbini ve ruhunu temsil ediyor.
- Pozitif enerjiyi çekmesi için oturma odalarının kare ya da dikdörtgen olması tercih ediliyor.
- Chi enerjisinin akışının engellenmemesi için kapının karşısına aynanın yanı sıra yüksek veya parlak nesneler yerleştirilmemelidir.
- Ayrıca Chi enerjisinin odada dolaşması için mümkünse giriş kapısıyla pencereler karşılıklı olmamalıdır.
- Şömine, odanın güney ya da güneybatı yönüne konumlandırılmalıdır.
- Mobilya kenarlarının keskin olmamasına dikkat edilmelidir.
- Her alanda olduğu gibi, enerjinin engelsiz akabilmesi için oturma odasında da fazla eşya bulunmamalıdır.
- Mobilya boyutları odayla orantılı olmalıdır.
- Oturma odasında, negatif enerjiyi dağıtmak için kristal avize kullanılabilir.
- Geçmişi iyi bilinmeyen antika eşyalar kullanılmamalıdır.
Banyo
- Banyo ve tuvaletler diğer odalardan ve girişten direkt görülmemeli, evin diğer bölümlerinden ayrı olmalıdır.
- Eğer mutfak ya da odalardan görünüyorsa banyoyla doğrudan bağlantıyı ortadan kaldırmak için perdelerden ya da evinizin tasarım ve genişliğine uygun olarak paravanlardan faydalanabilirsiniz.
- Banyolarda, aydınlık ve ferah bir ortam oluşturan beyaz ve açık pastel tonları kullanılmalıdır.
- Banyo ve tuvaletlerin her zaman temiz olmasına dikkat edilmelidir.
- Kırmızı ve tonları, ateşi temsil ettiği için suyun en yoğun olduğu banyo ve tuvaletlerde kullanılmamalıdır.
- Su, zenginliğin simgesidir. Bu yüzden kontrolsüz akışı engellenmeli, banyo ve tuvaletlerde arızalı musluklar bulunmamalıdır.
- Banyo ve tuvaletlerde kapılar ve klozet kapıları kapalı tutulmalıdır.
Renklerin Gücü
- Oturma odasında, birbirinden farklı renkler bir arada bulunsa da bir renge ağırlık verilmelidir. Sosyal bir alan olduğu için 5 elementi simgeleyen kırmızı, turuncu; kahve, mavi ve yeşil tonları ile metalik renkler bir arada kullanılabilir.
- Ayrıca oturma odasında, odanın genelinde kullanmıyor olsanız da mutlaka kırmızı bir objeye yer vermelisiniz.
- Yatak odasında pastel ve yumuşak tonlar kullanmalı; canlı renklere, siyaha ve maviye mümkün olduğunca sınırlı olarak yer vermelisiniz.
- Banyo ve tuvaletlerde, beyaz ve mavi gibi temizlik ve ferahlık hissi uyandıran renkler ve pastel tonlar kullanabilirsiniz.
- Mutfakta ise, siyah ve gri tonları ile karmaşık renkler tercih etmemelisiniz. Mutfağınızda beyazın yanı sıra yeşil ve mavi tonlarını kullanabilirsiniz. Beyaz tercih etmediğiniz durumlarda ise, gümüş ve altın renklerine yer verebilirsiniz.
Evin Bereket Köşesi
Evinizin ve odalarınızın güneydoğuyu gösteren köşesi, bolluk ve bereket köşesidir.
Bu alana zenginliği temsil eden su dolu bir akvaryum; sizin için bolluğu temsil eden bir obje, mor objeler; fil, nar ya da balık bibloları yerleştirebilirsiniz.