Yoğun, karmaşık ve yorucu yaşamlarımızı daha dengeli, huzurlu, özgür ve keyifli hale getirmek için şifre: Yalınlık ya da minimalizm.
Uzun uzun konuşabileceğimiz ‘hayatımı nasıl sadeleştirebilirim’, sorusuna 10 adımda yanıt vermeye çalıştık.
Eşyalar
Sahip olduğumuz eşyaların sayısı arttıkça hayatımız daha karmaşık bir hale geliyor. Ayrıca eşyalar enerjimizi, maddi kaynaklarımızı kısıtlamasının yanı sıra dikkatimizin dağılmasına da sebep oluyorlar.
Evinize, odanıza göz gezdirin. Etrafınızda gördüğün eşyaların kaçının varlığından keyif alıyorsunuz? Kaçının varlığı yaşamınıza değer katıyor? Sahip olduğunuz eşyaların kaçına bugüne kadar ihtiyaç duydunuz?
Etrafınızdaki eşyaları bir de bu soruları sorarak değerlendirin. Biblolar, çerçeveler, kıyafetler, bardaklar,… Gereksiz olduğunu düşündüklerinizi atın, satın, dağıtın ve yaşam alanınızı genişletin.
Yalnızca beğendiğiniz için, ürün indirimde ya da ucuz olduğu için alışveriş yapmayın.
Zaman
Çoğumuz uyandığımız andan tekrar yatağa döndüğümüz ana kadar yoğunuz ve planlı olmak zorundayız. Ailemize, evimize, kendimize ayırdığımız vakitler bile sınırlı. Ve hayat, bu şekilde geçip gidiyor.
Hayallerinizi ve hedeflerinizi düşünün. Bir gün içinde kaçını birden gerçekleştirmek için çabalıyorsunuz? Yaptığınız her şeye nitelikli olarak zaman ayırabiliyor musunuz?
Ajandanıza tekrar bakın ya da yapacaklarınızı listeleyin. Zaman ayırmanıza değmeyecek, gerçekten istemediğiniz ve sizinle birebir bağlantılı olmayan etkinlikleri sildiğinizde bir şey kaybedecek misiniz?
Günün belirli bir bölümünde spor yapmak, meditasyon yapmak ya da yalnızca sessizce oturmak bile kendinize zaman ayırmanızı sağlayacak ve günlük hayatın karmaşasından uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.
Düşünceler
Öfke, kıskançlık ve nefret gibi düşüncelerin tamamen kullanışsız olduğu ve yaşam kalitemizi düşürdüğü neredeyse bilimsel olarak kanıtlanacak.
Geçmiş kırgınlıkları düşünmekten ve onlara odaklanmaktan vazgeçip bugünü yaşamayı ve ânın içinde kalmayı deneyerek ilk adımı atabilirsiniz.
Kelimeler
İlk kural: daha az kelime; daha dürüst, sade ve net olmak.
Bunu ilk andan itibaren başarmak zor olabilir; ancak kendinizi gözlemleyerek kısa bir süre içinde gerçekten ne söylemek istiyorsanız onu söylediğinizi, dedikodu yapmadığınızı ve duygularınızı basitçe ifade ettiğinizi göreceksiniz.
İlişkiler
Yanında rahatsızlık duyduğunuz, yapmacık, size zarar veren ve olumsuz hissetmenize sebep olan insanlarla görüşmek zorunda olmadığınızı unutmayın.
İlişkilerinizi düzenlemek için öncelikle hislerinize odaklanmalısınız. Sizin için gerçekten önemli olan insanlara daha fazla zaman ayırarak diğerlerinin hayatınızdaki etkisini düşürebilirsiniz.
Teknoloji ya da Ekranlar
Televizyon, bilgisayar, telefon, oyunlar ve diğer teknoloji ürünleri… Düşündüğümüzden daha fazla zamanımızı aldıklarını, hayatımıza egemen olduklarını, davranışlarımızı ve düşüncelerimizi etkilediğini unutmamalısınız.
Ekran başına geçtiğinizde, sizin için gerçekten gerekli olup olmadığını düşünün. Gerekli değilse, kapatın ve kendinize, sevdiklerinize zaman ayırın.
Çok İşlevsellik
Aynı anda birden fazla işle uğraşmak zaman kazandırıyor gibi görünebilir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki aynı anda birden fazla işle ilgilenmek, zamanı verimli kullanmak üzerinde belirgin bir fark yaratmıyor. Tam aksi stres seviyesini yükseltiyor, yaratıcılığı ve verimliliği olumsuz yönde etkiliyor.
İşlerinizi sırayla yapmak, işin niteliğini arttırdığı gibi zihnin daha sakin olmasını sağlıyor.
Günlük Hayatı Sadeleştirmek
Bir anda tüm alışkanlıklarımızı değiştirmek, yaşamımızı daha sade bir şekilde yaşamak neredeyse mümkün değil. Ama günlük hayatımızdaki ufak değişiklikler zamanla yaşamımızın tamamını etkileyecektir.
Öncelikle, borçlarınızı kapatmayı hedefleyin ve yeni borçlar altına girmekten kaçının.
Lüks yerine ihtiyaçlarınıza odaklanın. Bir şey satın alırken, yerken ya da yaparken ‘gerçekten gerekli mi’ sorusunu sormayı alışkanlık haline getirin.
Otomatik davranışlarınızı ve günlük alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Sizin için faydalı mı, gerekli mi ya da ihtiyacınız var mı?
Her gün kendinize kısa da olsa zaman ayırın.
Kitaplar
Hayatınızı basitleştirmenize yardımcı olacak kitaplardan bazıları;
Sade/ce, Derleme, Editör: Filiz Otay Demir
Sade, Begüm Başoğlu & Ege Erim
Hayatı Sadeleştirmek için Derle, Topla, Rahatla, Marie Kondo
Basit Yaşa, Mutlu Ol, Haluk Öztekin (e-kitap)
Daha Sade Bir Hayat, Kim John Payne
Az’la Mutlu Olmak: Sade Yaşam Rehberi, Francine Jay
Sade Hayat, Ümit Şimşek
Yıldızlı Öneriler
Yaşamı sadeleştirmek yalnızca fazla eşyalardan, kıyafetlerden, kilolardan kurtulmak ve bize zarar veren insanlardan uzaklaşmak anlamına gelmiyor. Sade veya basit bir yaşamda;
Çevrenizdeki insanların düzenlediği tüm etkinliklerde yer almak ve pek çok şeye maruz kalmak zorunda olmadığınızı unutmamalısınız.
Tüketmek yerine deneyimlemeyi tercih etmelisiniz.
Sahip olduklarınızı en etkili şekilde ve olabildiğince uzun süre kullanmaya çalışmalısınız.
Sade yaşamın sürdürülebilirliği ve doğal yaşamı desteklediğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Hayatınızın isteklerle değil ihtiyaçlarla belirlendiğini hatırlamalısınız.
Son olarak; yavaşlamalı ve hayatınızı yavaşlatmalısınız.