İnsanlara yulaf denildiğinde, genellikle ya veganlıkla ya da diyet sürecinde olmakla ilişkilendiriyorlar. Ancak yulaf, hem sağlıklı hem de doyurucu olmasıyla -özellikle farklı besinlerle zenginleştirildiğinde- başlı başına bir öğündür. Bu yüzden aslında hepimiz zaman zaman da olsa, yulafı diyetimize dahil edebiliriz.
Yulafı sevmeyen insanların genellikle yalnızca sütle tükettiklerini duyuyorum. Fakat en başta da söylediğim gibi, yulafbirçok malzemeyle birleştirerek tüketildiğinde çok da lezzetli bir öğün haline gelebiliyor.
Şimdi, yulafın faydaları hakkında biraz konuşalım.
Kilo vermeye yardımcıdır ve tek başına bir öğündür
Yulafı süt ile tükettiğinizde, midenizde şişeceği için tokluk hissi yaratacaktır. Bu sebeple de kilo verme sürecinde uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Doyurucu olması sebebiyle de, günlük öğünlerinizden birisini yulafla yapabilmeniz mümkün.
Sindirime yardımcıdır
Gün içerisinde tüketeceğiniz bir kase yulaf, lifli olması bakımından sindirim sisteminize fayda sağlayacaktır.
Cilt ve saç sağlığına birebir destek olur
Antienflamatuar* yapıda olan yulaf, cilt tonunu eşitlemede ve parlaklık göstermesinde başrol oynar. Aynı zamanda saç dökülmeniz mevcutsa, vücudu içeriden beslemek son derece önemli olduğundan, buna da destek verebilmektedir.
*Antienflamatuvar, enflamasyonu ve ödemi azaltan maddelerin ve tedavilerin ortak adı.
Kemik ve kasların güçlenmesini sağlar
Bir kase kuru yulaf ezmesi, 3.4 mg demir ve 0.9 mg niyasin, yani B3 vitamini içerdiği için kas ve kemik sağlığı için önemlidir. Şekerden kaçan, kalorinin fazlasından uzak duran sporcuların sıklıkla yulaf tüketmesi bu sebeptendir. İçeriğindeki zengin karbonhidratlar sayesinde, vücuda gerekli doyuruculuğu verip kas ve kemiklere fayda sağlar.
Kalp sağlığına ve kolesterole iyi gelir
Yulafın lif açısından zengin olduğunu belirtmiştim. Bu sayede de, içerisindeki linoleik asit ve çözünebilir lifler, kandaki kötü kolesteroli ve trigliserit seviyesini düşürür. İçerisinde bulunan sağlıklı yağlar da kalbimizi destekler.
Kan şekeri seviyesini dengeleyerek diyabeti önler
Kaynaklara göre; tam tahıllar ve yüksek posa tüketimi diyabet geliştirme riskini %35 ile %42 oranında azaltıyor. Yulaf ezmesi, içeriğindeki çözünebilir posa sayesinde glukozun emilimini yavaşlatır ve kan şekerinde ani yükselişleri engeller. Ani yükselmeyen kan şekeri de aynı zamanda ani acıkmaların da önüne geçer.
Yüksek enerji kaynağıdır
Erken uyandığınız ve kahvaltıya vaktinizin olmadığı zamanlarda, yalnızca bir kase yulaf tüketerek güne hem enerjiylehem de doyurucu bir kahvaltıyla başlayabilirsiniz.
Sinirleri rahatlatır
Her gün düzenli olarak yulaf tüketen kişilerin sinirlerinin yatıştığı, gün içinde daha az strese girdikleri ve depresif düşüncelerden uzak kaldıkları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Kaliteli uyku uyumaya yardımcı olur
Yulaf sayesinde rahatlayan sinirler aynı zamanda gece rahat bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur
Yulaf, birçok bilimsel çalışmada kanser, mikrobiyal enfeksiyonlar, diyabet ve yüksek kolesterol tedavisinde de etkili olabileceği ortaya konulan ‘beta glukan’ içerir. Bu nedenle, özellikle sık sık soğuk algınlığı ve gribe yakalananlar, yoğun ve stresli bir çalışma temposu olanlar mutlaka beslenmelerinde yulafa yer vermelidir.
BONUS
Güzel bir yulaflı kurabiye tarifi vererek bu yazıyı bitirelim.
Yulaflı Damla Çikolatalı Kurabiye
Malzemeler:
- 1 SB Yulaf
- 1 büyük boy olgun muz
- 1 yemek kaşığı eritilmiş hindistan cevizi yağı (yoksa tereyağı)
- 1 portakal kabuğu
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı ucuyla karbonat
- 1 avuç küçük parçalara ayrılmış ceviz
- Yarım bardak damla çikolata
(Dilerseniz içine kuru üzüm de koyabilirsiniz, ben sevdiğim ve yakıştırdığım için biraz ekliyorum.)
Öncelikle muzumuzu iyice eziyoruz, içerisine hindistan cevizi yağını ilave edip karıştırıyoruz. Sonra yulaf hariç bütün malzemeleri ekleyip iyice karıştırıyoruz. En son yulafı ekleyerek maksimum 15 dakika kadar buzdolabında bekletiyoruz. Bekleyen karışımımızı buzdolabından aldıktan sonra ele yapışan bir hamur olduğu için kaşıkla parça parça alarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.
İpucu: Kurabiyeler arasına biraz aralık koyarsanız daha iyi olur. Çünkü kurabiyeler piştikçe büyüyecektir.
180 derecede, 15-18 dakika kontrol ederek pişirelim, afiyet olsun! 🙂