Semih Kaplanoğlu Kimdir?
1963 yılında, İzmir’de dünyaya gelen Semih Kaplanoğlu, senarist, yönetmen ve yapımcıdır. İsmini özellikle film festivallerinde duyduğumuz Kaplanoğlu, Türkiye’nin sayılı auteur yönetmenlerinden biridir.
Öğrenimi
1984 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü’nden mezun olmuştur.
Öğrenimi boyunca kısa filmler çeken Kaplanoğlu’nun mezuniyet tezi, parça parça filmlerle oluşturduğu Meşru Olmayan Bir Aşkın Parçalanmış Portreleri’dir (MOBAPP).
Mezuniyetinin ardından…
Mezun olduktan sonra İstanbul’a yerleşen Semih Kaplanoğlu, çeşitli reklam şirketlerinde reklam yazarı olarak çalışmaya başlamıştır.
1986 yılında ise, Süha Arın’ın ödüllü ‘Eski Evler – Eski Ustalar’ ve Mimar Sinan belgesellerinde kamera asistanlığı yapmıştır.
Yazın Hayatı
Kaplanoğlu’nun şiirleri ile 1987 – 2003 yılları arasında, plastik sanatlar ve sinema üzerine yazdığı makaleler Tan, Gergedan, Varlık, Oluşum, Argos, Cumhuriyet ve Sanat Dünyamız gibi çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. Kaplanoğlu’nun makalelerin bir kısmı yabancı dillere de çevrilmiştir.
1990 yılında, Erol Akyavaş’ın St. Petersburg Hermitage Müzesi’nde düzenlenen Iconoclasts isimli sergisinin katalog yazılarını yazmıştır.
Semih Kaplanoğlu, 1996 ile 2000 yılları arasında, Radikal Gazetesi’nde Karşılaşmalar isimli bir köşede yazılar yazmış ve burada yayımlanan yazılarının bir kısmını daha sonra aynı isimle kitaplaştırmıştır.
Ayrıca Kaplanoğlu’nun Yusuf’un Rüyası isimli, söyleşi türünde bir kitabı daha bulunmaktadır.
Şehnaz Tango
1994 ile 1997 yılları arasında Show TV ve Star TV kanallarında yayınlanan Şehnaz Tango isimli dizinin senaryo ekibinde yer alan Semih Kaplanoğlu, aynı zamanda dizinin yönetmenliğini yapmıştır.
Şehnaz Tango, Kaplanoğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği tek televizyon dizisidir.
Sinema Kariyeri
Herkes Kendi Evinde, 2001
Kaplanoğlu’nun ilk uzun metraj filmi, 2001 yapımı Herkes Kendi Evinde’dir.
Hem köklerini arayan hem de geleceklerini inşa etmeye çalışan üç karakterin yolculuklarını anlatan Herkes Kendi Evinde; yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda uluslararası film festivaline katılmış ve birçok ödül kazanmıştır.
Meleğin Düşüşü, 2005
Kaplanoğlu’nun ikinci uzun metraj filmi Meleğin Düşüşü, dünya prömiyerini 55. Berlinale’de yaptı.
Dünya çapında pek çok uluslararası festivalde yer alan film; Nantes 3 Kıta, Kerala Uluslararası ve Barselona Bağımsız Filmler Festivallerinde En İyi Film Ödüllerini aldı. Ayrıca 24. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde FIBRESCI Ödülü’ne layık görüldü.
Yumurta – Süt – Bal ya da Yusuf Üçlemesi
Kaplanoğlu’nun sırasıyla 2007, 2008 ve 2010 yıllarında çektiği Yumurta, Süt ve Bal; kronolojik olmayan bir akışla Yusuf’un çocukluğundan yetişkinliğine yaşamını, değişimini, düşüncelerini ve düşlerini anlatmaktadır.
Filmlerin üçü de uluslararası festivallere katılmış ve birçok ödül almıştır.
Buğday, 2017
Otuzuncu Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazanan Buğday, beklenmedik bir iklim değişikliğiyle başlayan kıtlıkta, zenginlerin yaşadığı şehirlerdeki hayatlarını bırakarak, zor durumdaki halkın yaşadığı Ölü Topraklar’a giden ve orada karşılaşan Cemil ile tohum genetiği uzmanı Profesör Erol Erin’in hikayesini konu alıyor.
Kaplanoğlu’nun yazdığı ve yönettiği Buğday, üç kıtada, 5 yıllık bir süreçte çekilmiştir ve Türkiye, Almanya, Fransa ve İsveç ortak yapımıdır.
Kaplanoğlu’nun Yönettiği Diğer Filmler
Kaplanoğlu yukarıdaki filmlerinin yanı sıra 2019 yapımı Bağlılık Aslı ve 2021 yapımı Bağlılık Hasan isimli iki filmi bulunmaktadır.
Ayrıca Kaplanoğlu’nun Devran isimli kısa filmi, 70. Venedik Film Festivali için, 70 yönetmenin sinema ve gelecek temalı kısa filmlerinin bir araya getirildiği Venice 70: Future Reloaded isimli belgeselde yer almıştır.