Afili Filintalar ‘ı tanımayan kaldı mı bilmiyoruz ama, yeni projeleriyle isimleri tekrar gündeme gelen edebiyat topluluğunu bir de biz anlatalım istedik.
Afili Filintalar, heyecanlı bir bekleyişin ardından Ocak 2010’da Murat Menteş, Onur Ünlü ve Alper Canıgüz’ün yazılarının yer aldığı bir blog olarak hayata geçti.
Bloğun ismi, Murat Menteş’in ‘Dublörün Dilemması’ romanında yer alan liseli çetesinden geliyor.
Kitapta, Nuh Tufan tarafından kurulan Afili Filintalar, öğretmenlere başkaldıran ve onlara çeşitli tuzaklar kurarak intikam alan bir grup öğrenciden oluşuyor.
Roman, şiir, senaryo…
Yola, ortak noktaları yazmak olan bu üç isim çıktıysa da ekip kısa sürede büyümeye başladı. Bugün, web sitesindeki son yazar sayısı 30’un üzerinde.
Her biri farklı ideolojiye, kaygıya ve sanat anlayışına sahip; yazar, çizer, senarist, yönetmen, oyuncu, müzisyen ve şairlerden oluşan ekip, tüm farklılıklara rağmen bir arada olunabileceğinin bir kanıtı niteliğinde.
Kendilerine özgü tarzlarıyla ve hikayeleriyle, özellikle genç kuşağı hızla yakalayan grup, sevilen pek çok diziye, filme, romana ve şiire imza atmış durumda.
Son dönemde Afili Filintalar’da aktif olmasalar bile Ot’ta yazmaya ve yeni projeler üretmeye devam ediyorlar.
İlk ortaya çıktıklarında kimileri tarafından ‘üçüncü yeniler’ olarak isimlendirilen grup, Türkiye’nin en sıra dışı sanatçılarının bir araya geldiği bir edebiyat akımı olarak da görülüyor.
Yazarları arasında Zülfü Livaneli, Burak Aksak, Mercan Dede, Oruç Aruoba, Hakan Günday ve Enis Batur gibi pek çok ünlü ismin yer aldığı Ot dergi, ekibin projelerinden biri.
Ekip, ‘hazla ve hızla okunan dergi’ hedefinde önce Öküz’ü sonra Hayvan’ı ve 2013 yılında da ‘maksat yeşillik olsun’ mottosuyla Ot’u hayata geçirdi.
Murat Menteş
İsmini ilk defa Dublörün Dilemması’yla duyduğumuz Murat Menteş, bir roman yazarı ve şair.
Dublörün Dilemması’nın ardından 2009 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından roman dalında ödül kazanan Korkma Ben Varım isimli romanını yazdı. Ruhi Mücerret romanının yanı sıra Menteş’in Kaosa Mütevazi Bir Katkı ve Aynalı Barikatlar isimli deneme; Kuzgunun Gölgesi ve Garanti Karantina isimlerini taşıyan şiir kitapları da bulunuyor.
Alper Canıgüz
Çocukluğunun uydurduğu hikayeleri arkadaşlarına anlatmakla geçtiğini ve Jules Verne, Michel Zevaco, Dostoyevski, Italo Calvino, Vladimir Nabokov ve John Fowles’tan etkilendiğini söyleyen Alper Canıgüz’ün ilk romanı, Tatlı Rüyalar, Psiko-Absürd Romantik Komedi.
Yazarın diğer romanları ise; Oğullar ve Rencide Ruhlar, Gizliajans, Cehennem Çiçeği ile Kan ve Gül.
Onur Ünlü, Nam-ı Diğer Şair Ah Muhsin Ünlü
Daha çok yönetmen olarak tanıdığımız Onur Ünlü, aynı zamanda senarist, şair ve müzisyen.
Ünlü Leyla ve Mecnun, Ben de Özledim, Beş Kardeş, Görünen Adam ve Dudullu Postası dizilerinin; Polis, Güneşin Oğlu, Sen Aydınlatırsın Geceyi, İtirazım Var, Kırık Kalpler Bankası, Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok, Cingöz Recai ve Gerçek Kesit: Manyak filmlerinin yönetmeni. Ayrıca Türkan Şoray’ın yönettiği, Uzaklarda Arama filminin senaryosunun da yazarı.
Yavuz Turgul’un Muhsin Bey filmindeki Muhsin Bey karakterinden etkilenen Ünlü, Gidiyorum bu isimli şiir kitabında Ah Muhsin Ünlü lakabını kullandı.
Ünlü, Leyla ve Mecnun ekibiyle kurdukları The Band grubunda davulcu olarak görev almıştır.