Fazla Deterjan Kullanımı
Genel kanının aksine, fazla deterjan kullanmak kıyafetlerin daha temiz olmasını sağlamaz. Tam tersi, oluşan fazla köpük yeterince durulanmadığında kıyafetler üzerinde yeni lekeler oluşmasına ve hassas ciltlerde alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına sebep olur.
Çamaşır yıkarken kullanılması gereken deterjan miktarı, kıyafetlerin toplam ağırlığına, kirliliğine ve suyun sertliğine göre belirlenmelidir. Bu konuda hem deterjan paketlerinin üzerindeki hem de çamaşır makinesi kullanma talimatında yer alan yönlendirmelere dikkat edilmelidir.
Doğal çamaşır makinesi deterjanı tariflerine buradan ulaşabilirsiniz.
Yüksek Su Sıcaklığı
Havlu, nevresim ve iç çamaşırları gibi mikrop ve bakterilerin daha fazla olabileceği parçalar dışındaki kıyafetleri yüksek sıcaklıkta yıkamak, kıyafetlerin daha hızlı yıpranmasına ve renklerini kaybetmesine sebep olacaktır.
Çamaşır Makinesinin Kapasitesini Göz Ardı Etmek
Çamaşır makinelerinin kullanma talimatında tüm çamaşır çeşitlerine ilişkin maksimum kapasite bilgisi yer almaktadır. Tek yıkamada çamaşır makinesinin kapasitesinin üzerinde çamaşır yıkamak, çamaşırların yeterince temizlenmemesine ve makinenin bozulmasına sebep olabilir.
Her Yıkamada Yumuşatıcı Kullanımı
Tüm çamaşırlarda yumuşatıcı kullanmak doğru değildir. Kot, elastan ve mikrofiber gibi kumaşlardan yapılmış çamaşırlarda yumuşatıcı kullanılması, kumaşların emici özelliklerini kaybetmesine ve zarar görmesine sebep olur. Ayrıca havlular emici özellikleri sebebiyle yumuşatıcıyı emerek cilde zarar verebilirler.
Çamaşır Makinesinin Dengesiz Durması
Çamaşır makinesi düz bir yerde değilse, titreşimleri hem zemine zarar verecek hem gürültüye sebep olacak hem de makinenin bileşenlerini zamanından önce aşındıracaktır.
Düzenli Bakım ve Temizlik Yapmamak
Çamaşır makinelerinin performanslarını koruyabilmesi için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bir-iki ay aralıklarla makinenizi ve yılda bir defa makinenizin filtresini temizlemek hem makinenizin hem de kıyafetlerinizin kullanım ömrünü uzatacaktır.
Açık Fermuarlar ve Kapalı Düğmeler
Hassas ve dokuma giysilere takılmaması ve zarar vermemesi için fermuarlı kıyafetlerinizi çamaşır makinesine koymadan önce fermuarını tamamen kapatmalısınız.
Gömlek ve yelek gibi düğmeli kıyafetlerinizin ise, tüm düğmelerini açmalısınız. Aksi durumda düğmeler daha hızlı aşınacak ve kopacaktır.
Kıyafetleri Kategorize Etmemek
Hem makinenizin hem de tekstil ürünlerinizin ömrünü uzatmak için, yıkarken çamaşırları yalnızca renklerine göre değil, kumaşlarına ve hacimlerine göre de ayırmalısınız.
Örneğin; nevresimleri, havluları, sentetik kumaşlı kıyafetleri, polar giysileri, kalın ve ağır kıyafetleri, daha ince ve hafif kıyafetleri, iç çamaşırlarını birbirinden ayrı yıkamak gerekiyor.
Çamaşır Makinesinde Tüm Tekstil Ürünlerini Yıkamak
Dantelli kıyafetler ve iç çamaşırları, mayolar, deri ayakkabı ve kıyafetler; yün, kaşmir ve kadife kıyafetler, kravatlar gibi hassas materyallerden üretilmiş eşya ve kıyafetler çamaşır makinesinde çok hızlı bir şekilde yıpranırlar.
Yıkamadan Sonra Kapağı Kapalı Tutmak
Çamaşır makinelerinin iç kısmı, özellikle de yıkama işleminin ardından, bakterilerin üreyebileceği nem ve sıcaklık seviyesindedir. Ayrıca makinenin lastik contasında kalan deterjan ve kir kalıntıları zamanla kötü kokuya sebep olacaktır. Bu yüzden yıkama işleminin ardından makinenin kapağı açık bırakılmalı ve lastik conta düzenli olarak temizlenmelidir.