Bu listede, geleceğin radyosu olarak da anılan, kendinizi geliştirmenize veya ilgi alanlarınıza dair daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilecek ‘podcast’lere yer verdim.
İşte, işinize yarayabilecek 10 podcast önerisi;
Beyhan Budak – Kendine İyi Davran
Beyhan Budak, Ankaralı bir klinik psikolog. Youtube’da çektiği videoların ses kayıtlarını alarak böyle bir podcast programı oluşturmuş. Budak, bu kanallarda mümkün olduğunca sık bir şekilde hayata, ilişkilere ve psikolojiye dair içerikler paylaşıyor. Ayrıca Beyhan Budak’ın ‘Senin Suçun Değil’ ve ‘Kendine İyi Davran Güzel İnsan’ isimli 2 kitabı bulunuyor.
Mir Demir Demirer – Basket Talks
Basket Talks, isminden anlaşılacağı üzere ‘Basketbol’ üzerine yaptığım bir podcast programı. Basket Talks, koçlar, basketbolcular ve basketbol hakkında bilgi edinebileceğiniz bir podcast serisi.
Basket Talks’un içerisinde, ‘Basket Talks Extra’ isminde, ünlü simaların ya da seslerin bu kez karşımıza dünyanın en iyi basketbol koçu, yöneticisi, takım sahibi oldukları, tamamen kurmaca, roleplaying tarzında bir komedi serisi bulunuyor.
Bilal V İlker – Filozofun Yolu, Felsefe Dersleri
Burada bahsedilen felsefe dersleri, okulda öğretilenlerden daha kapsamlı ve daha bilgi verici. Felsefe öğrenmek isteyen, fakat nereden ve nasıl başlayacağını bilmeyenlere rehber olması amacıyla böyle bir podcast serisi hazırlanmış. Eğer felsefe ilgi alanlarınızın içerisindeyse, zaman ayırıp bir kulak vermeye ne dersiniz?
Bildiğimiz gibi bu yeni sistemde ‘felsefe’ eskisi kadar revaçta değil, ama şunu unutmayalım ki; bugün bilim, sanat ve teknoloji gibi hayatımızı etkileyen önemli alanlar ve bu alanların gelişmesi felsefe sayesinde gerçekleşti.
Her şey bir soru ile başlar…
Storytel – Nasıl Olunur
Öncelikle, Storytel nedir? Storytel ile telefonunuzdan binlerce sesli kitaba dilediğiniz her yerde, her zaman ulaşabilirsiniz. Sınırsız dinleme imkanı sunan Storytel kütüphanesi her gün zenginleşmeye devam ediyor.
Podcast’e gelecek olursak; Nilay Örnek mikrofonu mesleklerini ustalıkla icra ettiğini düşündüğü insanlara yöneltip onlara aynı soruyu soruyor; ‘Nasıl Olunur?’
Podcastte konukların başarı hikayelerini dinliyoruz; yani nerelerde yanlış yaptı, nasıl başardı ve belki de kendimize bir yol ya da ders çıkarıyoruz.
M. Serdar Kuzuloğlu – Zihnimin Kıvrımları
Hayatımızın her yanını kaplayan teknoloji, bizim isteğimizle mi şekilleniyor, yoksa o mu bizi şekillendiriyor? Araçlarının aracı haline gelmiş insanoğlunun, bununla yüzleşmesine dair bir ifade tutanağı. Bu konu hakkında ciltlerce kitaplar, yüzlerce ansiklopediler yazılabilir ve yazıldı da. Büyük resme bakmak istiyorsanız bu podcast tam size göre.
Aktiffelsefe
Aktiffelsefe Kültür Derneği kültürel, ekolojik ve sosyal çalışmalar yapan, gönüllü bir felsefi harekettir. Dernek kurulduğu 1989 yılından beri ‘Daha iyi, güzel insan ve adil bir dünya’ vizyonu ile dünyayı bulunduğundan daha iyi bırakmak için çalışmalar yapıyor.
