30 Mayıs 2021

10 Maddede Ömer Kavur: Yalın, Duyarlığı Yüksek ve Gerçekçi Filmler

Burcu Tur Yüksel Akay

~4dk

Kısaca Ömer Kavur

18 Haziran 1944 ile 12 Mayıs 2005 tarihleri arasında yaşayan Ömer Kavur, senarist, yönetmen ve yapımcıydı.

ömer kavur

Çocukluğu ve İlk Gençlik Yılları

Ankara’da doğan Ömer Kavur, Robert Koleji’nde ve Kabataş Erkek Lisesi’nde öğrenim gördükten sonra Paris’te bulunan Conservatoire Libre du Cinéma Français’de sinema ve Sorbonne Haute Ecole du Journalisme’de gazetecilik öğrenimi görmüştür. Lisans öğrenimlerinin ardındansa, sinema tarihi üzerine yüksek lisans yapmaya başlamış, ancak yarıda bırakmıştır.

Fransa’da bulunduğu yıllarda kısa filmler çeken ve çeşitli ödüller kazanan Kavur, Alain Robbe-Grillet’in L’Homme qui merit (1968) ve Bryan Forbes’in The Madwoman of Chaillot (1969) filmlerinde yönetmen yardımcılığı yapmış, çeşitli televizyon projelerinde yer almıştır.

Sinema Kariyerinin Başlangıcı

1971 yılında Türkiye’ye dönen Kavur, öncelikle çeşitli reklam filmleri ve belgeseller çekmiştir.

İlk uzun metraj filmi olan Yatık Emine’yi, 1974 yılında Refik Halid Karay’ın bir öyküsünden uyarlamıştır.

Yatık Emine’nin ardından yaklaşık 5 yıl boyunca reklam filmleri çekmeye devam eden Kavur, 1979 yılında ikinci uzun metraj filmi olan Yusuf ile Kenan’ı çekmiştir.

İstanbul’da yaşayan iki kimsesiz çocuğun öyküsünü beyazperdeye aktardığı bu ikinci filmi, 1981 yılında Ah Güzel İstanbul ve senaryosunu Selim İleri ile birlikte kaleme aldığı Kırık Bir Aşk Hikayesi izlemiştir.

Göl

Ömer Kavur, 1982 yılında, senaryosunu Selim İleri’nin yazdığı ve yapımcılığını Atıf Yılmaz’ın üstlendiği Göl’ü çekmiştir.

Psikolojik gerilim türündeki Göl’ün ardından Kavur, filmlerinde psikolojik öğeleri ön plana çıkartmaya başlamıştır.

Amansız Yol ve Körebe

1985 yılında, senaryosunu Barış Pirhasan’ın kaleme aldığı, sıradan insanların sevgi arayışına odaklanan ve yolculuk temasını işleyen Amansız Yol’u çekmiştir.

Aynı yıl, senaryosunu Pirhasan ile birlikte yazdığı, Körebe isimli bir psikolojik gerilim filmine imza atmıştır. Kavur bu filmde, kaçırılan kızını arayan yalnız bir anne üzerinden 1980 sonrası kent yaşamını etkileyici bir şekilde beyazperdeye aktarmıştır.

Anayurt Oteli

Kavur’un 1987 yılında Yusuf Atılgan’ın aynı isimli romanından uyarladığı Anayurt Oteli, hem Türkiye’de hem de dünyada büyük ses getirmiştir.

Başrolünde Macit Koper’in yer aldığı Anayurt Oteli, ülkemizdeki karakter çalışması filmlerinin ilk örneği olmasının yanı sıra en başarılılarından biridir.

Toplam 10 ödülün sahibi olan film, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, İstanbul Uluslararası Film Festivali’nden Yılın En İyi Türk Filmi ve Venedik Film Festivali’nden FIBRESCI ödüllerini kazanmıştır.

Anayurt Oteli’nin Ardından…

Türk sinemasının önemli auteur yönetmenlerinden biri olan Ömer Kavur, Anayurt Oteli’nin ardından Gece Yolculuğu (1987), Gizli Yüz (1991), Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey (1995), Akrebin Yolculuğu (1997), Melekler Evi (2000) ve Karşılaşma (2002) filmlerini çekmiştir.

Türk sinemasına toplam 14 sinema filmi kazandıran Kavur, politik filmlere imza atmamış olsa da, beyazperdeye aktardığı olaylar ve karakterler aracılığıyla dönemi ve toplumsal yapıyı izleyiciye net bir şekilde sunmuştur.

TV Projeleri 

Genellikle uluslararası yapımlar gerçekleştiren Alfa Film’in kurucusu ve sahibi olan Kavur, 2003 ve 2004 yıllarında Beybaba, Patroniçe ve Beş Kollu Azize isimlerinde üç televizyon filmine de imza atmıştır.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.