Psikolojik sendromlar, bireylerin zihinsel sağlıklarını etkileyen, belirli bir semptomlar topluluğu ile tanımlanan durumları ifade eder. Bu sendromlar hem bireylerin günlük yaşamlarını hem de toplumun genelini derinden etkileyebilir.
İşte, dünyada en bilinen 10 sendrom ve bu sendromların ortaya çıkışları:
Stockholm Sendromu
Stockholm sendromu, rehine durumunda olan bireylerin, kendilerini alıkoyan kişilerle duygusal bağ kurduğu psikolojik bir durumdur.
Stockholm sendromu, 1973 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de bir bankanın soyulması sırasında ortaya çıkan olaylardan ismini almıştır. Rehineler, altı gün boyunca kendilerini esir tutan soygunculara karşı olumlu duygular geliştirmiş ve serbest bırakıldıktan sonra bile onlara sempati beslediklerini ifade etmişlerdir.
Munchausen Sendromu
Munchausen sendromu, bireylerin dikkat ve ilgi çekmek amacıyla kendi sağlık durumlarını kötüleştirme veya hastalıkları taklit etme eğiliminde olduğu bir durumdur.
Bu sendrom, adını 18. yüzyılda yaşamış, abartılı ve fantastik hikayeler anlatmasıyla ünlü olan Alman asilzade Baron Munchausen’den almaktadır.
Down Sendromu
Down sendromu, genetik bir bozukluk olup bireyin 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozomun bulunmasıyla karakterizedir.
1866 yılında İngiliz doktor John Langdon Down tarafından tanımlanmıştır. Down sendromu, insanlık tarihinde bilinen en eski genetik bozukluklardan biridir.
Asperger Sendromu
Asperger sendromu, otizm spektrum bozukluğunun bir parçası olup sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, tekrarlayıcı davranışlarla karakterizedir.
Avusturyalı pediatrist Hans Asperger tarafından 1944 yılında tanımlanmıştır. Asperger, bu sendromu çocuklarda gözlemlemiş ve davranışsal özelliklerini tanımlamıştır.
Tourette Sendromu
Tourette sendromu, istemsiz ve tekrarlayıcı motor ve vokal tiklerle karakterize edilen nörolojik bir bozukluktur.
Tourette sendromu, 19. yüzyılda Fransız nörolog Georges Gilles de la Tourette tarafından tanımlanmıştır.
Klinefelter Sendromu
Klinefelter sendromu, erkeklerde fazladan bir X kromozomu (47,XXY) bulunması ile ortaya çıkan genetik bir bozukluktur.
1942 yılında Dr. Harry Klinefelter tarafından tanımlanmıştır. Klinefelter, bu durumu erkek hastalar üzerindeki araştırmaları sırasında keşfetmiştir.
Capgras Sendromu
Capgras sendromu, bireylerin yakın çevresindeki kişilerin yerine sahtekarların geçtiğine inandığı bir sanrısal bozukluktur.
Bu sendrom, Fransız psikiyatr Joseph Capgras tarafından hastaları üzerinde yaptığı gözlemler sonucunda, 1923 yılında tanımlanmıştır.
Cushing Sendromu
Cushing sendromu, vücutta aşırı kortizol hormonunun üretimi ile karakterize edilen bir hormonal bozukluktur.
1932 yılında Amerikalı nöroşirürjiyen Dr. Harvey Cushing tarafından tanımlanmıştır.
Prader-Willi Sendromu
Prader-Willi sendromu, doğuştan gelen bir genetik bozukluk olup, zayıf kas tonusu, büyüme geriliği ve sürekli açlık hissi ile karakterizedir.
1956 yılında İsviçreli doktorlar Andrea Prader ve Heinrich Willi tarafından tanımlanmıştır. Prader ve Willi, bu sendromu ilk kez birkaç çocukta gözlemlemişlerdir.
Alice Harikalar Diyarında Sendromu
Alice Harikalar Diyarında sendromu, bireylerin vücut parçalarının veya çevresindeki nesnelerin boyutlarını algılamada çarpıklık yaşadığı nadir bir nörolojik bozukluktur.
1955 yılında İngiliz psikiyatr Dr. John Todd tarafından tanımlanmıştır. Todd, Lewis Carroll’un ünlü kitabı “Alice Harikalar Diyarında” adlı eserindeki deneyimlerle benzerlik taşıdığı için sendroma bu ismi vermiştir.
Kapak Fotoğrafı: Photo by Lucas Piero