İmmanuel Tolstoyevski- Fularsız Entellik
Bu podcastin tanımı tek cümlede şu olabilir: Halk içi, halka rağmen entellik.
Entellik tanımı iki şeyden ibaret: Merak ve düşüncelerin üstüne düşünebilme becerisi.
Yani, bir fikir sahibi olmak matah bir şey değil, herkes zaten fikir sahibi ve fikirden bol bir şey yok. Fakat bunun üzerinde düşünmek yani ‘ben bu fikri nasıl elde ettim; ne olursa bu bilgiler, bu inançlarım zayıflar ya da güçlenir?’ Arada sırada bunun muhakemesini yapabiliyorsanız ve biraz da meraklıysanız Bay Tolstoyevski’ye göre entelsiniz. Podcastte eski yazıları seslendiriyor ve düşüncelerinin üzerine düşünüyor. Bazen çok güzel düşüncelere varıyor, bazen de saçmalıyor.
Flaps Club
Neden sadece Flaps Club yazıyor, diye soracak olursanız; Flaps Club, bir sürü program yapmış. Hepsi bilgi verici olduğu için ve tüm konukları önemli olduğu için ayırmak istemedim. Mesela programda, Bir Elit Bilim İnsanı: Prof. Dr. Celal Şengör, Tutkulu Bir Tarihçi: Emrah Safa Gürkan gibi önemli isimler yer alıyor. Flaps Club’ın içerisinde bir sürü alandan ve meslekten, o mesleğin ya da alanın önemli isimleri var. Sizin ilginizi hangisi çekerse onu dinleyebilirsiniz. Yani skala çok geniş.
Bazı programlarının bölümleri az, ama içi dolu. Örneğin; Tutkulu bir Tarihçi: Emrah Safa Gürkan, 2 bölüm ve bölümleri de 5-6 dakika. Buradan bir şey öğrenip onun muhakemesini yapabilirsiniz.
Duyarsan bilgili, okursan bilge olursun.
TRT- Radyo Tiyatrosu
Teknik olarak bir podcast sayılmaz. Çünkü podcastler yokken bu vardı radyoda. Podcast sayılmasının sebebi ise; artık radyoda bu tarz programlara çok az yer verilmesi ve şu an bir podcast portalının içerisinde olması.
Esasında bir radyo programı olan seri bugün, dolaylı olarak podcast sayılıyor. Zeki Alasya, Tuncel Kurtiz, Kenan Işık ve daha birçok sanatçının rol aldığı sayısız yerli ve yabancı yapım ile masalsı bir serüvene yol alacaksınız.
Bu olayı daha önce belki zorunlu, belki de kendi isteğinizle denemişsinizdir. Hani Türkçe dersindeki betimleme konusu var ya, işte bu kısmen o! Türkçe öğretmeni gözlerinizi kapattırıp size bir hikaye anlatır sonra da ‘ben ne anlattım’ diye sorar, herkesin hayal gücünü sınar ve test eder. Bu Radyo Tiyatrosu da, bu durumun kendi isteğinizle gerçekleşmesi bir anlamda.
AltEfDÖRT Podcast – Mitolojika
Burçak Buran’ın sunduğu, dinlerken büyülü dünyalara yolculuk yapacağınız farklı halkların farklı hikayeleri. Bu podcastte; Uranos ve Gaialara, Naga ülkesine, Danae ve Altın Yağmuruna, Şafak Tanrıçası Eos’a, Avcı Kessi – bir Hitit masalına, Made’nın lanetine… 10 dakikalık yolculuklar yapılıyor. Hazır yılbaşı da yaklaşıyorken size Mitolojika’nın 1. bölümü olan Türk Mitolojisinde Yılbaşı isimli bölümü öneririm. Yılbaşı, bu kadar da Türklere özgü olamazmış, diyeceksiniz.