18 Ocak 2021

10 Maddede Doğru Kitap Seçmek

Arda Ös

~6dk

Okuduğunuz Kitapları Kayıt Altına Alın

Elinizdeki kitapların hangi yılda, hangi yayınevi tarafından basılmış olduğu gibi teknik bilgileri kaydetmenin yanı sıra bu kayda, kitapla ilgili düşüncenizi/beğeninizi ifade eden bir puan da ekleyin.

Bu genel bir puan olabileceği gibi; akıcılık, bilgilendirme ve kurgu gibi ayrıştırılmış bir derecelendirme de olabilir. 

Küçük bir uyarı; eğer yalnızca bir puan vermeyecekseniz, uzun vadede ayrıştırılmış değerlendirme sorun yaratabiliyor.

kitaplar

Benzer Okuyucuları Bulun

Bunu 10-15 sene önce söyleseydim, tavsiye değil şaka olarak algılanabilirdi. Fakat şimdi durum değişti. Ben, burada yararlandığım siteleri ve uygulamaları paylaşmayacağım, çünkü basit bir araştırma ile hepsine ulaşabilir ve size uygun olaın kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Okuduğunuz kitapları okuyanlar başka hangi kitapları da okuma eğilimindeler ve bu eğilim sizin için de uygun mu? Eğer uygun olduğunu düşünürseniz, işiniz çok kolaylaşıyor.

Aynı Yazarın Diğer Eserlerini Araştırın

Thomas Bernard, benim için doğru bir yazar. Tarzı, hayata karşı duruşu, felsefesi derken, yazdıkları benim için son derece önemli. Deneyimlemediğim bir tarza geçeceksem, ama pek havamda değilsem ve elimdeki Thomas Bernard kitabı da bunu bana fazlasıyla verdiyse, hemen başka bir Thomas Bernard kitabına geçerim ve genellikle, okumaktan elde ettiğim haz artarak çoğalmaya devam eder. 

Zengin Bir Çeşitliliğe Sahip Kitapçı Bulun

Eğer çeşitlilik açısından güçlü bir kitapçı bulduysanız, içerideki size yardımcı olacak görevliler çoğunlukla zevkinize uygun kitaplar konusunda yönlendirme yapabilecek kadar kitaplarla içli dışlı oluyorlar. Onlar olmasaydı, asla Aptallar Erken Ölür’ü okuyamayacak, Mario Puzo’yu bilecek (The Godfather-Baba filminin senaristi) ama edebi yeteneğinden haberdar olamayacaktım. Ve bu benim için büyük bir kayıp olacaktı.

Tavsiyesine Güveneceğiniz Bir Kitap Kurdu Bulun

Eğer siz de kitap kurduysanız, zaten etrafınızda bolca kitap kurdu vardır. Fakat herkesin tarzı ve anlayışı farklı olduğundan, yönlendirmeleri kitapçı kadar isabetli ve keyifli olmayabilir. Eğer senede 100 kitaptan daha az okuyorsa, tavsiyede isabet oranı konusunda bir önceki maddeye daha fazla güvenin.

kitap seçmek kitaplık

Sahafları Daha Sık Ziyaret Edin

Açıkçası sahaf ziyaretinin, sahaflarla fazla sohbet etmediğimden, sadece aradığım ve artık basımı olmayan kitap varsa faydalı olacağını düşünenlerdendim. Heyhat, ne çok şey kaçırmışım… 

Şimdi, bana ne sahaftan, ancak dışarı çıkabiliyoruz zaten diyeceksiniz. Ben de bir öneriyle geleceğim: Bu yazımda, hiçbir uygulama, hiçbir okuma kurdu Instagram hesabı veya araç paylaşmadım, Nadir Kitap hariç. 

Nadir Kitap’ın Yeri Ayrı

Hem fiyat, hem çeşitlilik, hem aradığıma ulaşma olarak düşündüğümde, benim gözdem burası. İmkansız deyip, aramayı sormayı kestiğim her kitabı buradan edindim. Meğer sahaf kıymeti bilmeyenlerdenmişim. Şimdi biliyorum. 

Not: Bu bir reklam değil, bu tavsiyeden Nadir Kitap’ın haberi yok, ama onlara da düşüncelerimi bildireceğim. Kitapseverlerin ortak kütüphanesi burasıdır.

Sene Başında Yayınlanan Yayınevi Broşürlerini İnceleyin

Her sene başında, pek çok seçkin yayınevi, önümüzdeki yıl yayın planında olan kitapları duyurur. Bu broşürler uzun zaman radarımdan kaçmıştı. Broşürlerde dikkatinizi çeken bir kitabın başka dillerde veya başka ülkelerdeki basılmış halinden incelemelere ulaşmanızdan daha kolay hiçbir şey yok.

Kitap Tavsiyesi Bloglarına Göz Gezdirin

Bu bloglardan bir değil, on değil, yüz değil; çok sayıda var. Siz yeter ki arayın. Üstelik sadece blog değil, bir hayli Vlog’la da karşılaşacaksınız. 

kütüphane kitaplık kitap seçmek

Asıl Kitabı, Kitabın İçinden Çıkartın

Mesela Kurt Vonnegut’un okuduğum bir kitabında, dostu Joseph Keller’den bahsediyor ve çok satan Madde 22’nin yazarı olduğunu söylüyordu. Meğer, Madde 22 (Catch 22) neredeyse sözlük literatürüne girecek derecede meşhur bir deyim haline dönüşen bir başyapıtmış. Daha Ne Olsun’u okur okumaz hemen Madde 22’yi almış, okumuş ve Joseph Keller ile böyle tanışmıştım. Şöyle bir kütüphaneme baktığımda, bu yolla ulaştığım ve iyi ki almışım dediğim kitapların özel bir durumu da var. Onlar, referansla geldi. 

Okumak hepimize iyi gelecektir.

10 Maddede Kitap Ne İçin Okunmaz ve Kitap Okumayı Kolaylaştıracak 10 Öneri içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Arda Ös

Arda Ös

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.